Agrárközélet

Drasztikusan nőtt a burgonya ára

Agrofórum Online

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 3,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 3,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 7,3 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tej felvásárlási ára július óta növekszik, de így is 3,8 százalékkal elmaradt a 2015. szeptemberitől, a literenkénti 74 forintos ártól. A gabonafélék ára 9,6 százalékkal csökkent szeptemberben éves szinten, ami a búza árának 18 százalékos és a kukorica 3,7 százalékos eséséből származik.

A vágósertés ára 12 százalékkal nőtt. Az élő állatok termelőiár-szintje 3,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké 0,7 százalékkal csökkent. A gyümölcsök ára 5,8, a zöldségféléké 8,5 százalékkal csökkent. A burgonya ára 13 százalékkal nőtt.
Január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára lényegében változatlan, az élő állatok és állati termékeké 2,6 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 1,3, a gyümölcsöké 2,6 százalékkal mérséklődött. A tej ára 10 százalékkal alacsonyabb lett.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Megjelentek a burgonyabogarak, mi a teendő?

2020. május 26. 13:05

Pár burgonyabogár már megjelent kertemben. Milyen környezetkímélő és vegyszeres védekezési lehetőségek vannak kiskerti tulajdonosok számára?