34℃ 21℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Nagyvilág

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

Agrofórum Online

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.

A Tomatina nevű ünnepség egy 1945-ös verekedésből indult, és azóta a világhírű látványossággá nőtte ki magát. Minden év augusztusának utolsó szerdáján tartják, Bunol fesztiválhetében. Maximum 22 ezer fő vehet részt rajta.

Az ikonikus paradicsomdobáló ünnepség a világjárvány miatti szünet után most végre újraéledt. Ezen az eseményen a rajongók paradicsompépben áznak, amit egy 150 tonnás szállítmánynak köszönhettek, amelyet hat teherautó szállított a városon keresztül. 

Délelőtt 10 óra körül kezdetét veszi a Tomatina első eseménye, a „palo jabón”. Egy beszappanozott rúdra kell a résztvevőknek felmászniuk, hogy elérjék a felső részére felfüggesztett sonkát. Amint valakinek sikerült azt megszerezni, kezdődhet a csata.

A jelzést petárdákkal, tűzijátékkal adják meg, ami után az utcák szó szerint vörösbe borulnak. A résztvevők a lassan haladó teherautók platójáról dobálják szét a paradicsomokat, majd végül a platót megbillentve szó szerint elárasztják az utcát paradicsommal (melyet kifejezetten az eseményre termesztettek, és fogyasztásra egyébként alkalmatlan).

Erre aztán boldog-boldogtalan ráveti magát, így szerezve muníciót a paradicsomcsatához, amely pontosan egy órán keresztül tart, és a végét petárdadurranás jelzi. Az utcákat a lakosok és a helyi takarító brigád együtt tisztítja meg. A paradicsom savasságának köszönhetően a takarítás után az utcák makulátlan tisztasággal ragyognak, bár a hagyomány kétségkívül nem takarítási céllal született meg.

Tavaly a résztvevők között volt Patricio, egy mexikói turista, aki szerint „ez volt a legőrültebb dolog, amit itt láttak”. A helyi közösség, köztük Maria Valles, Bunol idegenforgalmi tanácsosa lelkesedésének adott hangot a hagyomány újjáélesztése iránt. Szerinte az emberekben régóta égett már a vágy az efféle hazafias, mondhatni, lokálpatrióta ünneplésre, és boldog, amiért a paradicsomháború újra kitörhetett. 

Annak ellenére, hogy a fesztivál globális vonzerővel bír, és messzi földrészekről is idecsalogatja a résztvevőket, a program látogatottsága visszaesett: 2023-ban mindössze 15 ezer jegyet adtak el, ami – a folyamatos utazási korlátozások miatt – az ázsiai bevándorlás csökkenésének tudható be.

Videó ITT tekinthető meg!

(Fotó: matielles0/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biotechnológia a klímaváltozás ellen – de mikor lép az EU?

2025. július 18. 14:10

A klímaváltozás, a hozamcsökkenés és a fenntartható termelés sürgetik a döntéshozókat – vajon lekési Európa a biotechnológiai versenyt?

Újvilági csavarféreglégy: fenyegeti-e Európát a húsevő parazita?

2025. június 29. 16:10

Mexikóban egy húsevő légy lárvái tizedelik az állatállományt, emiatt az USA leállította a marhaimportot. Vajon Európát is elérheti a veszély?

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.