27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Zöldség

Korai burgonyát a házikertből

Agrofórum Online

Burgonyafogyasztási szokásaink néhány vonatkozásban eltérnek más európai országokétól, a korai termesztésű iránt igen jelentős az érdeklődés. Tavasz végén nagy az újburgonyának a kereslete, minden háztartásban szívesebben fogyasztják, mint a már ízben és állagában sokkal gyengébb tárolt burgonyát.

Az elmúlt években – annak ellenére, hogy a tárolási feltételek javulásának köszönhetően a késő tavaszi hónapokban is volt elfogadható minőségű és szükséges mennyiségű krumpli – továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett (síkfóliás, váznélküli fóliás) és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

Becslések és számítások szerint ennek mennyisége megközelítőleg az éves fogyasztás 1/5-1/6-a, azaz 5-7 kg/fő/év.

A burgonya szántóföldi növénynek számít, de az újburgonyát speciális termesztési módja miatt a kertészeti növények közé sorolják.

Környezeti igénye

A burgonya nem tartozik a meleget kedvelő növények közé, sőt az elmúlt években tapasztalható felmelegedés kifejezetten károsan hat rá, segíti a kártevőinek és betegségeinek a felszaporodását. Ugyanakkor a fagyra érzékeny.

A lombfejlődés 21 °C körüli hőmérsékleten, a gumóképződés a 17 °C mondható optimálisnak. A hajtásfejlődés megindulásához legalább 8 °C -ra van szükség, a gyökerek növekedése már 6 °C -on megkezdődik.

Az enyhébb, korai talajmenti fagyok, ha kisebb mértékben károsítják is a lombozatát elviseli, fejlett korban viszont a tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak, mivel később a növény regenerálódó képessége gyengébb.

Termesztéshez a fényviszonyok megfelelőek, a rövid nappalok kedvezően hatnak a korai burgonya növekedésére, fékezik a szár megnyúlását, a hosszanti növekedését, ugyanakkor megrövidítik a vegetációs időt, mivel rövid nappalok hatására a sztólók is rövidebbre nőnek, így korábban megindul a gumóképződés.

Vízfogyasztása a paprikához képest alacsony (150-200 mm), ebből adódóan nem tekinthető nagy vízigényű növénynek. Egy tő a tenyészidő folyamán 12-15 liter vizet épít be szervezetébe és párologtat el.

Vízigénye a tenyészidő folyamán változik, kezdetben kevés, később a virágzás idején, az intenzív gumófejlődési szakaszban nagy. Pangó víz esetén csökkenő termésmennyiség mellett fokozott mértékben jelentkeznek a gombás és baktériumos betegségek.

Korai neveléshez – szemben a kései, szabadföldön termesztett tárolt burgonyával – a lazább talajok előnyösebbek. Homokon, valamint vályogos homoktalajokon termesztik, bár az ilyen talajok kevésbé felelnek meg a növény egyéb talajjal szemben támasztott igényének, de a koraiság szempontjából – mivel gyorsabban felmelegszenek – előnyösebbek a jobb szerkezetű vályog talajoknál.

Kémhatás tekintetében a semleges és enyhén savanyú talajok jöhetnek elsősorban számításba, bár az alföldi burgonyahajtatási körzetben enyhén lúgos talajokon is nevelnek burgonyát.

Hajtatásra többnyire kevésbé korszerűnek mondható, kis légterű, fűtés nélküli 4-5 m széles és 1,8-2 m magas, illetve 7,5 széles és 3,5 méter magas fóliákat használnak, amiket másodnövényként paprika ültetésével hasznosítják.

Szaporítása és ültetése

A hajtatott és a korai szabadföldi burgonya szaporítása sok vonatkozásban hasonlít a palántaneveléshez, annak ellenére, hogy nem magról, hanem vegetatív úton, gumóról történik.

A sikeres burgonyahajtatás feltétele az egészséges és jó minőségű vetőgumó. Legjobbak a galambtojás nagyságúak, azaz 4-8 cm hosszú és 50-70 gramm tömegűek. Ennél nagyobb termések használata gazdaságtalan, a kisebb gumókból fejlődött növények pedig koraiságban és termőképességben elmaradnak.

