16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Gyümölcs

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

Agrofórum Online

A szamóca természetesen az egyik közkedvelt korai gyümölcsünk. A termesztéstechnológiai értelemben inkább zöldségnek tekinthető zamatos gyümölcsünk előállítása nem egyszerű feladat. A növényvédelem, tápanyag-utánpótlás mind nagy körültekintést igénylő feladatok. A terület szakértőit kérdezte lapunk stábja: talán egyértelműbb lesz, hogy miként kerülhet minőségi gyümölcs a kosarunkba.

A szamóca (és élve a közvélemény formálásának lehetőségével: nem eper! ) egyik legkedveltebb primőr gyümölcsünk. A kultúra jelentősége, a termesztés kihívásai hívták életre a kora tavasszal, ZFW Hortiservice által megszervezett szamóca szakmai napot Kecskeméten, ahol stábunk is megjelent a kultúrával kapcsolatos információterjesztés lehetőségének reményében.

A szamóca az egyik legkedveltebb korai gyümölcsünk (Fotó: Agrofórum)
A szamóca az egyik legkedveltebb korai gyümölcsünk (Fotó: Agrofórum)

Növénytermesztés – megszokhattuk a kihívásokat

Nem kerülhető meg e kultúra esetében sem: az utóbbi tíz évet jellemző erőteljes klímaváltozás hatásait az utóbbi három évben érzékelik olyan mértékben a termelők, hogy önállóan nem minden esetben tudnak megküzdeni a helyzettel.

Most láttuk be igazán, hogy a szaktanácsadóknak milyen fontos szerepe van abban, hogy a megfelelő készítményekkel, növényvédelmi eljárások kombinálásával támogassák a termesztést.

– mondta Kaponyás Ilona független szaktanácsadó.

Úgy tűnik, hogy az intenzív szerkivonások közepette, aki még nem gondolkodott biológiai növényvédelemben, az hamarosan kénytelen lesz, főleg az áruházlánci szigorú követelményeknek köszönhetően.

– tette hozzá a szakértő.

A beszélgetést az alábbi videolinkre kattintva nézheti meg! Köszönjük a feliratkozást, megosztásokat, hiszen ezzel támogathatja munkánkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

Indul a hazai szamócaszezon! (Videóval!)

2020. április 28. 08:26

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

2018. június 13. 04:30

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.