9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

Agrofórum Online

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen. Ezek a változások kihívások elé állítják a helyi gazdákat.

2023-ban a türingiai üvegházakban összesen mintegy 10 900 tonna zöldséget takarítottak be. A Türingiai Statisztikai Hivatal szerint ez 640 tonnával, azaz 6 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. A türingiai üvegházakon belül a termesztett terület az előző évhez képest kismértékben, 0,3 hektárral, azaz 1 százalékkal csökkent, és 2023-ban összesen 32 hektár volt.

Türingiában a legtöbb üvegházi területet (83 százalék) a paradicsom termesztésére fordították. A paradicsom számára kijelölt terület az előző évhez képest 1 hektárral (vagy 5 százalékkal) kevesebb, összesen 27 hektár volt.

A betakarított mennyiség mintegy 9700 tonna volt, ami 1400 tonnás, azaz 12 százalékos csökkenést jelent 2022-hez képest. A hektáronkénti terméshozam 363 tonna volt, ami hektáronként 30 tonnával alacsonyabb az előző évi adatoknál, ami 8 százalékos csökkenést jelent.

Megduplázódik az uborkatermesztés

Az uborkatermesztés a teljes üvegházi terület mintegy 2 hektárját foglalta el, ami az előző évhez képest megduplázódott. A fennmaradó 3 hektár üvegházi területből körülbelül 2 hektárt a paprikatermesztésre (beleértve a chili és a paprika fajtákat) fordítottak. Ezenkívül körülbelül 1 hektáron termesztettek salátát, retket és egyéb zöldségféléket (pl. padlizsán, zöldbab).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

2022. június 26. 05:37

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.