Zöldség-Gyümölcs

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

Agrofórum Online

Melyik két növény együttes termesztése oldható meg egy üvegházban úgy, hogy a fosszilis energiafelhasználás nem haladja meg az évi 100 kWh/négyzetmétert?

A Kas als Energiebron innovációs programban ezt a kérdést tették fel a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ üvegházi kertészet és virághagymák üzletága munkatársainak. Úgy tűnik, hogy ez a felső határérték érhető el paprikával, amelyet 7 hónapig és cserepes zöld növényekkel, amelyeket 4,5 hónapig termesztenek.

Új nézőpont

A kutatást vezető Arca Kromwijk (WUR) érdekesnek találta a célt. „Nagyon izgalmas, hogy a rendelkezésre álló energiából indulunk ki, és onnan vizsgáljuk meg a különböző növények legoptimálisabb kombinációit.”

Két növény termesztése esetén az évi 100 kWh/m2 villamosenergia-fogyasztás igen alacsonynak tekinthető. A kutatás első alanya a paprika volt. Ezt a növényt március közepétől október végéig termesztik, nyáron azonban kevés energiára van hozzá szükség. A téli hónapokban pedig még „marad” energia egy másik, a paprikánál nagyobb értékű növényre (amely általában lassabb növekedésű).

Mivel ebben az időszakban kevesebb a napfény, a cserépben nevelt zöld növények ideálisak. Árnyékos környezethez szoktak, ezért gyengébb fényviszonyok között is tudnak növekedni.

A projekt célkitűzése a fosszilis és emissziómentes termesztés és a fenntartható növényvédelem volt. Az üvegházban, ahol a megfigyelést végezték, nem használnak fosszilis tüzelőanyagokat. Télen a LED-világítás által termelt hővel, a (párátlanításból származó) rejtett hővel fűtik, nyáron pedig napfénnyel és lehetőség szerint hőszivattyúval.

Paprika és cserepes zöld növények kombinációja

A kutatásokból az derült ki, hogy a paprika és a cserepes zöld növények kombinációja jól működhet, és energiaszükséglete a maximálisként kitűzött értéken belül maradhat. Mindkét növény jó termést hoz. Ráadásul az üvegházat úgy tervezték meg, hogy könnyen át lehet alakítani egy másik növénykultúra számára.

A kutatást felügyelő paprika- és cserepesnövény-termesztők le voltak nyűgözve az eredménytől: a két növénykultúra kombinálása számos előnnyel jár, az egyikről a másikra való átállás pedig viszonylag egyszerű.

„Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy az energiát más szemmel is lehet nézni – folytatta a szakember. – Pontosan erre a másfajta szemléletre van szükségünk a jövőben. Jövőre más növénykombinációt fogunk megvizsgálni: nyáron dinnyét, télen pedig egy másik kiegészítő növényt.”

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9620893/which-two-crops-can-be-grown-energy-efficient-together/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

2020. június 9. 10:06

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Tanulságok zöldségtermesztőknek az elmúlt év tapasztalatai alapján

2024. január 4. 17:10

Közhelynek számít az a megállapítás, amely szerint nincs két egyforma év a mezőgazdaságban. Így a zöldségtermesztés területén is vagy a csapadék, vagy a hőmérséklet, vagy mindkettő okoz gondot, a megszokottól eltérően fejlődnek a növények, újabb és újabb, korábban nem ismert fertőző és élettani betegségek tizedelik meg a veteményeket.