Zöldség-Gyümölcs

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

Agrofórum Online

Igazából a fügének ideális klímatűrő növényként kellene viselkednie északi kertjeinkben: tudja, hogyan kell megbirkózni a hőséggel és a hiányállapotokkal, nagyon kevés vízzel is beéri, a szűk gyökérzónára és az ásványianyag-hiányra pedig azonnali sűrű növekedéssel reagál.

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből. De mint mindig, amikor egy növény evolúciós és kultúrtörténetében igen hosszú utat tett meg, azzal bizonyos problémák is együtt járhatnak.

Az éghajlatváltozás okozta globális felmelegedés ellenére a fügének még így is túl kevés ideje volt arra, hogy alkalmazkodjon a megváltozott életkörülményekhez az északi területeken. Ezt a termesztés során kertészeti ismeretekkel, néhány fortéllyal és türelemmel lehet ellensúlyozni.

Négy törődést igénylő területtel kell foglalkoznunk, ezek a következők:

  1. A kertészeti ismeretek
  2. A metszés és a trágyázás
  3. A terméskötődés és a gyümölcsfejlődés
  4. És végül, de nem utolsósorban, a télállóság

Kertészeti ismeretek: milyen füge van a kertünkben?

Fontos tudni, hogy milyen füge van a kertünkben, és azt hogyan kell termeszteni. 
Ennek megfelelően három fő csoportra osztjuk a fügefajtákat:

Nyári füge

A nyári fügék ősszel és télen az egynyári hajtások csúcsán apró virágzó fügetermést hoznak létre, amelyek tavasszal tovább fejlődnek, majd nyáron beérnek. Ezek a virágzó fügék viszonylag érzékenyek,  -10 °C és -12 °C alatti hőmérsékleten gyakran megfagynak.

Ezért nagyon fontos, hogy a nyári fügéket házfalakra és falak mentén ültessük, vagy hosszú ideig cserépben termesszük, hogy biztosítsuk a termést.

Aki pedig tavasszal metszési lázba esik, és az összes felső hajtást visszavágja, az soha nem fog nyári fügét szüretelni. Ezzel szemben a nyári füge gazdag jutalommal jutalmazza meg a kertész minden fáradságát, és akkor érik be, amikor a legjobban élvezhető: nyáron, amikor mindenki otthon van, szabadságon, és élvezheti a kertje minden áldását.

Őszi füge

Az őszi füge közvetlenül az aktuális évben fejlődő ágakon terem, azaz a fügefa a növekedési időszak alatt sok rügyön hoz termést. Fontos, hogy a vegetációs időszakban hagyjuk a növényt nyugalomban és stressz nélkül növekedni, hogy ne zavarjuk meg ezt a folyamatot.

Ehhez a kertész részéről is szükség van némi higgadtságra és nyugodt vérmérsékletre: ősszel nem kell azon bosszankodni, hogy a mi klímánkon az évjárattól függően a gyümölcsök jó része nem érik be; a korán érő őszi füge mindig elég érett gyümölcsöt hoz. 

A hajtáscsúcsok késő nyáron (augusztus vége-szeptember eleje körül) történő lefedése segíthet a fügefának, hogy több energiát fordítson a hajtásnövekedésről az érésre. A túl korai metszés azonban az ellenkező hatást is kiválthatja.

Twotimer füge

A Twotimer füge a hőn áhított utolsó fajta, kétszer is terem ugyanazon a fán. De ami a „fügeálom” beteljesülésének tűnik, az egyben nagy kihívás is. Alapvetően az a tapasztalat, hogy néha könnyebb egy enyhe téli éghajlaton teljes mértékben a nyári fügére, vagy egy hosszú és meleg vegetációs időszakkal rendelkező éghajlaton teljes mértékben az őszi fügére támaszkodni, mint mindent azonnal akarni.

Itt ugyanis a negyedik év után a helyes metszés is különösen meghatározó, hogy mindkét terméshozamot felpörgessük. Ugyanakkor minden nehézség és kihívás ellenére a Twotimer fügének van egy előnye: még kedvezőtlen körülmények között és termesztési hibák esetén is a legtöbb évben legalább részleges terméshozamot lehet elérni.

