Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

Agrofórum Online

Míg Európa jogszabályokkal készül a műanyaghulladék-terhelés csökkentésére, egyes országokban úgy látják, hogy ez a folyamat túl lassan halad. Franciaországban már papírból készült „flowpack”-ba csomagolják a boltokban kapható retket.

2022. január 1-jétől hatályba lépett az a jogszabály, amely megtiltja, hogy másfél kilogramm súly alatt a gyümölcsöket és zöldségeket műanyag dobozokba/zacskókba csomagolják. Ezt a törvényt azóta módosították és olyannyira megszigorították, hogy idén január elsejétől már nem lehet megkerülni.

Van azonban néhány olyan termék, amely kivételt képez. Ilyenek például a teljesen érett gyümölcsök – amelyeknél túl nagy a megromlás kockázata –, valamint 29 gyümölcs és zöldség, köztük a friss fűszernövények, egyes salátafajták, a spárga, a gomba, a brokkoli és néhány bogyós gyümölcs. Ugyanakkor a csonthéjasok, a szőlő vagy a koktélparadicsom értékesítésére Franciaországban már nem lehet műanyag dobozokat vagy poharakat használni.

A meglévő gépeken is megoldható a csomagolás

A Versland már több hónapja papírzacskókba csomagolja a retket a jól bevált fólia helyett – a csomagok ezután egy francia szupermarketbe kerülnek.

„Franciaországtól kaptuk ezt az utasítást – árulta el Ed Koelewijn, a Versland igazgatója. – A kiskereskedőknek új alternatívát kell találniuk a műanyag csomagolásra. Persze mindenki rögtön a papírra gondol, de az sem problémamentes. A papír ugyanis drágább, és hosszabb ideig tart vele a csomagolás, mint a műanyaggal. Az azonban mindenképp előnynek számít, hogy kisebb módosításokkal ugyan, de a meglévő gépeinken is használni tudjuk az új csomagolóanyagot. Látni kell, hogy ez a tendencia visszafordíthatatlan, így már a legtöbb partnerünk papír csomagolóanyagban kéri a termékét.”

A láthatóság alapvető fontosságú

A tapasztalatok ez idáig azt mutatják, hogy azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek valamilyen módon egy kis átlátszó „ablakon” keresztül láthatóak, jobban fogynak, mint a „láthatatlan” társaik, amelyeket a papírcsomagolás teljes mértékben elrejt. 

A törvényt nem lehet kijátszani. A termelők szerint azonban könnyebb lenne betartani, ha a termékek csomagolását európai szinten szabályoznák. Jelenleg minden országnak saját szabályai vannak, ami meglehetősen körülményessé teszi az exportot és az importot.

Az Argos Packaging & Protection, az új flowpackot tervező és gyártó holland vállalat vezetői tisztában vannak azzal, hogy a csomagolás külleme – és a zöldségek láthatóvá tétele – létfontosságú. A barna színű natúr papírból készült, vonzó, színes nyomtatással ellátott zacskón szerintük remekül mutat egy pici „ablak”, amelyen keresztül láthatóvá válik maga a termék.

Tesztnapok

„Több mint két éve dolgozunk ezen a terméken” – árulta el Martijn Dammers, az Argos marketingmenedzsere. Ez a vállalat csomagoló- és védőeszközöket gyárt különböző ágazatok számára. Ezek között a dísznövénykertészet, a friss termékek, az építőipar, a kiskereskedelem, az élelmiszeripar és a nem élelmiszer-jellegű termékek is előfordulnak.

„2022-ben, egy bemutató alkalmával kiépítettünk egy hálózatot a termékünk iránt érdeklődő partnerekből – mondta a menedzser. – A Versland is ezek közé tartozott. A többi résztvevőhöz hasonlóan ők is becsomagolhatták a magukkal hozott mintát az erre a célra kiállított csomagológépeken.” A Versland próbaképpen retket csomagolt, ezt vitte magával, és több napon keresztül szorosan figyelemmel kísérte az eltarthatóságát. Egy évvel később megrendelte a papír alapú flowpack csomagolást, azóta azt használja.”

Megfelelő az eltarthatósági idő

„A Versland visszajelzései szerint az új csomagolóanyagban csomagolt termék eltarthatósági ideje hasonló volt, mint a műanyagban tároltaké. Más országokban a sárgarépát és a burgonyát az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező papír flowpack csomagolásunkba teszik. Ott a tesztek még jobb eltarthatósági időt mutatnak. Mindig azt tanácsoljuk az ügyfeleknek, hogy először végezzenek átfogó tesztelést, mert minden termék más és más” – mondta Miquel van den Ende, az Argos kereskedőcég fenntarthatósági és innovációs szakértője.

„Jelenleg új termékek teszteléséről tárgyalunk. Az érdeklődés egyre konkrétabbá válik, nemcsak Franciaország részéről, ahol a jogszabályok miatt kötelező csökkenteni a műanyag felhasználását, hanem például Belgiumból is. A kiskereskedők és maguk a fogyasztók részéről is egyre nagyobb az igény. Az Argos papírcsomagolása teljes mértékben újrahasznosítható, és a papírhulladék közé kerülhet, akárcsak a közepén lévő, cellulóztartalmú ablak” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9615227/radish-in-paper-for-the-french-market/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Orosz állami támogatással az üvegházakért

2021. augusztus 10. 15:15

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

2018. augusztus 4. 10:40

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére.