31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Zöldség-Gyümölcs

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

Agrofórum Online

Az előző évekhez képest sokkal hamarabb begyűrűzött hazánkba az ősz, már ami a Halloween és a sütőtökök adta „cozy vibes” hangulatot illeti.

A boltokban egymást érik a sütőtökös dekorációk, az éttermek étlapjain megjelentek a sütőtökös fogások, a kávézók címlapján a sütőtökös latték, a kertészetekben a sütőtökmintás dekorációk, a piacokon pedig az első méretes sütőtökök.

De mennyit tudunk erről a milliók által rajongva szeretett növényről? Az alábbiakban összeállítottunk egy csokornyi érdekességet, amelyet lehet, a legnagyobb sütőtök-rajongók sem tudtak. Lássuk, melyek ezek!

  • A legtöbb őszi fesztivál központi szimbóluma a sütőtök.
  • A Nemzeti Tök Napja című ünnep hivatalos dátuma október 26., ezt a napot a sütőtökféléknek szentelik az Egyesült Államokban.
  • Az október 31-i Halloween elválaszthatatlan szimbóluma a sütőtök, amely az ezt megelőző időszakban a ruhaneműktől a dekorációs elemeken át minden használati tárgyon szerepel, és amelyet az étteremláncok kínálatában valamilyen formában meg lehet találni. Az emberek ilyenkor az ablakaikba, teraszaikba, kertjeikbe és a lépcsőikre is sütőtökös díszeket tesznek, és klasszikus, kifaragott mécsessel megvilágított sütőtökfejeket.
  • A „tök” szó a görög „peopon” szóból származik, amely annyit tesz, mint „nagy dinnye”. Ez a kifejezés az évszázadok során a francia „pompon”-ná, majd brit „pumpion”-ná fejlődött, majd az amerikaiak „pumpkin”-ra változtatták.
  • Az Egyesült Államok évente 1,5 milliárd font sütőtököt termeszt. E termés 80 százaléka (körülbelül 800 millió tök) egyetlen hónapban – októberben – érik be a betakarítás idejére.
  • Világszerte több mint 45 különböző tökfajta létezik. Színük változatos, így a harsogó narancssárgától a vajszínűn át a sötétzöldig terjed, és olyan fantázianeveket viselnek, mint a „Hooligan”, a „Cotton Candy” és az „Orange Smoothie”.
  • A sütőtök minden egyes része ehető: a héja, levelei, virágai, húsa, magjai és szárai. Emellett kiváló kálium-, A-vitamin- és béta-karotin-forrás, amely a narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét adja.

Amerikából jött

  • A tudósok szerint a sütőtök Észak-Amerikából származik és már 9000 évvel ezelőtt is létezett. A legöregebb sütőtökmagokat Mexikóban találták, ezek körülbelül 7000 évesek lehetnek.
  • A sütőtök (más tökfélékkel együtt) történelmileg fontos élelmiszernek számított az amerikai őslakosok körében. Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték, amely lehetővé tette, hogy a három növény egymást támogassa a fejlődése során. A kukorica támasztékot nyújtott a bab felkúszásához, a bab a napfényt hasznosította, és stabilizálta a kukoricaszárakat szeles napokon, miközben táplálta a talajt. A sütőtök pedig megvédte a kukorica sekély gyökereit, és megakadályozta a gyomok elszaporodását.
  • A Jack-O’-Lantern (töklámpás) faragásának szokása a hiedelmekkel ellentétben nem amerikai tradíció. A lámpásfaragást ír bevándorlók hozták magukkal az Újhazába. „Odahaza” az írek eredendően burgonyából vagy tormából faragták ki az első Jack-O’-Lanterneket (vagyis az ijesztő arccal rendelkező, mécsessel világító zöldség-fejeket), de Amerikában áttértek a sütőtökre, mert az könnyebb volt kifaragni. Maga, a „Jack-O’-Lantern”-legenda egy ír emberről, Stingy Jackről szól, aki gonoszkodott az emberekkel, így a halála után sem a Pokolban, sem a Mennyben nem látták jó szívvel. Jack ezért a két létsík között rekedt, és azóta is a sötétet járja a világító töklámpásával, és azzal próbálja meglelni a maga útját.
  • Az első telepesek megszárították a tök héját, csíkokra vágták és szőnyegeket készítettek belőle.
  • A tököt számos módon el lehet készíteni: a péksüteményektől és a levesektől kezdve a pörköltekig, de desszertek és egyedi, illatos, aromás italok is készíthetők belőle.
  • A világ „Tökfővárosa” Morton, Illinois –  ez az állam termeszti a legtöbb tököt az Egyesült államokban (évente körülbelül 12 300 hektáron takarítják be a termést).
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A kukoricatarló Cell-es kezelésével sokat nyerhet és sokat spórolhat!

2023. október 3. 09:40

A kukorica betakarítása után még nagy érték marad a tarlón, hiszen a szár- és gyökérmaradványok legalább 100 kg nitrogént, 40 kg foszfort és 120 kg káliumot tartalmaznak hektáronként.

Leállhat a fekete-tengeri ellátás

2024. március 23. 09:10

Amerikában vegyes összkép, Európában viszont eladói túlsúly alakult ki a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon.

Mélybe lökte a szójababot a kínai ösztönzőcsomag hiánya

2024. október 9. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce is olcsóbb lett.

Az ukrán kukoricatermés közelít a 31 millió tonnához

2023. október 27. 15:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) kijevi külföldi mezőgazdasági szolgálata szerint a 2023/24-es gazdálkodási évben várhatóan újabb kedvező év lesz Ukrajnában a gabonatermelés számára, a volumen meghaladja az előző évit, különösen a kukorica esetében.