Bulvár

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

Agrofórum Online

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.

A Tomatina nevű ünnepség egy 1945-ös verekedésből indult, és azóta a világhírű látványossággá nőtte ki magát. Minden év augusztusának utolsó szerdáján tartják, Bunol fesztiválhetében. Maximum 22 ezer fő vehet részt rajta.

Az ikonikus paradicsomdobáló ünnepség a világjárvány miatti szünet után most végre újraéledt. Ezen az eseményen a rajongók paradicsompépben áznak, amit egy 150 tonnás szállítmánynak köszönhettek, amelyet hat teherautó szállított a városon keresztül. 

Délelőtt 10 óra körül kezdetét veszi a Tomatina első eseménye, a „palo jabón”. Egy beszappanozott rúdra kell a résztvevőknek felmászniuk, hogy elérjék a felső részére felfüggesztett sonkát. Amint valakinek sikerült azt megszerezni, kezdődhet a csata.

A jelzést petárdákkal, tűzijátékkal adják meg, ami után az utcák szó szerint vörösbe borulnak. A résztvevők a lassan haladó teherautók platójáról dobálják szét a paradicsomokat, majd végül a platót megbillentve szó szerint elárasztják az utcát paradicsommal (melyet kifejezetten az eseményre termesztettek, és fogyasztásra egyébként alkalmatlan).

Erre aztán boldog-boldogtalan ráveti magát, így szerezve muníciót a paradicsomcsatához, amely pontosan egy órán keresztül tart, és a végét petárdadurranás jelzi. Az utcákat a lakosok és a helyi takarító brigád együtt tisztítja meg. A paradicsom savasságának köszönhetően a takarítás után az utcák makulátlan tisztasággal ragyognak, bár a hagyomány kétségkívül nem takarítási céllal született meg.

Tavaly a résztvevők között volt Patricio, egy mexikói turista, aki szerint „ez volt a legőrültebb dolog, amit itt láttak”. A helyi közösség, köztük Maria Valles, Bunol idegenforgalmi tanácsosa lelkesedésének adott hangot a hagyomány újjáélesztése iránt. Szerinte az emberekben régóta égett már a vágy az efféle hazafias, mondhatni, lokálpatrióta ünneplésre, és boldog, amiért a paradicsomháború újra kitörhetett. 

Annak ellenére, hogy a fesztivál globális vonzerővel bír, és messzi földrészekről is idecsalogatja a résztvevőket, a program látogatottsága visszaesett: 2023-ban mindössze 15 ezer jegyet adtak el, ami – a folyamatos utazási korlátozások miatt – az ázsiai bevándorlás csökkenésének tudható be.

Videó ITT tekinthető meg!

(Fotó: matielles0/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Kerti kalendárium – májusi teendők a veteményesben

2022. május 7. 06:36

A május rendkívül izgalmas hónap a veteményesben! Kiültethetjük az összes palántánkat, vethetünk magról is számos növényt, felállíthatjuk a támrendszert a támasztékot igénylőknek, és időt kell hagynunk a gyomlálásra és a talajtakarásra is.

UV kezelés a paradicsom barna termésráncosodás vírus ellen

2021. május 22. 10:22

A kísérlet során nagy mennyiségű vírust tartalmazó növényi nedvvel dúsított drénvizet kezeltek UV fény segítségével. A kutatók öt különböző sugárterhelési szintet használtak.