Zöldség

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

Agrofórum Online

Sokan meglepődnek, amikor először találkoznak fekete, sárga vagy zöld paradicsommal a piacon. Ezek nem éretlen példányok vagy különlegességből származó torzók, hanem tudatosan nemesített fajták, amelyek különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak.

Sárga paradicsom – édes és gyomorkímélő

A sárga paradicsomok általában kevesebb savat tartalmaznak, mint piros társaik, így érzékeny gyomrúak számára is ideális választás lehet. Édes, enyhén gyümölcsös ízük miatt kiválóak salátába, gyerekeknek tízóraira, de aszalva is különleges ízélményt nyújtanak.

Fekete paradicsom – telt, gazdag aroma

A fekete vagy lilásbarna héjú paradicsomok, mint például a ‘Black Krim’ vagy a ‘Cherokee Purple’, magas antioxidáns-tartalommal bírnak, különösen antociánokban gazdagok. Ízük intenzívebb, földes, néha füstös jellegű – kiváló grillezéshez, mártásokhoz, vagy akár bruschetta tetejére is.

Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak
Különböző ízvilágot, antioxidáns-összetételt és gasztronómiai felhasználási lehetőséget kínálnak

Zöld paradicsom – savanykás és különleges

A zöld paradicsom lehet érésre is zöld színű fajta (pl. ‘Green Zebra’), vagy egyszerűen még éretlen. Az érett zöld fajták pikánsabbak, savanykásabbak, és kiválóak chutneyk, relishek, vagy akár zöldparadicsom-lecsó készítéséhez is. Sütve vagy panírozva is sok helyen kedvelt különlegesség.

Hogyan válasszunk a kertbe vagy a konyhába?

Ha salátát vagy friss harapnivalót keres, válasszon sárgát vagy narancsszínűt. Ha intenzív, komplex ízre vágyik, próbálja ki a fekete fajtákat. Kísérletezéshez, savanyításhoz vagy különleges ételekhez a zöld fajták adhatnak új lendületet. Konyhakertbe pedig akár többféle színt is érdemes ültetni, hogy a tányéron is látványos legyen a végeredmény.

A paradicsom színe nemcsak esztétikai kérdés, hanem kulináris lehetőség is. Bátran kóstolja végig a színpalettát!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára

2022. május 9. 14:24

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára, és ez a tendencia hónapok óta nem mutat változásra utaló jeleket.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.