Életmód, gasztronómia

A vegánok tényleg egészségesebbek, mint a húsfogyasztók?

Agrofórum Online

A címben feltett kérdésre – egy friss tanulmány alapján – inkább a fordított összefüggés feltételezése a válasz: úgy tűnik, hogy az eleve egészségesebb életmódot követők hajlamosabbak áttérni a vegán étrendre.

A vegánok igen szigorú táplálkozási szokásokat követnek, ugyanis nemcsak a húsfogyasztást mellőzik, de semmilyen módon nem támogatják az állatok felhasználását. Akkor sem, ha az nem okozza közvetlenül az állat halálát, ezért az étrendjükből a tej, a tojás, a méz és más hasonló termékek is hiányoznak.

A legtöbben azért térnek át erre az életmódra, mert féltik a környezetet, bolygónk élővilágát, esetleg vallási meggyőződésből, a zöm pedig azért, mert így egészségesebb életet remél magának. Valóban van kapcsolat a húsfogyasztás és az egészségi állapot között?

Erre keresi a választ a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján megjelent cikk is, amely – keményen fogalmazva – „tudatos félrevezetésről” beszél, hiszen szerintük a veganizmus nem egyenlő a kedvezőbb egészségügyi állapottal.

A honlap az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport kommunikációs anyagára hivatkozik, amelyben a bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) Közegészségügyi Központja világít rá a vegán életmódról alkotott, a köztudatban elterjedt pozitív kép és a tudományos tényekkel alátámasztott valóság közötti eltérésekre.

A közvélekedésben elterjedt nézet az, hogy a vegán emberek egészségtudatosak. A MedUni megvizsgálta a vegánok táplálkozási szokásait, testmozgási szokásaikkal kombinálva. Ez pedig kimutatta, hogy a vegánok többet sportolnak és a fizikai aktivitásuk nagyobb, mint a lakosság többi részének, ami torzíthatja azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, amelyek kizárólag az egészség és az étrend közötti kapcsolatot próbálják feltárni.

A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő fizikai aktivitás köztudottan pozitív hatással van az egészségre, de a vegán étrend és a fizikai aktivitás szintje közötti kapcsolatot és összefüggést kevéssé tanulmányozták.

A kutatás két táplálkozási mintát azonosított a vegán életmódban: a kényelmi és az egészségtudatos csoportot. A kényelmi táplálkozási minta 53%-ot képviselt, amelyet a feldolgozott hal- és húsalternatívák, feldolgozott élelmiszerek, szószok és fűszerek, sütemények és kekszek, édességek és desszertek, kényelmi ételek (készételek) és rágcsálnivalók, gyümölcslevek/turmixok, valamint finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása jellemezte.

Ezzel szemben az egészségtudatos táplálkozási minta 47%-ot képviselt, és ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, fehérjealternatívák – mint például a tofu –, tejtermék-alternatívák, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok és zsírok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a friss alapanyagokból való főzés és receptek elkészítése jellemezte.

A vegánok körében a testmozgás mértéke összességében magasabb, mint az osztrák átlaglakosságé. A tanulmány azonban kimutatta, hogy az egészségtudatos csoport jelentősen több testmozgást végez, mint azok, akikhez a kényelmi étkezési mintát lehet rendelni.

(Fotó: Silvia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Hatékonyabb technológia a szennyvíz utókezelésére

2023. április 27. 11:25

Magyar és kínai kutatók közötti együttműködés keretében minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére.

Corteva Agriscience és Gaïago megállapodás a biológiai gombaölő szerek fejlesztésére

2021. szeptember 11. 08:36

A Corteva modellje a kategóriájában legjobb biológiai portfólió kifejlesztésére egyesíti a külső innovációt, az együttműködést a kutatás és fejlesztés terén, az engedélyezést és a forgalmazást.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog az Egyesült Államok

2023. szeptember 7. 05:40

A vanília a világ második legértékesebb fűszere (a sáfrány után) és a vásárlók legkedveltebb aromája. Nem véletlen hát, hogy az amerikai agrárágazat vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog