Állattenyésztés
Állattenyésztés

“Marha” nagy luxus! – Vakarógépek működnek a dán tehenészetekben

“Marha” nagy luxus! – Vakarógépek működnek a dán tehenészetekben

Syngenta Blog

Dániában automata vakarógépeket telepítenek a tehenészetekbe, amit a jószágok nagyon jó néven vesznek.

Ki ne szeretné a jó masszázst? Videónk azt mutatja, hogy a tehenek különösen oda vannak érte. Azt mindenki tudja, hogy a tehenek szívesen dörgölőznek fáknak, kerítéseknek, bár ezzel sok esetben akaratlanul is kárt okoznak. Ráadásul egy fa, kerítés vagy robogó, nem is a legjobb eszköz, ha Riska csillapítani óhajtja a viszketést.

Ezért egyre több helyen állítanak munkába forgó keféket, hogy mosolyt csaljanak a tehenek ábrázatára. Az automata berendezés nem igényel kezelőt, és a tehénnek sem kell bedobnia egy érmét, hogy elindítsa, viszont tisztább lesz a szőre, arról nem is beszélve, hogy élénkül a vérkeringés, és – állítólag ez a stressz levezetésére is alkalmas.

Nem tudjuk, hogyan “gondolkoznak” a szarvasmarhák, de az biztos, hogy oda vannak az újításért.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak

2019. augusztus 23. 07:07

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM az MTI-vel.

Nőtt az élő szarvasmarhák exportja az idén

2019. augusztus 9. 16:16

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret.

Be kell jelenteni a kiskapacitású baromfikeltetőket is!

2019. augusztus 7. 14:08

Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

Itt van hazánk új afrikai sertéspestis mentesítési terve

2019. augusztus 5. 16:33

Az új mentesítési terv kiadására és az egyes intézkedések felülvizsgálatára a járványhelyzetben bekövetkezett változások, valamint az Európai Bizottságtól az Európai járványhelyzet és tapasztalatok alapján érkezett javaslatok miatt volt szükség.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Növekedtek az élőállat-vágások

2018. november 28. 10:34

A hazai vágóhidakon az idei első három negyedévben 11 százalékkal több szarvasmarhát és 10 százalékkal több baromfifélét vágtak le, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban.

Újból szállíthatunk az Egyesült Arab Emírségekbe szarvasmarhát

2018. október 2. 06:39

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, aminek eredményeképp az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.