Gyümölcs

Az áfonyatermesztés csehországi tapasztalatai

Agrofórum Online

Az áfonya az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend ízletes és tetszetős, könnyen fogyasztható és sokféleképpen felhasználható bogyóterméseinek köszönhetően. Cikkünkben egy csehországi termesztési rendszert mutatunk be, ahol közel 50 hektáron termesztik a gyümölcsfajt.

Az áfonya fajok az északi félteke hidegebb és mérsékelt égövi területein őshonosak. Különösen gyakoriak Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában, ahol a savanyú kémhatású, jól vízelvezetéssel rendelkező talajokat kedvelik. Természetes élőhelyükön gyakran megtalálhatók tűlevelű erdők aljnövényzetében, tőzeglápokon és hegyvidéki réteken.

Életmódját tekintve többéves bokor, magassága fajonként és fajtánként változó, 50 cm-től akár a 200 cm-ig is terjedhet. A virágok az alapi résztől a fürt csúcsa felé fejlődnek, bogyói gömbölyűek, vagy lapítottak lehetnek. A bogyóméret a termesztett változatoknál 10-25 mm között alakul. Fokozatosan érik, így a termesztés során a szedés is több menetben, 2-3 alkalommal történik (1. kép).

1. kép: A fürtökben termő bogyók érése folyamatos, így 3-4 alkalommal is szedhetők a növények
1. kép: A fürtökben termő bogyók érése folyamatos, így 3-4 alkalommal is szedhetők a növények

A Vaccinium corymbosum, közismert nevén a magasbokrú áfonya vagy kerti áfonya egy Észak-Amerikában őshonos áfonyafaj, amelyet széles körben termesztenek a világ számos részén. Ez a növény különösen népszerű a bogyótermései miatt, amelyek nagyok, édesek és kiválóak friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra. Hazánkban és általában Európában leginkább ez a változat található meg a boltok polcain.

Termesztésük, felhasználásuk

Az áfonyák a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedvelik, amelynek optimális pH-értéke 4,5 és 5,5 között van. Az ettől magasabb pH-értékű talajban a növények nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat, amely növekedési problémákhoz és gyenge terméshozamhoz vezethet.

A túl kötött vagy agyagos talajokban a gyökerek nem kapnak elegendő oxigént és a pangó víz gyökérrothadást okozhat, ezért többnyire a termesztésben is faaprítékkal lazítják a közeget.

Csehországban a Farmarket s.r.o. több helyszínen is termeszt áfonyát. A dél-morva régióban, Hovorany mellett 25 hektáron fólia alatt, továbbá egy másik helyszínen további 20 hektáron szintén fólia alatt termesztik a gyümölcsöt.

A szezon széthúzása érdekében több fajtát is használnak, így a szedési időszakot 8 hétre is el tudják nyújtani. Termesztőközegként speciálisan az áfonyának szánt tőzeg alapú keveréket alkalmaznak, amelynek pH-ját már a tőzeg keverésekor gyárilag beállítják.

A korábbi telepítések alkalmával még nagyméretű konténerbe ültették a növényeket, amelyekhez holland szaporítóanyagot használnak. A termesztői tapasztalatok alapján a konténerek helyett az újabb telepítéseket már takart ágyásokba ültetik, általában agroszövettel kibélelt „árkokba” telepítenek, amelyeket a megfelelően bekevert közeggel töltenek fel (2. kép).

2. kép: Az őszi telepítések a nyári időszakban intenzív hajtásnövekedésnek indulnak
2. kép: Az őszi telepítések a nyári időszakban intenzív hajtásnövekedésnek indulnak

Az alkalmazott, „zárt” technológia célja az öntözés és csapadék hatására bekövetkező kilúgozódás, kimosódás elkerülése, csökkentése, a telepített növények talajjal szemben támasztott pH-optimumának biztosítása (3. kép).

3. kép: A domborzati viszonyok kihívást jelentenek eróziós szempontból
3. kép: A domborzati viszonyok kihívást jelentenek eróziós szempontból

dr. Geösel András

MATE, Kertészettudományi Intézet, Budai Campus

(Fotók: a szerző felvételei)

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024/10. számában olvasható. KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Birsalma gondozása ősszel, a következő évi bő termésért

2024. október 18. 06:40

A birsalma általában ősszel, szeptember végétől egészen november elejéig hozza termését, amikor a gyümölcsök sárgára érnek és kellemes édeskés illatot árasztanak. A termés akkor nevezhető kiváló minőségűnek, amikor színe egyenletesen aranysárga, húsa pedig kemény és illatos.

Egres, köszméte, piszke ültetése az őszi hónapokban

2024. október 17. 16:10

Kiskerti körülmények között, ahol biztosított a folyamatos csapadékellátás és a félárnyék adta lehetőségek, eredményesen termeszthető.

Ha kevés az alma a fákon, nem lesz jól tárolható a termés!

2024. október 17. 08:40

Az almák romlását a tárolóban okozhatják különféle kórokozók, ezt a jó növényvédelemmel kell kiküszöbölni. Mostani cikkünkben nem erről, hanem az élettani okokra visszavezethető károsodásokról lesz szó. Ezt elsősorban a gyümölcsök rossz kalcium-ellátottsága okozza.

A birsalmát nyersen nem ajánlott fogyasztani

2024. október 11. 07:10

A birsalma cserépben is ültethető. Fontos azonban, hogy télen védelmet biztosítsunk: mínusz 8 fok alatt a növényt be kell vinni a pincébe.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására II.: spenót hajtatás

2023. augusztus 1. 06:10

Az őszi hajtatásnál egy fontos szabályt kell a termesztőknek szem előtt tartani!

Mégis elfagyott, pedig betakartam!

2023. szeptember 22. 08:10

Lassan vége szeptembernek, és elmúlik a Vénasszonyok nyara is, elmúlnak a napsütéses, nappal kellemesen meleg, éjjel enyhén hűvös napok. Hogy mit hoz az október, azt nem lehet megjósolni, nem tudható, hogy a még talpon álló paprika, a gombabetegségektől megmenekült paradicsom, a másodvetésű bokorbab meddig bírja, vagy a Halottak napjára ültetett krizantém megmarad-e.

Bőséges termés várható szamócából

2018. április 20. 10:42

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.