Szőlő-Bor

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

Agrofórum Online

A legjobb cabernet franc lett az országban a villányi Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte, ami kivételes eredmény.

Bodor Bence borász szerint az idei karácsonyi szezonban várhatóan a szokottnál is többen vásárolnak ajándékba hazai borokat, különösen a borválogatások népszerűek.

A Legjobb Cabernet Franc

Az idei TOP 100 Magyar Bor versenyen a szakmai zsűri közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg, hogy kiválassza Magyarország legjobbjait. Az első tíz helyezett közé ezúttal 3 villányi tétel került, a cabernet franc-ok között pedig a Bodor Borászat 2017-es vörösborát sorolta a legelőkelőbb helyre a 10 tagú borbíráló bizottság.

A tétel az összesített borranglista 8. helyén zárt, és 91 pontot kapott, mindössze eggyel kevesebbet, mint a nyertes – szintén villányi – Riczu Tamás 2018-as Symbol Cuvée-je.

„Mély, intenzív illatában meggy, szilva és nagyon finom hordófűszerek. Szép arányokkal rendelkező, harmonikus vörösbor, melynek mindene a helyén van: jók a savai, a tanninérzet közepes és csiszolt, a hordós-fűszeres érzetek finoman adagoltak és az intenzív piros bogyós gyümölcsösség karakteresen ott van a korty előterében.

Nem a szokásosabb dübörgően nagy stílus, sokkal inkább elegáns. Izgalmas, életteli és finom, könnyed karakterű villányi cabernet franc” – méltatta a zsűri a 2017-es Bodor Cabernet Franc-t.

A Bodor Borászatot a kétezres évek elején Bodor Bence alapította. Ma 10 hektáron gazdálkodik, jórészt saját telepítésű ültetvényén a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen kékfrankossal, merlot-val, cabernet sauvignonnal és cabernet franc-nal.

Részben a Nagydomb-dűlő különleges mikroklímájának, részben Bodor Bence innovatív, ugyanakkor rendkívül precíz szakmai munkájának köszönhető, hogy a Bodor borokat rendszeresen díjazzák.

A Legjobb Cabernet Sauvignon

A 2016-os Bodor Cabernet Sauvignon néhány héttel ezelőtt a világ egyik legrangosabb borversenyén, a Winelovers Wine Awardson közel 840 nevező közül a Magyarország legjobb vörösbora, a Legjobb Cabernet Sauvignon, valamint a Legjobb tanninhangsúlyos vörösbor címet is elnyerte.

A 2022-es Bodor Rosét a XXX. Jakab-hegyalja Borversenyen a Legjobb Rosébor Nagydíj 2023 címmel tüntették ki, de Aranyérmes lett a XXXVIII. Szent György-napi Borversenyen is.

Nehézségek, kedvezmények

Kétségtelen tény, hogy jelenleg sajnos a magyar bortermelők még az olyan történelmi borvidékeken is súlyos problémákkal küzdenek a drasztikusan megemelkedett előállítási költségek és a visszafogott kereslet miatt, mint a villányi.

„Némi könnyítést jelent a nem túl rózsás borpiaci helyzetben, hogy 2023. november 16-tól mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek, amennyiben azokat közvetlenül a termelőtől vásárolják a cégek.

Ennek hatása már érezhető a webshopunk forgalmán, ahogy az is, hogy sokan szeretnének a karácsonyi menü mellé valami különlegeset kinyitni. A jó bor továbbra is luxuscikk, amit azonban az ünnepi alkalmakra megvásárolnak az emberek” – mondja Bodor Bence. Tapasztalatai szerint idén különösen népszerűek a borválogatások.

„Mi ezt a karácsonyi szezont is kiváló borokkal várjuk, bízom benne, hogy a vevői oldalon is sokan gondolnak majd a hazai bortermelőkre, és előnyben részesítik őket” – teszi hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Elindult a Hungarian Wine Business Program

2020. november 26. 14:24

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust - Kilép a pincéből az ágazat

2021. február 10. 12:40

A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából.

Balatoni borok győztek a bioborversenyen

2019. április 18. 05:33

A 13. bioborverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bioborokat a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő ágazatban.