A korai burgonya termesztéséhez háromféle szaporítási módot alkalmaznak, bár ezek néhány vonatkozásban hasonlóak. Az átválogatott és fertőtlenített vetőgumókat minden esetben 12-14 °C-os, világos helyiségben előcsíráztatják. Ehhez a gumókat vagy rekeszekbe helyezik el, vagy műanyaghálókba rakják.

Túl erős fény ne érje a szaporító anyagot, ilyen célra jó a világos kamra is. Amennyiben fóliasátorban történik az előcsíráztatás, úgy javasolt valamilyen árnyékoló (pl. raschelhálók) használata. Ideális a gyenge, szűrt fény, és a kiegyenlített léghőmérséklet.

A gumókat kb. 5-7 hétig tartjuk ilyen körülmények között egészen addig, amíg 1-1,5 cm-es csírák nem képződnek rajtuk (1. kép). Ezt követően lehetséges a kiültetésük.

Előcsíráztatott gumó
1. kép: Előcsíráztatott gumó

A más megoldás szerint ládába, egy rétegbe rakott gumókat jó minőségű tápanyaggal dúsított tőzeges földdel 1-2 cm vastagon letakarják, megöntözik, és megvárják, hogy a gumók csírát és gyökeret fejlesszenek.

Az ilyen formán takarással előnevelt gumók hajtásai a kiültetés után gyorsabban a talaj felszínére törnek, erősebbek lesznek. Lényegesen korábban teremnek (7-10 nap), mint a „csak” előcsíráztatott burgonya, és a terméshozama is nagyobb.

A legkorábbi termesztéshez, azaz fóliás hajtatáshoz a kicsírázott gumókat, mint a tűzdelt palántákat 10-12-es műanyag cserepekbe ültetik, és 15-20 cm magasig enyhén fűtött körülmények között előnevelik.

Az előhajtatott burgonyát legkorábban március elején lehet kiültetni a fóliák alá, 45 cm-es sortávolság mellett 25 cm-es tőtávolság javasolt. Az ültetés mélysége 5-8 cm legyen, a kiültetett gumókat, a talaj nedvességétől függetlenül, közvetlen a kirakás után beöntözzük.

Szabadföldre a korai burgonyát akkor kezdjük ütetni, ha a talaj hőmérséklete eléri a 6 °C-ot. 5-6 db/m2 vetőgumó igénnyel számolhatunk, javasolt sor- és tőtávolság: 70-75×25 cm.

Ápolás és szedés

A hajtatott burgonya különösebb ápolást nem igényel, csupán a hőmérséklet szabályozására kell gondot fordítani. Optimális léghőmérséklet a 16-18 °C, 20 °C-on minden esetben kezdjük meg a szellőztetést. Megtévesztő, hogy a burgonya lombozata ennél magasabb hőmérsékleten jobban növekszik, ugyanakkor tudni kell, hogy az ilyen meleg a gumóképzés szempontjából már káros.

Gyakran elkövetett hiba a hajtatott burgonyatermesztése során, hogy keveset szellőztetnek, ebből adódóan túl magas a páratartalom. A páradús levegő nemcsak a betegségek elszaporodását segíti elő, de megakadályozza a növények párologtatását, ebből adódóan a tápanyagfelvételt, és elősegíti – különösen borús idő esetén – az ödémás (vízkórság) betegség kialakulását (levélen, főleg a fonáki oldalon vízhólyagok mutatkoznak).   

Foszlós, kézzel könnyen ledörzsölhető héjú újburgonya
2. kép: Foszlós, kézzel könnyen ledörzsölhető héjú újburgonya

Speciális munka a tövek feltöltése földdel, a felkupacolást a tenyészidő folyamán két alkalommal szükséges elvégezni.

Előcsíráztatott és a fólia alatt hajtatott burgonya általában május közepétől szedhető, a korai szabadföldi csak ezt követően. Felszedésre már a gumók teljes kifejlődése előtt sor kerülhet, foszlós, kézzel könnyen ledörzsölhető héjú állapotban (2. kép).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Cukkini nevelése cserépben: sikeres termesztés akár a balkonon is

2025. június 16. 08:10

Nincs kertje, de imádja a friss cukkinit? Mutatjuk, hogyan termeszthet bőségesen a balkonon vagy egy napos teraszon – edényben is!

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

2020. április 8. 09:47

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek.

A burgonya ágazat az elmúlt két évtized nagy vesztese Magyarországon

2023. július 31. 08:10

A burgonyatermesztésben jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.