Életmód

Ez lenne a világ legegészségesebb kenyere?

Agrofórum Online

A teljes kiőrlésű gabonából és hüvelyesekből készült tápláló kenyér nem a modern kor találmánya, hiszen valójában már a Bibliában, Ezékiel próféta könyvében is szerepelt.

Az Ezékiel-kenyér világszerte egyre nagyobb rajongótábort gyűjt maga köré. A hazánkban is kapható lisztkeverék teljes kiőrlésű gabonafélékből, pontosabban az árpa, búza, tönkölybúza, köles, sárgaborsó, bab és lencse teljes kiőrlésű lisztjéből áll.

Cukrot, adalékanyagot nem tartalmaz, így gyorsan maga mögé utasítja az össze boltban kapható kenyérfajtát. De honnan jön ez a recept, és ki is volt Ezékiel?

Isten látnoka

Ezékiel (Kr. e. 622–570), akit a történelem prófétaként ismer, papi családból származó szent életű ember volt, aki felmenőihez hasonlóan maga is papi hivatást választott. Kr.e. 597-ben, Izrael leigázása után Nabukodonozor seregei elhurcolták és fogságba vetették, ahol rabtársaival jelbeszéddel kommunikált – jobbára a jövendöléseiről, amelyekről úgy hitte, Istentől kapott, s a népéhez szól.

Ezékiel könyve számtalan látomást és próféciát tartalmaz, amelyek tanító jellegűek és ma is fontos részét képezik a zsidó és keresztény hagyományoknak. Az Ezékiel-kenyér a Bibliában is helyet kap (az Ezékiel 4:9-ben), ráadásul nem csak említés szinten, hanem a konkrét recepttel, elkészítési móddal együtt. A szöveg a következő:

„Te pedig végy magadhoz búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és hajdinát, és tedd egy edénybe. Készíts belőle magadnak kenyeret.”

Az Ezékiel-kenyér kenyér ma is pontosan ezekből az alapanyagokból készül. A gyakorlott kenyérsütők nem is lisztet vesznek, hanem maguk őrlik meg (turmixolják le) a hozzávalókat, míg a kevésbé gyakorlottak használhatják a hazánkban is kapható Ezékiel-lisztkeveréket.

Ahhoz csak egy kevés olajat és egy csipet sót kell adni, illetve annyi vizet kell hozzá keverni, hogy egy körülbelül krumplipüré-állagú tésztát kapjunk, amit aztán ki kell teríteni egy sütőpapírral kibélelt tepsire és 25 perc alatt előmelegített sütőben aranybarnára sütni.

Ez a kenyér egyfajta (nagyon finom!) lapkenyér lesz, ami kicsit olyan, mint egy lapos pizzalap – és napokon át finom friss marad. Gazdag tápanyag-összetétele miatt ma ezt a kenyeret a világ legegészségesebb kenyerének tartják. A recept futótűzként terjed, aki rászokik a fogyasztására, később egész biztosan nem vesz újra adalékanyagokkal, cukorral és fehér liszttel teli bolti kenyérféléket.

Miért olyan egészséges?
Mivel adalékanyag-mentes és rendkívüli rosttartalmú – ez utóbbi hozzájárul az optimális emésztéshez. A hozzávalók magas fehérjetartalma (mint pl. a lencse, a köles és a hajdina) hozzájárul az izmok egészségéhez.

A gabonafélék ásványianyag- és vitamintartalma (vas, cink, B-vitaminok) pedig erősíti az immunrendszert, jó hatással vannak az idegrendszerre, a csontok egészségére, hozzájárulnak az optimális anyagcseréhez, méregtelenítési folyamatokhoz és a nyugodt alváshoz. A teljes kiőrlésű liszteknek alacsonyabb a glikémiás indexük, mint a fehér liszteknek, így lassabban emelik meg a vércukorszintet és hosszan tartóbb jóllakottság-érzést eredményeznek.

Aki úgy érzi, szívesen kipróbálná az autentikus receptet és nincs szüksége Ezékiel-lisztkeverékre, az alábbi receptet használhatja:

Ezékiel kenyér

Hozzávalók:

  • 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű árpaliszt
  • 1/4 csésze lencse (darálva)
  • 1/4 csésze köles
  • 1/4 csésze hajdinaliszt
  • 2 evőkanál kovász (opcionális)
  • 1 teáskanál só
  • 1 1/2 csésze langyos víz
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban: búzaliszt, rozsliszt, árpaliszt, lencse, köles, hajdinaliszt és só.
  2. Adjuk hozzá a langyos vizet és a mézet a száraz összetevőkhöz. Ha használunk kovászt, akkor azt is adjuk hozzá.
  3. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit – szükség esetén adjunk hozzá lisztet vagy vizet a megfelelő konzisztencia eléréséhez. A begyúrt tésztát fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni legalább egy órán keresztül.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A megkelt tésztát gyúrjuk át, formázzuk meg, tegyük sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába (ez magasabb, mint a tepsik általában és szebb lesz bennük a kenyér). Süssük 35-40 percig, amíg a kenyér aranybarnára sül. A receptet tökmaggal, szezámmaggal, lenmaggal, diófélékkel, aszalt zöldségekkel és gyümölcsökkel is ízesíthetjük.

(Fotó: NatureFriend/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

8 nem mérgező szobanövény macskatulajdonosoknak: mutatósak és biztonságosak

2024. október 22. 06:40

A gyakori közhiedelemmel ellentétben az állatok sajnos nem mindig tudják, mi az egészséges vagy káros számukra.

Varázsolja oázissá a fürdőszobát: növények különböző fényviszonyokhoz

2024. október 21. 08:10

A legtöbb trópusi eredetű növény szereti a fürdőszobák magas páratartalmát, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen túlzottan nedves a talaj, hogy elkerüljük a gyökérrothadást.

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

2024. október 20. 08:10

Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Szent Antal tüze és az anyarozs

2022. május 22. 14:37

Az anyarozs igen nagy hatású ergotalkaloidákat tartalmaz, melyeknek erős mérgezési tünetei vannak.

Ünnepi kenyérstatisztika

2019. augusztus 20. 06:20

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült.

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

2024. június 8. 14:10

A pontszámok összesítését követően került ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.