Zöldség

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

Agrofórum Online

A leggyakoribb ok a hirtelen nedvességváltozás. Ha a növény hosszabb ideig szárazságot élt át, majd egyik napról a másikra sok csapadékot kap, a termés gyorsan megduzzad, de a héja nem tud vele együtt tágulni. Ez a belső feszültség a héj megrepedéséhez vezet. A probléma különösen gyakori vályogos, kötött talajokon.

A repedések típusai

Körkörös repedés a termés derekán: leggyakrabban a gyors növekedés eredménye.

Hirtelen eső után jelentkezik
Hirtelen eső után jelentkezik

Hosszanti repedés a kocsánytól lefelé: gyakori, vízstressz vagy hirtelen eső után jelentkezik.

Mindkét forma megnyitja az utat a kórokozók előtt, különösen gombás betegségek, rothadás és légykártétel szempontjából.

Megelőzési lehetőségek

  • Egyenletes öntözés: Lehetőleg napi rendszerességgel, azonos időpontban és mennyiséggel locsoljunk.
  • Mulcsozás: Segít a talaj nedvességingadozásának csökkentésében.
  • Fajtaválasztás: Vastagabb héjú, repedésre kevésbé hajlamos fajták termesztése, például ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’.
  • Gyors betakarítás: Ne hagyjuk a bogyókat túl sokáig a tövön. A túlérett termések héja már nem tud a nyomásváltozáshoz alkalmazkodni.

Hibák, amiket érdemes elkerülni

Sokan azzal próbálják segíteni a növényt, hogy nagy mennyiségben öntöznek a forró napokon. Ez viszont csak fokozhatja a repedéskészséget. Ugyanígy nem segít a levelek lecsipkedése sem: ez csak növeli a gyümölcs közvetlen sugárzásnak való kitettségét. Ha biztosra akar menni, hagyja meg a felső levélzetet, hogy az árnyékolni tudjon!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Érdemes még paradicsommagot vetni?

2025. május 18. 04:40

Paradicsompalántáim tönkrementek, korán kiültettem, sokan ezt tanácsolták. Érdemes még paradicsommagot vetni? Nem késő?

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.