Zöldség-Gyümölcs

Uborkatermesztés télen

Agrofórum Online

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

A Rijk Zwaan új High Tech Kísérleti Központjában megkezdődött a téli uborkatermesztés, ami az innováció izgalmas útjára lépett. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy 45 különböző fajtát és különböző típusú gyümölcsfajtákat próbáljanak ki a kiterjedt uborkaszegmensen belül.

A kísérleti központ ideális platformként szolgál a vizsgálatokhoz, és lehetővé teszi számunkra az uborkafajták tulajdonságainak feltárását. Ez a kutatás kiterjed arra is, hogy megértsük, az olyan tényezők, mint a megvilágítás hatásfoka és a termesztési körülmények miként befolyásolják a termésmennyiséget.

A cél az, hogy hetente négyzetméterenként legalább 10 vagy annál több hosszú uborkát termeljenek. Ennek a célnak az elérése stratégiai megközelítést igényel, amelynek legfontosabb paramétereit már a kezdet kezdetén meg kell határozni. A munka szeptember 25-én a növények elvetésével indult, majd október 18-án az átültetéssel folytatódott.

A páratartalom szabályozásához 327 µmol PAR LED-es lámpával és Airmix ventilátorokkal felszerelt kísérleti részlegben a növények sűrűsége 2,65 növény/négyzetméter. Fokozatosan növelik a világítást, végül három héttel az ültetés után teljes 18 órás megvilágítást biztosítanak.

A hőmérséklet-szabályozást az RTR (Ratio Temperature Radiation) stratégiával irányítják, amely 18 Celsius-fokon indul. A progresszív megközelítés szerint minden 10 mol PAR fénnyel négyzetméterenként 2,25 Celsius-fokkal növelik a hőmérsékletet, így a jelenlegi 24 órás átlagos hőmérséklet 23 Celsius-fok.

(Fotó: Sweetaholic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Törökországban az üvegházakat geotermikus vízzel fűtik

2022. december 1. 08:54

Európában rengeteg üvegházban állították le a téli termelést a magas gázárak miatt.

Tanulja meg a termésadatok elemzését – programozási ismeretek nélkül

2024. január 7. 13:40

Az üvegházi kertészettel foglalkozó vállalatok a szenzorok használatával egyre több adathoz férnek hozzá, például a betegségek tekintetében. De hogyan lehet ezeket az adatokat hasznos információkká alakítani?

Energiamegtakarítás alacsony emissziójú üveggel

2023. május 17. 15:18

Az olyan üveg, amely kombinálja az AR-bevonatot és az alacsony-e bevonatot, körülbelül 22%-kal több energiát takaríthat meg – derült ki a wageningeni UR Greenhouse Horticulture kutatásából.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.