Zöldség-Gyümölcs

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

Agrofórum Online

Javában tart a szamócaszezon, és ilyenkor a vásárlók nagy része azt latolgatja, vajon megfelelő-e a termék minősége az árához képest. Pár éve különleges helyzet alakult ki.

Néhány hete az utcai árusoknál is lehet már szamócát kapni, a kezdeti 1600–1800 forintos kilogrammonkénti árhoz képest immár 1200-ért is. A Budapesti Nagybani Piacon május legelején a földieper minimum és maximum ára 1500–2200 forint volt, vagyis szintén ebben a sávban mozgott.

A napokban a sonline.hu somogyi portál is arról írt, hogy beérett a szamóca a megyében. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban kezdték el szedni a gyümölcsöt, ugyanakkor a termelők munkakedvét kissé lelohasztotta, hogy szerintük az eper ára immár évek óta változatlan, miközben a bér- és alapanyagköltségeik rengeteget emelkedtek.

A megyei lap által felkeresett mezőcsokonyai szamócaültetvényen 1500 forintos óradíjért dolgoznak az eperszedők. A tulajdonos Sudár Péter olasz és magyar palántákat ültetett el már tavaly júliusban, és most úgy kalkulál, hogy június 10. körül eltűnik a magyar eper.

Nagyon enyhe volt a tél és korán jön a tavasz, hiszen április elején 30 fokokat mértünk, amióta élek, én ilyen időre nem emlékszem

– emelte ki a gazdálkodó. Elmondta azt is, hogy a felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik tőle. Viszont azt is megérti, hogy a vásárlóknak sincs feneketlen pénztárcájuk, a kereskedők 2500–3000 forintos kilónkénti árnál nem kérhetnek többet a gyümölcsért.

(Fotó: Napfényfarm kertészet Vésztő/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Hogyan gondozzuk a kertbe ültetett szamócát?

2024. április 21. 04:38

Kérem válaszukat! Hogyan gondozzam megfelelően a kertbe ültetett szamócát?

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

2022. január 8. 14:36

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Hogyan készítsük fel télre a szamócát?

2024. október 25. 04:36

Idén kezdtem el szamócával foglalkozni a kertemben. Van sok szép tövem. Hogyan készítsem fel télre a szamócát? Köszönöm.