Növénytermesztés

Csökken a föld foszforkészlete, újrahasznosítás lehet a megoldás

Agrofórum Online

A foszfor elengedhetetlen az élethez, széles körben használják a mezőgazdaságban műtrágyaként. Az előfordulása azonban nem egyenletesen oszlik el az egész világon, ezért ennek az elemnek a fenntarthatóbb kezelésére van szükség. A globális tartalékok apadnak, a kutatók ezért az újrahasznosításra helyezik a hangsúlyt.

A foszfor fontos szerepet játszik az élőlények energia-anyagcseréjében. A növényeknek a talajon keresztül vízben oldott foszfátként kell felvenniük, az állatoknak és az embereknek pedig étrendjükkel kell bevinniük a szerveztükbe.

Egy természetes körforgásban, amelyben a fák, bokrok és további növények nőnek, elpusztulnak és elkorhadnak, a foszfor visszakerül a talajba, és újra elérhetővé válik a növények számára. Az anyag a trágyával is visszatér a természetbe. A „foszfor-újrahasznosítást” azonban a mezőgazdaságban meghiúsítja a termés betakarítása, ezért foszfort kell hozzáadni a műtrágyához.

Termelés, felhasználás és tartalékok

Németországban a foszfátműtrágya-felhasználás 2014 óta csökkenő tendenciát mutat: 2022/2023-ban 116 000 tonna körül volt, szemben a 2014/2015-ös 301 000 tonnával. A Föld lakosságának és élelmiszer-termelésének növekedésével azonban a globális kereslet tovább fog növekedni. 2023-ban világszerte mintegy 220 millió tonna foszfátkőzetet vontak ki bányákból. Kína volt a legnagyobb termelő 90 millió tonnával, megelőzve Marokkót és az USA-t. Marokkóban, a Nyugat-Szaharában és Kínában találhatók nagyobb tartalékok.

A tartalék mennyisége dinamikusan változik

Tartaléknak általában azt a nyersanyagmennyiséget tekintjük, amely a jelenlegi piaci viszonyok között a ma elérhető technológiával egy lelőhelyről gazdaságosan kitermelhető.

A tartalék dinamikus mennyiség, amely az alapanyag elérhetőségétől és az ártól függően változhat. „A magas nyersanyagárak és a szűkös nyersanyagok idején sok a feltárás, és sok új lelőhelyet fedeznek fel, és esetleg termelni is kezdenek.” Ha azonban van elegendő nyersanyag a piacon, akkor az ár esik, és nem keresnek új lelőhelyeket.

Különféle adatforrások szerint a globális készletek körülbelül 52-92 milliárd tonna foszfátkőzetet tesznek ki. Hogy ez meddig elég, az nem világos, a becslések szerint 50 és 200 év közötti időtartamról lehet szó.

Mire használják a foszfort?

A mezőgazdaságban a foszfor körülbelül 90 százalékát foszfátműtrágyák előállításához használják fel. Az iparban általában korróziógátló, égésgátló és tisztítószerek gyártásához, tűzijátékok és gyufásdobozok dörzsölőfelületeihez. Az élelmiszeriparban a foszfátokat iparilag előállított élelmiszerekben stabilizátorként, kötőanyagként, elválasztószerként, tartósítószerként és savanyítóként használják. A fogyasztók megtalálhatják őket az összetevők listáján, mint például a nátrium-foszfát (E339).

Egy egészséges ember által naponta elfogyasztott mennyiség nem haladhatja meg a 40 mg foszfort testtömeg-kilogrammonként. A fokozott bevitel érelmeszesedéshez és szív- és érrendszeri betegségekhez vezet – emelte ki a német ZDF közszolgálati televízió honlapja.

Szennyvízből is visszanyerhető

A szakemberek nagy lehetőséget látnak a szennyvíziszapból származó foszfor visszanyerésében. Minden ember naponta körülbelül 1,8 gramm foszfort választ ki, amely a tisztítószerekből származó foszforral együtt a szennyvíztisztító telepekre kerül.

2029-től – bizonyos kivételekkel – minden olyan szennyvíztisztító telep, amelynek szennyvíziszapja legalább két százalék foszfort tartalmaz a szárazanyagban, köteles foszfort visszanyerni. Ennek a költségeit a fogyasztókra háríthatják.

Fotó: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Ezért maradnak magasan az élelmiszer- és műtrágyaárak még egy darabig

2023. december 7. 10:10

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Lumino Pro + NUTRICHARGE®

2021. február 23. 06:45

Biológiailag lebomló polimerrel bevont, tartós hatású tápanyagutánpótlás.

IKR Agrár termékújdonságok, amikkel a kertészet állja a tavaszi árversenyt!

2022. március 30. 06:00

A nitrogénárak emelkedése miatt sokan a 2022-es szezon legfenyegetőbb limitáló tényezőjének a műtrágyatermékek bekerülési árait, elérhetőségüket látják. Az IKR Agrár kertészeti üzletágával dolgozó partnereknek azonban idén sincs mitől tartaniuk, a helyzetre ugyanis két eltérő megoldást is kínálunk kibővített termékportfóliónkkal.

Olajos növények tápanyag-utánpótlása

2018. február 26. 09:52

A kéntrágyázás fontosságát jelzi az a tény, hogy a növények által a vegetációs időszakban a talajból felvett kén mennyisége alig marad el a foszforétól.