Életmód

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

Agrofórum Online

Amiért nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is rajonganak. Így „konferálják” fel a TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videóját, amelyben megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Aki valaha volt óvodás, bizonyára emlékszik azokra a délutánokra, amikor a vajas-mézes kenyeret készítettek a konyhás nénik, de nem ám úgy, hogy a mézet a kenyérre csurgatták, hiszen úgy nem lehet gyerekek kezébe adni, hanem úgy, hogy összekeverték a vajjal.

Az eredmény egy édes illatú vajkrém lett, amit még azok a gyerekek is megettek, akik otthon nem szerették a mézet.

Nos, ebből az alapreceptből „fejlődik” tovább az ibolyás vajkrém, hiszen ebbe a mézes-vajas alapba kell belekeverni a frissen szedett és alaposan megmosott ibolyákat. Fontos – bár ezt a videóban is elmondják -, hogy nem szabad túlságosan felolvasztani a vajat, mert nem az a lényeg, hogy olajszerűvé váljon, hanem az, hogy könnyen lehessen kenni, akár egy krémet.

Ebbe a lágy vajba kell belekeverni a mézet (ezt nyilván ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen), majd legvégül kell hozzáadni az ibolyát, ami nemcsak mesés állagot és illatot, de elképesztően szép látványt is ad a mézes vajnak, ezért érdemes áttetsző üvegedénybe, dobozba, fedeles kis üvegbe vagy vajtartóba tölteni, és úgy fogyasztani.

Mézes-ibolyás vajkrém

Hozzávalók: 12 dkg teavaj, 3 ek méz, 1 marék ibolya (virág)

Elkészítés: a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett ibolya virágokat. Üvegbe töltjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig.

Remekül illik pirítóshoz, kalácshoz, kekszekhez, a nap bármely szakában, és még egészséges is. Gyerekeket érdemes belevonni mind az ibolyaszedésbe, mind a recept elkészítésébe, mert nagyon könnyű, nagyon kellemes program és garantált a sikerélmény.

A szóban forgó TikTok videó, amelyben megnézhetjük, miként készül el ez a meseszép vajkrém, itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!