Zöldség-Gyümölcs

Az Antarktiszon termesztenek leveles zöldségeket

Agrofórum Online

Nem az Antarktisz az első hely, ami eszünkbe jut, ha a leveles zöldségek termesztéséről gondolkodunk. Ugyanakkor az itt dolgozó, ebből fakadóan itt élő emberek számára létfontosságú, hogy helyben tudják megtermelni az éltető zöldségnövényeket.

Az antarktiszi állomásokon rendszeresen friss, jó minőségű növénytermesztés technikai és technológiai lehetőségének biztosítása korunk sürgető feladata. Ezen munka során a „Vosztok” antarktiszi állomáson és az Agrofizikai Kutatóintézet (AFI) agrobiopolygonjában található fitotechnikai komplexum üvegházaiban termesztett leveles zöldségnövények növekedésének és fejlődésének, valamint ehető részeik főbb minőségi mutatóinak vizsgálatával foglalkoznak a kutatók.

A 9 fajta leveles zöldségnövényt (rukkola, kerti zsázsa, káposzta, mustár, levélretek, levélsaláta, amaránt, kapor, petrezselyemlevél) öt tenyészidőszak alatt vizsgálták a „Vostok” állomáson és az AFI agrobiopolygon ellenőrzött körülmények között (kontroll).

A kapott kísérleti adatok azt szerint a növénytermesztési komplexum a legtöbb vizsgált növény esetében egységnyi termelésre vetített alacsonyabb villamosenergia- és vízfogyasztási költségek mellett a funkcionális területegységre vetítve magas termelékenységet mutat, összehasonlítva a külföldi antarktiszi állomásokon található számos üvegházzal és más kontinenseken található, ellenőrzött körülmények között működő üvegház komplexumokkal.

A „Vosztok” antarktiszi állomáson a saláta növények alkalmazkodtak leginkább a termesztési körülményekhez.

Értékelt tulajdonságaikban nem különböztek a kontrolltól. Az összes többi vizsgált növény, bár fejlődési ütemükben és minőségükben nem különbözött, statisztikailag szignifikáns (16-61%) csökkenést mutatott az 1 m2-re és évre jutó termésmennyiségükben.

Ez a „genotípus-környezet” kölcsönhatás különbségét mutathatja az antarktiszi állomáson és az AFI agrobiopolygon termesztett növényeknél, ami valószínűleg a két helyszín eltérő barometrikus nyomásának és oxigén parciális nyomásának köszönhető. Az üvegházak pozitív pszichológiai hatásait a növények táplálkozási és egyéb tulajdonságaival együtt azonosították.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

2020. április 28. 07:39

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.

Mire jó a mángold?

2022. október 11. 09:38

A mángold egy egyszerűen tartható növény a veteményesben is, nagy leveleinek köszönhetően jól beárnyékolja a talajt, szép háttérnövényként alacsonyabb haszonnövények előtt és a növénytársítási rendszerben is fontos része van.

Amit a pasztinákról tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.