Zöldség-Gyümölcs

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

Agrofórum Online

Míg Európa jogszabályokkal készül a műanyaghulladék-terhelés csökkentésére, egyes országokban úgy látják, hogy ez a folyamat túl lassan halad. Franciaországban már papírból készült „flowpack”-ba csomagolják a boltokban kapható retket.

2022. január 1-jétől hatályba lépett az a jogszabály, amely megtiltja, hogy másfél kilogramm súly alatt a gyümölcsöket és zöldségeket műanyag dobozokba/zacskókba csomagolják. Ezt a törvényt azóta módosították és olyannyira megszigorították, hogy idén január elsejétől már nem lehet megkerülni.

Van azonban néhány olyan termék, amely kivételt képez. Ilyenek például a teljesen érett gyümölcsök – amelyeknél túl nagy a megromlás kockázata –, valamint 29 gyümölcs és zöldség, köztük a friss fűszernövények, egyes salátafajták, a spárga, a gomba, a brokkoli és néhány bogyós gyümölcs. Ugyanakkor a csonthéjasok, a szőlő vagy a koktélparadicsom értékesítésére Franciaországban már nem lehet műanyag dobozokat vagy poharakat használni.

A meglévő gépeken is megoldható a csomagolás

A Versland már több hónapja papírzacskókba csomagolja a retket a jól bevált fólia helyett – a csomagok ezután egy francia szupermarketbe kerülnek.

„Franciaországtól kaptuk ezt az utasítást – árulta el Ed Koelewijn, a Versland igazgatója. – A kiskereskedőknek új alternatívát kell találniuk a műanyag csomagolásra. Persze mindenki rögtön a papírra gondol, de az sem problémamentes. A papír ugyanis drágább, és hosszabb ideig tart vele a csomagolás, mint a műanyaggal. Az azonban mindenképp előnynek számít, hogy kisebb módosításokkal ugyan, de a meglévő gépeinken is használni tudjuk az új csomagolóanyagot. Látni kell, hogy ez a tendencia visszafordíthatatlan, így már a legtöbb partnerünk papír csomagolóanyagban kéri a termékét.”

A láthatóság alapvető fontosságú

A tapasztalatok ez idáig azt mutatják, hogy azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek valamilyen módon egy kis átlátszó „ablakon” keresztül láthatóak, jobban fogynak, mint a „láthatatlan” társaik, amelyeket a papírcsomagolás teljes mértékben elrejt. 

A törvényt nem lehet kijátszani. A termelők szerint azonban könnyebb lenne betartani, ha a termékek csomagolását európai szinten szabályoznák. Jelenleg minden országnak saját szabályai vannak, ami meglehetősen körülményessé teszi az exportot és az importot.

Az Argos Packaging & Protection, az új flowpackot tervező és gyártó holland vállalat vezetői tisztában vannak azzal, hogy a csomagolás külleme – és a zöldségek láthatóvá tétele – létfontosságú. A barna színű natúr papírból készült, vonzó, színes nyomtatással ellátott zacskón szerintük remekül mutat egy pici „ablak”, amelyen keresztül láthatóvá válik maga a termék.

Tesztnapok

„Több mint két éve dolgozunk ezen a terméken” – árulta el Martijn Dammers, az Argos marketingmenedzsere. Ez a vállalat csomagoló- és védőeszközöket gyárt különböző ágazatok számára. Ezek között a dísznövénykertészet, a friss termékek, az építőipar, a kiskereskedelem, az élelmiszeripar és a nem élelmiszer-jellegű termékek is előfordulnak.

„2022-ben, egy bemutató alkalmával kiépítettünk egy hálózatot a termékünk iránt érdeklődő partnerekből – mondta a menedzser. – A Versland is ezek közé tartozott. A többi résztvevőhöz hasonlóan ők is becsomagolhatták a magukkal hozott mintát az erre a célra kiállított csomagológépeken.” A Versland próbaképpen retket csomagolt, ezt vitte magával, és több napon keresztül szorosan figyelemmel kísérte az eltarthatóságát. Egy évvel később megrendelte a papír alapú flowpack csomagolást, azóta azt használja.”

Megfelelő az eltarthatósági idő

„A Versland visszajelzései szerint az új csomagolóanyagban csomagolt termék eltarthatósági ideje hasonló volt, mint a műanyagban tároltaké. Más országokban a sárgarépát és a burgonyát az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező papír flowpack csomagolásunkba teszik. Ott a tesztek még jobb eltarthatósági időt mutatnak. Mindig azt tanácsoljuk az ügyfeleknek, hogy először végezzenek átfogó tesztelést, mert minden termék más és más” – mondta Miquel van den Ende, az Argos kereskedőcég fenntarthatósági és innovációs szakértője.

„Jelenleg új termékek teszteléséről tárgyalunk. Az érdeklődés egyre konkrétabbá válik, nemcsak Franciaország részéről, ahol a jogszabályok miatt kötelező csökkenteni a műanyag felhasználását, hanem például Belgiumból is. A kiskereskedők és maguk a fogyasztók részéről is egyre nagyobb az igény. Az Argos papírcsomagolása teljes mértékben újrahasznosítható, és a papírhulladék közé kerülhet, akárcsak a közepén lévő, cellulóztartalmú ablak” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9615227/radish-in-paper-for-the-french-market/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.