Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

Agrofórum Online

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

A chilei cseresznyetermesztés sikere összefogás és előre tervezés eredménye. Ezt jelzi, hogy a cseresznye termesztőterülete a 2000. évben mért 3200 hektárról 2022-ben 62 ezer hektárra, 2023-ban 65 ezer hektárra növekedett. A megtermelt árunak pedig több mint 90%-át exportálják: 2022–2023-ban 415 ezer tonnát. És a növekedés nem áll meg, a termőterület bővülését évi 2000-2500 hektárra becsülik a következő esztendőkben.

Beérett a tudatos építkezés gyümölcse

A sikeres termesztési modell három alappillére a fajtaválasztás – 3 fajta teszi ki a teljes termelés 80%-át –, a képzések és betakarítást követő (post-harvest) technológiák.

A technológiai innovációk lehetővé tették, hogy a cseresznyehozam 7-ről 9,5 tonnára emelkedjen hektáronként.

Az innováció két fő területet érint, az alanyokat és az ültetési rendszereket, amelyeknek köszönhetően sűríteni tudták a tőszámot: hat esztendeje még 900 fát ültettek hektáronként, ez az érték mára elérte az 1200 fát.

Chilében a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy az éghajlat a cseresznye számára ideális. Így a kitűzött cél is egyidejűleg volt a magas minőség és a termelékenység, ami az előállítási folyamat minden elemében megnyilvánul. Például a bolognai egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a leghíresebb, Sweet cherry fajtákat, amelyek – a helyi gazdák meglepetésére és örömére – jobb minőségre képesek új hazájukban, mint Olaszországban.

Óriási a felvevőpiac

Nemcsak a termesztésre, hanem a piacra is nagy súlyt helyeznek az ágazat vezetői. A világ sok országába exportálnak, de a legnagyobb felvevőpiacuk Kína. Itt a felvásárlók és a fogyasztók a kiváló és egyöntetű minőséget keresik, és hajlandók érte magasabb árat fizetni. Ennek elérésére külön technológia épült Chilében: szedés után szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a termék, amelynek során ellenőrzik a csomagolást, a cseresznye édességét-savasságát, textúráját és még az összképet is. A technológia másik fókuszpontja pedig a tökéletesen érett állapotban leszedett cseresznye eltarthatóságának növelése.

Akár irigykedhetünk is a távoli dél-amerikai országra, hogy a magyarok egyik ikonikus gyümölcsét nálunk sokkal nagyobb sikerre vitték. De többet érne, ha az ágazat szereplői itthon is hasonló összefogással, hosszú távú tervekre és befektetésekre alapozva nemzetközi eredményeket tudnának felmutatni kedvenc gyümölcseinkkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.