Agrárgazdaság

Fenntartják gabonatermés-előrejelzésüket az oroszok

Agrofórum Online

Az extrém időjárási események, mint például a kora tavaszi fagyok, az árvizek és a nyári hőség befolyásolta az idei betakarítási kilátásokat Oroszországban, a világ legnagyobb búzaexportőrének néhány kulcsfontosságú termőterületén.

Az extrém időjárási események, mint például a kora tavaszi fagyok, az árvizek és a nyári hőség befolyásolta az idei betakarítási kilátásokat Oroszországban, a világ legnagyobb búzaexportőrének néhány kulcsfontosságú termőterületén.

Így is kevesebb

„A 2024-es, rendkívüli kihívást jelentő éghajlati viszonyok ellenére a gabonatermés előrejelzése továbbra is 132 millió tonna” – mondta Dmitrij Patrusev egy iparági értekezleten. Ez alacsonyabb a 2022-es rekord 158 millió tonnához és a tavalyi 145 millió tonnához képest.

A moszkvai földművelésügyi minisztérium illetékesei korábban azt mondták, hogy a jelenlegi előrejelzés a betakarítás előrehaladásának függvényében módosítható – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Dmitrij Patrusev elmondta, hogy Oroszország 55 régiójában kezdték meg a gazdák az új termény betakarítását, és a betakarítás üteme kétszer olyan gyors, mint tavaly, a gabona és hüvelyesek földterületeinek 40 százalékát már betakarították, és csaknem 64 millió tonnás termésmennyiségnél tartanak.

Elérte a búzaexportár a mélypontot

Közben az orosz búza exportára elérhette a mélypontot. Az orosz búzaexportárak alapvetően nem változtak a július 28-án zárult héten, és az elemzők szerint az árak elérték a mélypontot, mivel a gazdálkodók vonakodnak eladni terményeiket a jövedelmezőség meredek csökkenése miatt.

A Sovecon ügynökség a 2024-es orosz búzatermés-előrejelzését 84,2 millió tonnáról 84,7 millió tonnára emelte, köszönhetően a viszonylag magas terméshozamoknak a Volga-vidékeken és Dél-Oroszországban, valamint az időjárás további javulásának a szibériai és az uráli térségben.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

2024. április 11. 09:10

Az exportált orosz búza ára a múlt héten ismét emelkedett, az elemzők megint enyhén leminősítették a márciusi exportbecsléseiket.

ENSZ-tisztviselő: Moszkva érdeke is a megállapodás meghosszabbítása

2023. július 10. 07:36

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a július 17-én lejáró megállapodásból, mert több, saját gabona és műtrágya szállítására vonatkozó követelést nem teljesítettek.

A fekete-tengeri gabonaüzlet az ammóniavezetéken múlhat

2023. június 7. 08:03

Oroszország szerint az ammónia tranzitja „bár nem szó szerint van megfogalmazva, a megállapodás logikájából következik”.

Létrejöhet a „gabona OPEC”?

2020. január 6. 09:02

A „gabona OPEC” célja a gabonapiac stabilitásának biztosítása, az árpolitika összehangolása és a világ éhségproblémáinak megoldása lenne. A szervezet tagja lehet többek között Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Argentína.