Állattenyésztés

Ausztráliában csaknem rekordszinten van a marhahús-előállítás

Agrofórum Online

Ausztráliában a szarvasmarha-tenyésztés a 2023/24-es pénzügyi évben érte el a csúcsot, mintegy 7,7 millió állatot vágtak le, ami 2020, a hosszú aszályos időszak vége óta nem látott szint. Ez 22%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

Nemcsak mennyiségben, vágósúlyban is jelentős előrelépést tudtak elérni. A szarvasmarhákat átlagosan 310 kilogrammal vágták, ami 9%-os növekedést jelent az elmúlt három év átlagsúlyához képest. A Meat and Livestock Australia (MLA) szerint ezek a számok elsősorban az állattenyésztésben való minőségi előrelépésnek és a nagyobb állományú gazdaságok növekedésének köszönhetőek.

A tehenek levágásában is jelentős növekedést tapasztaltak, de ez inkább az idősebb tenyészállatok lecserélésének eredménye, és nem az aszály miatti állománycsökkenéssel függ össze.

Bárányvágásban megdőlt a rekord

Ugyanakkor Ausztráliában a juhhús-előállításban is javulásnak örülhetnek. Ennek oka, hogy egyre több húsjuhot tenyésztenek, a tenyésztési módszerek egyre kifinomultabbak és mindezzel párhuzamosan a tenyészjuhállomány is fokozatosan nő.

A 2023/24-es a gazdasági évben országszerte 27,5 millió bárányt vágtak le, ami 18%-os növekedést jelent a 2018/19-es, előző rekordévhez képest, és 31%-os növekedést a tízéves átlaghoz képest. A bárányok száma várhatóan a következő években is ezen a magas szinten marad.

Dupláztak a kecsketenyésztők

A kecskehústermelés szintén jelentős növekedést mutat. Az előző évhez képest közel 50%-os növekedést regisztráltak, ami 2,9 millió levágott kecskét jelent. Az MLA szerint ez a jelentős növekedés főként a kibővült feldolgozókapacitásoknak köszönhető az Ausztrália keleti részén található Bourke-ben.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Szarvasmarha-szépségverseny indult – nevezés január 6-ig!

2023. december 15. 09:10

Szarvasmarha-szépségversenyt hirdetett Magyarország piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja, az UBM. A versenyre 2024. január 6-ig bármely hazai állattartó nevezhet maximum két, saját nevelésű szarvasmarhájával.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

A szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók figyelmét hívja fel az Agrárminisztérium

2022. december 22. 10:24

Tájékoztató a szarvasmarha-, juh- és kecsketartók egyes feladatairól a jövő évi egységes támogatási kérelem beadásához kapcsolódóan.

A gazdálkodókat érinti rosszul, hogy csökken a szarvasmarha ára

2021. június 21. 06:22

Az amerikai törvényhozók fokozott felügyeletet igyekeznek gyakorolni a marhahús ágazatában, mivel a világjárvány és a nagy húsipari vállalat, a JBS USA elleni kibertámadása után fokozódik a versenyellenes magatartás aggodalma.