Tápanyag-utánpótlás

A hatékony nitrogéngazdálkodás egészséges termést és magasabb hozamot eredményez

Corteva Agriscience

A növények megfelelő tápanyagellátása és a tápanyagok felvehetőségének biztosítása kulcsfontosságú a gazdák egészségesebb és gazdagabb termésének, valamint a fogyasztók élelmiszer-ellátásának biztosításához.

A legnagyobb területen termesztett növények tápanyag-kiegészítésére használt makrotápanyagok több mint 70%-a nitrogén, és ennek akár 40-70%-a is veszendőbe mehet a kijuttatás után. A gazdálkodóknak ezért különös figyelmet kell fordítaniuk a kijuttatott nitrogén veszteségeinek csökkentésére.

Emellett a nitrogénműtrágyák árának az utóbbi években tapasztalt hektikus ingadozása is indokolja a nitrogéngazdálkodás pontos tervezésének szükségességét, mivel a talajból kimosódó tápanyagok pótlása jelentős költségekkel járhat, miközben a terméshozamokra is jelentős hatást gyakorol.

Csökkenti a nitrogénkimosódást

A talajban bekövetkező nitrogénveszteség egyik formája a kimosódás mellett a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be, és üvegházhatást okozó nitrogénvegyületek, például dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint ez a gáz 273-szor erősebb üvegházhatású vegyület, mint a szén-dioxid. Ezért a megfelelő nitrifikációt gátló termékek használata a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez is.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Optinyte™ technológiája a nitrapirint és a vállalat formulációs technológiáját tartalmazó termékek márkaneve. Az Optinyte™ technológián alapuló, Magyarországon kapható Instinct™ nitrogénstabilizátor ott fejti ki hatását, ahol a legnagyobb a nitrogénveszteség, a talajfelszín alatt.

Az Instinct™ lelassítja az ammónium-nitrogént nitritté alakító Nitrosomonas talajbaktériumok tevékenységét. Ezáltal az ammónium hosszabb ideig áll a növények rendelkezésére, biztosítva a megfelelő tápanyagfelvételt és a jó terméshozamot.

A Corteva adatai és számításai szerint 2017 és 2022 között az Optinyte™ technológia termékeinek használatával Magyarországon több mint 7000 tonna szén-dioxiddal egyenértékű nitrogén-oxid-kibocsátás volt elkerülhető. Ez a csökkenés mintegy 1370 háztartás egyéves villamosenergia-fogyasztásának üvegházhatásúgáz-kibocsátásával egyenértékű.

Egészségesebb és nagyobb termés

Kulcsár Dániel, az Öko-Agrár Kft. növényorvosa a Corteva nitrogénstabilizáló termékének hatékonyságáról és környezeti hatásáról elmondta:

„A műtrágyaárak változásával a nitrogénveszteség csökkentése mindenki számára fontossá válik, nemcsak pénzügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is. 2018-ban kezdtük el először használni a Corteva nitrogénstabilizáló termékét.

Az Instinct™ használata érezhető különbséget jelent a terméshozamokban, mivel a hosszabb nitrogénfelvételi idő magasabb terméshozamot eredményez. Mindenképpen ajánlanám a terméket azoknak a gazdáknak, akik csökkenteni szeretnék a veszteségeket.”

Az előnyök mellett azt is ki kell emelni, hogy az Instinct™ használata 2024-ben is 1 pontot ér az Agrár-ökológiai Programban (AÖP), amellyel a gazdálkodók igényelhetik az Agrárminisztérium pénzügyi támogatását.

A Corteva nitrogénstabilizáló termékének használatával a gazdálkodók nemcsak a mennyiségi és minőségi hozzáadott értékből profitálhatnak, hanem csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását is, így jelentősen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás ütemének lassításához.

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience termékmenedzsere

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024. október 2. 17:10

A hiányos makroelem-ellátás 50–60%-kal, a nem megfelelő mikroelem-ellátás 10–25%-kal is csökkentheti a búzatermést, és rontja a minőséget is.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Mire kell figyelni a napraforgó tápanyagellátásában?

2023. április 19. 08:04

Amit feltétlenül tudni kell...

A műtrágya most a legolcsóbb, idén már csak nőni fog az ára – állítják elemzők

2023. július 26. 11:10

Lassú, de rendületlennek tűnő növekedésnek indult a műtrágya ára. Szakértők szerint a trend egész évben folytatódik majd, vagyis ezután csak drágábban vásárolhat, aki még nem törődött a beszerzéssel.

Így hat az öntözés és nitrogén-utánpótlás a csemegekukorica-termesztésre

2024. április 12. 14:10

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb problémáját a hazai növénytermesztésben a vetésszerkezet végtelen leegyszerűsödése jelentette.

YARA: a gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

2023. február 24. 08:34

A Yara széles termékskálával és technológiai megoldással áll a gazdák rendelkezésére. A portfólióban megtalálja a számítását az is, aki költséghatékonyabb technológiát választ, az is, aki félintenzíven kíván termelni, és az is, aki nem mond le az intenzitásról.