Metszés és trágyázás

A metszés viszonylag új keletű dolog az őshonos termesztésű füge számára, ezért nem szabad túlterhelni vagy megzavarni vele. Az első három-négy évben egyáltalán ne metsszünk, és hagyjuk, hogy a füge természetes módon növekedjen.

Így megtalálja majd a saját egyensúlyát a hajtásnövekedés és a terméskötődés között, és végül elkezd termőre fordulni. Még a nem termő idősebb fügefák esetében is az a legcélravezetőbb megoldás, ha eleinte néhány évig tartózkodunk a metszéstől.

Terméskötődés és gyümölcsfejlődés

Fontos tudni, hogy az északi fügéinknek beporzás nélkül kell boldogulniuk, mivel az Alpoktól északra nem honos a beporzást végző fügedarázs. És még csak nem is kell várnunk arra, hogy most bevándoroljon (bár, ez előbb-utóbb biztosan megtörténik – Magyarországon egyelőre a Mecsek déli lejtőin sikerült megvetnie a lábát). 

A füge beporzása, megtermékenyítése érdekes dolog: a Magyarországon leginkább elterjedt adriai típusú füge képes beporzás nélkül, partenokarp módon termést érlelni. Ilyenkor a füge növekedése egy időre leáll, majd a parthenokarpikus terméskötődéskor úgy indul újra, hogy a fügefa maga is a megtermékenyítés által kiváltott növekedési hormonokhoz hasonló növekedési hormonokat választ ki.

Ha a fügefát ebben a szakaszban zavarják (metszéssel, trágyázással, nagyon nagy szárazsággal, nedvességgel és egyéb, a füge által nem várt jelzésekkel), akkor dönthet úgy is, hogy a fiatal, megtermékenyítetlen füge virágait eldobja. A füge termése ugyanis nem más, mint kifordított női fügevirágok gyűjteménye, amelyekből aztán a valódi, partenokarpikus „megtermékenyítés” után kifejlődik a füge húsa.

És még egy dolog: hogy a helyzetet tovább bonyolítsuk, vannak olyan fügefajták is – mint például a „Desert King” –, amelyeket San Pedro fügének hívnak. Ezek gond nélkül képesek parthenokarpikus nyári fügéket kifejleszteni, de az őszi fügéknek feltétlenül szükségük van a beporzásra. Az ilyen fajták esetében tehát nem szabad meglepődni vagy csalódni, ha az őszi füge éretlenül hullik le.

A fügefák télállósága és téli védelme

Ez talán a legnagyobb, ugyanakkor viszonylag könnyen megoldható probléma. A füge -12 °C-ig, a legjobb északi fügéink -15 °C-ig is elállnak. Ez azonban csak akkor igaz, ha a fa viszonylag öreg és vastag, vagyis ha a fügefa már néhány évet megélt.

A télállóságot tehát könnyen javíthatjuk, ha minél nagyobb cserépbe ültetünk egy minél nagyobb méretű fügét.

Ez az oka annak is, hogy csak 5 vagy 15 literes cserépben kínálunk erősebb fügét; a kisebb fügének nincs helye a kertben, mert túlságosan érzékeny a téli hidegre. A cserepes fügék, de az ültetett fügék védelménél se feledkezzünk meg a legfontosabb tanácsról: a téli meleg elleni védelem sokkal fontosabb, mint a téli hideg elleni védelem. A füge számára ugyanis általában nem a teljesen alacsony hőmérséklet a legveszélyesebb, hanem a meleg téli napsütés, amelyet aztán egy újabb hideg időszak követ (január-áprilisban). 

Végül: a füge hosszú életének legbiztosabb biztosítéka a mély ültetés. Ha egy füge két évig egy helyre van kiültetve, majd kemény tél éri, akkor májustól júliusig 90%-os biztonsággal újra kihajt, de csak akkor, ha eleve elég mélyre ültették. A cserép tetejét mindig 15-20 cm vastag felső talajjal kell betakarni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Gyümölcstermesztési tapasztalatok Görögországban

2019. március 23. 04:36

A FruitVeB szakmai szervezésében egy kis létszámú csapattal, a szakmai utakkal kevéssé bejárt észak-görögországi, Thesszalonikitől északnyugatra elterülő, Pella körzetében jártunk, ahol a görög gyümölcstermesztést tanulmányoztuk.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében