18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Gyümölcs

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

Agrofórum Online

Ha szeretne saját naspolyát nevelni a kertjében vagy akár egy kisüzemi ültetvényen, fontos ismernie a megfelelő termesztési technikákat és gondozási tippeket.

A naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem kiváló táplálkozási értékkel is bír, amely számos egészségügyi előnyt rejt magában, emellett kertünk szépségét is fokozza. A naspolya íze édeskés, kissé savanykás lehet, és gyakran frissen fogyasztják, illetve lekvár, dzsem vagy gyümölcssaláta készítésére is használják.

Ahhoz, hogy ásványi anyagokban gazdag és más tápanyagokban bővelkedő naspolyákat teremjen a naspolyafa, fontos lehet néhány lépést betartani.

Telepítés előtt érdemes tesztelni a talaj pH-ját és szükség esetén módosítani a savasságát, hogy megfelelő legyen a naspolya számára. A laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag föld kiváló választás ültetésre.

Válasszon olyan helyet a kertben vagy ültetvényen, ahol megfelelő fényt és vízellátást kap, mert kifejezetten szereti a napos vagy félig napos helyeket, és fontos a jó vízelvezetésű talaj is.

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat. Amennyiben megtaláltuk a megfelelő talajt és tájolást, ültessük a naspolya gyökerét megfelelő mélységbe, és biztosítsuk, hogy jól áztassuk be a gyökereket a talajba.

Különösen a növény fiatalabb korában fontos a rendszeres öntözés, hogy megfelelő nedvességet biztosítsunk a növénynek, elsősorban száraz időszakokban vagy a termőre fordulás időszakában.

Ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról

A naspolyafa évente legalább egyszer igényel tápanyagpótlást. Használjunk lassú felszabadulású műtrágyát vagy természetes, szerves trágyát a talajba történő bejuttatáshoz. Rendszeres metszéssel alakítsuk ki a naspolyafa ágrendszerét, hogy megfelelő légáramlást és fényt biztosítsuk, így segítve a terméshozam növelésében és az egészséges növekedésben.

A fa általában a telepítés után 3-5 évvel kezd el termést hozni, bár ez attól is függ, hogy milyen típusú és milyen körülmények között van nevelve. Azonban a teljes termőre fordulásra és az optimális termésminőség eléréséhez több év is szükséges lehet.

Általában szeptember és október hónapokban érik be, attól függően, hogy a helyi éghajlati viszonyok miként befolyásolják a virágzást és a termésképződést. A jó termésminőséghez és ízhez a naspolyáknak megfelelően kell érniük a fán, azaz kellően érettnek kell lenniük. Ekkor sárgás-narancssárgává válnak és enyhén megpuhulnak.

Szüretelése általában manuálisan történik, mivel a gyümölcsök nem mindig egyszerre érnek meg, és az érett naspolyák könnyen leválnak a fáról. Legjobb, ha kézzel szedjük le őket, és óvatosan tároljuk őket egy tálban vagy kosárban, hogy ne sérüljenek.

Szüretelés után

Ha sikeresen gondoskodtunk a naspolyafa terméséről, és bőséges mennyiségű gyümölcsöt teremtett, érdemes elgondolkodnunk, hogyan használjuk fel ezt a tápláló és egészséges termést. A friss naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem gazdag tápanyagtartalmú is, amely számos egészségügyi előnnyel járhat.

Azonban van néhány további lehetőség is, hogy kihozzuk a legtöbbet a naspolya előnyeiből. Néhányan a naspolya levelet és gyümölcsöt használják kenőcs vagy borogatás készítésére, például bőrkiütések, viszketés vagy kisebb bőrproblémák kezelésére.

Ehhez aprítsa fel a naspolya leveleket és gyümölcsöt, majd keverje össze egy alapkrémmel vagy olvasztott kókuszolajjal. Házi készítésű naspolyaecetet egyszerűen elkészíthetünk a naspolya főzése és szűrése után, majd hagyjuk erjedni néhány hétig.

Az ecetnek számos egészségügyi előnye lehet, például segíthet az emésztés javításában vagy a vérnyomás szabályozásában. Ezeken kívül kiváló alkalmazás lehet a klasszikus lekvár vagy dzsem készítése is, amely tökéletes reggeli pirítósra vagy teasüteményre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A héten megérkezett szállított fagy jelentős károkat okozott a magyarországi gyümölcsültetvényekben!

2025. április 11. 16:10

Fagy után is van remény: a még életképes virágkezdemények hormonális kezeléssel terméskötésre serkenthetők.

Minden fagykárra van „orvosság”?

2025. április 1. 08:10

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb tavaszi fagyok kihívás elé állítják a hazai gyümölcstermesztőket, de vannak védekezési lehetőségek.

Fatörzsmeszelés: hatásos, vagy csak egy régi hóbort?

2025. március 26. 08:10

A hirtelen felmelegedő és lehűlő léghőmérséklet jelentősen befolyásolta a rügypattanást és a kártevők aktivitását is.

Jó tanácsok a tavaszi metszéshez + videó

2025. március 18. 17:10

A felmelegedéssel elindultak a kerti munkálatok és természetesen a metszés is. Talán olvasóink, nézőink zöme már túl van a műveleten. Mi azért még adunk néhány jó tanácsot.

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Miért hullottak le a naspolya virágbimbói, és miért vörösek a levelei?

2023. május 10. 10:12

Az egyéves naspolyafám tavaly 3 virágot és termést hozott. Az idén húsznál is több bimbót számoltam meg, de 2-3 nap leforgása alatt az összes lehullott (nem volt fagy). Mi lehet ennek az oka? Néhány levél pirosas színű. Ez természetes? Az egyik hajtást pedig mintha megrágta volna valamilyen kártevő.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.