32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Zöldség-Gyümölcs

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

Agrofórum Online

A gyümölcsfák önszabályozó képességgel rendelkeznek. A gyümölcshullás a fa saját természetes módszere arra, hogy megszabaduljon a felesleges termésektől, amelyeket már nem bír el. Ez a gyümölcshullás rendszerint valamikor júliusban következik be.

Néhány kezdő kertész megijed, amikor azt látja, hogy a fák alatt éretlen gyümölcsök hevernek a földön. Ez azonban teljesen természetes, a lehullott gyümölcsöket pedig sokféleképpen fel lehet használni. A lepotyogott terméssel együtt olyan gyümölcsöket is fel lehet használni, amelyeket mi magunk szedünk le annak érdekében, hogy javítsuk a fán hagyott termés minőségét.

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve. A fent marad termés így sokkal szebb lesz és könnyebben érik be, mintha túlzsúfoltan hagytuk volna a gyümölcsöket a fán.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthet almaecetet a „szélfútta” almákból, amit aztán sokféleképpen hasznosíthat az otthonában.

Házi almaecet készítése

  • Ehhez nincs másra szükség, mint némi cukorra (kb. 50-100 grammra literenként) és vízre, valamint az éretlen gyümölcsökre.
  • A gyümölcsöket meg kell mosni, fel kell vágni, üvegbe szórni és cukros vízzel felönteni, úgy, hogy maradjon egy pár ujjnyi hely az üveg szájánál.
  • Eztán gézlappal le kell fedni, befőző gumigyűrűvel rögzíteni a gézlapot, és hagyni, hogy megerjedjen.
  • Az üveget meleg, sötét helyen kell tartani, ideális esetben 20 fok feletti hőmérsékleten, de ez a nyári időszakban könnyen kivitelezhető.
  • Az üveg tartalmát érdemes időnként megkeverni, de az erjedésre így is legalább 2-3 hetet várni kell. Minél melegebb helyen van az üveg, annál gyorsabban megy végbe az erjedési folyamat.
  • Ha letelt az erjedési idő (ez max. 4 hét), leszűrjük a gyümölcsöket, a levet tiszta üvegbe töltjük – jellegzetes, savanyú szaga van.
  • A házi almaecet főzéshez (saláták készítéséhez), de akár takarításhoz (vízkőoldáshoz, felmosáshoz) is használható.
  • Sokan arra esküsznek, hogy érdemes fogyasztani, mert jót tesz a szervezetnek és segíti a zsírégetést, de például a meddőséggel foglalkozó központokban egyenesen ördögtől valónak tartják, mert erősen savasít, és ily módon gátolja a fogantatást és sokak szerint elősegíti a rákos folyamatok kialakulását.

Természetesen hagyhatunk néhány lehullott gyümölcsöt a kertünkben élő állatok számára is. Vagy egyszerűen csak azért, hogy megrothadjanak és tápanyagokat juttassanak vissza a talajba. Soha nem jó ötlet túlságosan „rendet tartani” a kertben. Az éretlen gyümölcsök egyébként nagyon jól komposztálhatók – aprítsuk fel és keverjük őket a komposztba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Uniós oltalmat kapott a „Derecske alma” elnevezés

2022. július 14. 11:14

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön.