Életmód, gasztronómia

A halból készült tej előnyei

Agrofórum Online

A New York Post beszámolója szerint Indonéziában már forgalomban van az a „tej”, aminek az alapanyaga – fogalmazzunk így – több mint meglepő.

Mivel az országban túl kevés a tejelő szarvasmarha ahhoz, hogy elég legyen a helyiek tejigényének kielégítésére, más forrással próbálkoznak. A tengerparti országban ugyanis érthető módon bőségesen áll rendelkezésre tengeri hal.

A halat porrá őrlik és haltejjé dolgozzák fel

Ezért a halakat, elsősorban a kisebb példányokat és a kevésbé értékes fajokat nem frissen árusítják, hanem finom, fehér, fehérjében gazdag porrá őrlik. Ezt aztán cukorral és eperrel vagy csokoládéval ízesítik. Állítólag ezután már csak vizet kell hozzáadni – és kész is van a „haltej”.

Igen, bár magyarul a haltej eredetileg a halikrát jelenti, bizony ez a termék halból készült tejpótló, más néven haltej. A gyártó pedig, amely havonta 90 tonna olyan halat dolgoz fel, amely senkinek sem kell, azt állítja, a terméke olyan ízű, mint a rendes tej.

Már az indiai iskolákban is felfigyeltek erre a kiváló fehérjeforrásra. Ugyanis a haltej telítetlen zsírsavakban gazdag, allergénektől mentes és könnyen emészthető.

A hal mint helyettesítő termék

De persze itt is, mint minden területen, az innovációt az első öröm és érdeklődés után a kritikusok is megtalálták. Egyes táplálkozási szakértők szkeptikusak a koncepcióval kapcsolatban, mivel a tejet cukorral és mesterséges édesítőszerek hozzáadásával készítik, tehát erősen feldolgozott termékről van szó.

Még az indonéz egészségügyi miniszter is azt mondta, hogy szerinte más módon is meg lehet oldani a szarvasmarhahiányt: „Teheneket tenyészthetünk, vagy importálhatunk tejet Ausztráliából. Vagy vásárolhatunk ausztrál tehenet vagy tejipari vállalatot. Sok-sok lehetőség van, mielőtt hozzálátnánk a hal megfejéséhez” – jelentette ki.

Az viszont, hogy a fogyasztóknak ízlik-e a haltej, nem derült ki a cikkből. Mi egy halat csak viszonylag kis mennyiségben fogyasztó, tenger közelségét nélkülöző országban élve egy kicsit azért gyanakszunk, hogy a halíz mennyire áll jól a cukornak, az epernek és a csokoládénak (vagy fordítva). Persze az is lehet, hogy egy globális új kedvenc van születőben, amelyet laktózintoleranciával élők is fogyaszthatnak, és amely egyszerre biztosítja a népesség fehérjeigényét, és váltja ki az üvegházhatású gázok kibocsátásért felelős szarvasmarha-ágazatot. Ki tudja…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

1%-kal csökkent a nyerstej átlagára, 2%-kal nőtt a szarvasmarha-állomány

2018. március 21. 09:58

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,18 forint/kilogramm volt 2018 februárjában, a szarvasmarha-állomány pedig 2 százalékkal 870 ezer egyedre nőtt.

Mégsem korlátozzák a takarmányok nitrogéntartalmát

2020. augusztus 25. 14:02

Korlátozni akarták a tejelő szarvasmarha takarmányozásában használt, proteinben gazdag koncentrátumot az idén szeptember és december közötti időszakra.

Kevesebb élőmarhát vittek a törökök

2018. szeptember 17. 08:53

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 3 százalékkal emelkedett 2018 január–júniusában 2017 január–júniusához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállították, ahova 11 százalékkal csökkent a kivitel. Az Ausztriába és Horvátországba szállított mennyiség nem változott jelentősen.

Sokat pereskednek az osztrákok a tehenek miatt

2020. december 26. 05:46

Ausztrián belül Tirol tartományban pereskedtek a legtöbbet szarvasmarhák miatt. Karintiában és Alsó-Ausztriában is elég sokszor került a bírósági anyagok témájába tehén.