Zöldség-Gyümölcs

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

Agrofórum Online

A gyümölcsfák önszabályozó képességgel rendelkeznek. A gyümölcshullás a fa saját természetes módszere arra, hogy megszabaduljon a felesleges termésektől, amelyeket már nem bír el. Ez a gyümölcshullás rendszerint valamikor júliusban következik be.

Néhány kezdő kertész megijed, amikor azt látja, hogy a fák alatt éretlen gyümölcsök hevernek a földön. Ez azonban teljesen természetes, a lehullott gyümölcsöket pedig sokféleképpen fel lehet használni. A lepotyogott terméssel együtt olyan gyümölcsöket is fel lehet használni, amelyeket mi magunk szedünk le annak érdekében, hogy javítsuk a fán hagyott termés minőségét.

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve. A fent marad termés így sokkal szebb lesz és könnyebben érik be, mintha túlzsúfoltan hagytuk volna a gyümölcsöket a fán.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthet almaecetet a „szélfútta” almákból, amit aztán sokféleképpen hasznosíthat az otthonában.

Házi almaecet készítése

  • Ehhez nincs másra szükség, mint némi cukorra (kb. 50-100 grammra literenként) és vízre, valamint az éretlen gyümölcsökre.
  • A gyümölcsöket meg kell mosni, fel kell vágni, üvegbe szórni és cukros vízzel felönteni, úgy, hogy maradjon egy pár ujjnyi hely az üveg szájánál.
  • Eztán gézlappal le kell fedni, befőző gumigyűrűvel rögzíteni a gézlapot, és hagyni, hogy megerjedjen.
  • Az üveget meleg, sötét helyen kell tartani, ideális esetben 20 fok feletti hőmérsékleten, de ez a nyári időszakban könnyen kivitelezhető.
  • Az üveg tartalmát érdemes időnként megkeverni, de az erjedésre így is legalább 2-3 hetet várni kell. Minél melegebb helyen van az üveg, annál gyorsabban megy végbe az erjedési folyamat.
  • Ha letelt az erjedési idő (ez max. 4 hét), leszűrjük a gyümölcsöket, a levet tiszta üvegbe töltjük – jellegzetes, savanyú szaga van.
  • A házi almaecet főzéshez (saláták készítéséhez), de akár takarításhoz (vízkőoldáshoz, felmosáshoz) is használható.
  • Sokan arra esküsznek, hogy érdemes fogyasztani, mert jót tesz a szervezetnek és segíti a zsírégetést, de például a meddőséggel foglalkozó központokban egyenesen ördögtől valónak tartják, mert erősen savasít, és ily módon gátolja a fogantatást és sokak szerint elősegíti a rákos folyamatok kialakulását.

Természetesen hagyhatunk néhány lehullott gyümölcsöt a kertünkben élő állatok számára is. Vagy egyszerűen csak azért, hogy megrothadjanak és tápanyagokat juttassanak vissza a talajba. Soha nem jó ötlet túlságosan „rendet tartani” a kertben. Az éretlen gyümölcsök egyébként nagyon jól komposztálhatók – aprítsuk fel és keverjük őket a komposztba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Őszi teendők a magaságyásokban

2024. szeptember 11. 08:10

Ki kell húzni, ki kell dobni minden elszáradt növényt még a tél beállta előtt, főleg, ha akadtak köztük beteg vagy fertőzött példányok.

Túl nagy a magyar dió, nem ideális az áruházak számára

2024. szeptember 11. 07:10

A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.

A 2022-es német almatermés 10%-kal haladja meg az elmúlt tíz év átlagát

2023. január 10. 08:03

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) betakarítási eredményeiből kiderült, hogy 2022-ben mintegy 1,1 millió tonna almát takarítottak be.

Demonstrálnak az almatermelők

2018. augusztus 21. 14:53

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson.

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

2020. augusztus 27. 10:22

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.