Javában tart a szamócaszezon, és ilyenkor a vásárlók nagy része azt latolgatja, vajon megfelelő-e a termék minősége az árához képest. Pár éve különleges helyzet alakult ki.
Néhány hete az utcai árusoknál is lehet már szamócát kapni, a kezdeti 1600–1800 forintos kilogrammonkénti árhoz képest immár 1200-ért is. A Budapesti Nagybani Piacon május legelején a földieper minimum és maximum ára 1500–2200 forint volt, vagyis szintén ebben a sávban mozgott.
A napokban a sonline.hu somogyi portál is arról írt, hogy beérett a szamóca a megyében. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban kezdték el szedni a gyümölcsöt, ugyanakkor a termelők munkakedvét kissé lelohasztotta, hogy szerintük az eper ára immár évek óta változatlan, miközben a bér- és alapanyagköltségeik rengeteget emelkedtek.
A megyei lap által felkeresett mezőcsokonyai szamócaültetvényen 1500 forintos óradíjért dolgoznak az eperszedők. A tulajdonos Sudár Péter olasz és magyar palántákat ültetett el már tavaly júliusban, és most úgy kalkulál, hogy június 10. körül eltűnik a magyar eper.
Nagyon enyhe volt a tél és korán jön a tavasz, hiszen április elején 30 fokokat mértünk, amióta élek, én ilyen időre nem emlékszem
– emelte ki a gazdálkodó. Elmondta azt is, hogy a felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik tőle. Viszont azt is megérti, hogy a vásárlóknak sincs feneketlen pénztárcájuk, a kereskedők 2500–3000 forintos kilónkénti árnál nem kérhetnek többet a gyümölcsért.
(Fotó: Napfényfarm kertészet Vésztő/Facebook)