Zöldség-Gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása nyáron

Agrofórum Online

Nyáron egyes gyümölcsök és zöldségek valamivel gyorsabban megromlanak – különösen a kamrában tartott tárolókban, gyümölcskosarakban, de akár a hűtőszekrényben is. Mi okozza ezt?

Jasmin Schreiber biológus elmondta, miért van ez így, és hogy egyes termékek miért tarthatóak el hosszabb ideig.

A friss gyümölcsök és zöldségek teszik ki a németországi háztartásokban kidobásra kerülő élelmiszerek legnagyobb részét, mintegy 34 százalékot. Ez derül ki a Német Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium 2021-ben végzett felméréséből.

A friss gyümölcsöket és zöldségeket általában nem könnyű tárolni. Ez az egyedi fajtáknak és annak köszönhető, hogy ezek az élelmiszerek a tárolás során miként hatnak egymásra. Egyes fajták, az úgynevezett klimatikus fajták megérnek, míg mások nem, ezeket antiklimatikus fajtáknak nevezzük.

„Az alapszabály az, hogy ne tegyük egymás mellé azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek különböző érési tulajdonságokkal rendelkeznek. Azokat, amelyek utóérők, jobb, ha nem tesszük azok mellé, amelyek nem érnek be” – javasolja Jasmin Schreiber.

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek utóérő fajták:

  • alma
  • sárgabarack
  • avokádó
  • banán
  • körte
  • füge
  • kivi
  • mangó
  • nektarin
  • őszibarack
  • szilva
  • paradicsom

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek nem utóérők:

  • ananász
  • padlizsán
  • szeder
  • eper
  • uborka
  • málna
  • káposzta
  • cseresznye
  • póréhagyma
  • lime
  • sárgarépa
  • narancs
  • paprika
  • szőlő
  • cukkini

Lehetőség szerint a fent bemutatott két csoportot külön kell tárolni. Szükség esetén hűtőszekrényben is tárolhatók, de lehetőleg zárt tárolóedényekben – például műanyag dobozokban. „Ha valamit hosszú ideig akarunk tárolni, mindig jó, ha egy kicsit utánanézünk, mit lehet tudni róla” – mondja Jasmin Schreiber.

Az érési folyamatok más fajták megromlását okozhatják.

„Ha azt szeretnénk, hogy valami megérjen, a legjobb, ha ezt a hűtőszekrényen kívül tesszük. Ha valami már túl érett, azt általában le lehet hűteni is, de a lehető legkíméletesebben. Erre való a hűtőszekrényben lévő zöldséghordó fiók – magyarázza Jasmin Schreiber. – Ott kevésbé hűvös a levegő, mint a többi rekeszben.”

Ha hosszabb ideig akarjuk tárolni a friss termékeket, akkor tényleg érdemes rákeresni az egyes tételekre. Bizonyos gyümölcsfajták ugyanis olyan érési gázt termelnek, amely miatt a többi gyümölcsfajta gyorsabban beérik.

„Minden érésben lévő fajta egy bizonyos gázt bocsát ki. Ezt etilénnek hívják. Ha olyan gyümölcsöt vagy zöldséget teszünk a hűtőszekrénybe, amely még érésben van, olyan zöldségekkel, például uborkával együtt, amely nem érik tovább, akkor az érésben lévő gyümölcs miatt a többi gyümölcs vagy zöldség megromolhat” – hangsúlyozza a biológus.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

A Pilisi Parkerdő Zrt. képes fenntartható módon biztosítani a megnövekedett tűzifaigényt

2022. október 11. 10:36

A Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távon képes fenntartható módon biztosítani a működési területén élők tűzifa-ellátását.

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

2024. november 22. 04:36

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?