Gyümölcs

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

Agrofórum Online

Az érésben lévő gyümölcsök védelme különös odafigyelést igényel. Ebben az időszakban már nemcsak a növények egészsége a cél, hanem az is, hogy a termést biztonságosan, vegyszermentesen, vagy legalábbis élelmezés-egészségügyileg biztonságos módon takaríthassuk be. A kórokozók és kártevők azonban nyáron is aktívak, így a védekezésről nem szabad lemondani. Lássuk, mivel permetezhetünk ilyenkor, ha felelősségteljesen szeretnénk eljárni!

A legjobb természetesen az, ha nem használunk semmit, de sok esetben a növények egy ilyen aszályos és kimerült időjárásnál hamar elkapnak betegségeket, és a kártevők is megtámadhatják. Szokták mondani, hogy sárkány ellen sárkányfű, de a rovarok ellen is védekezhetünk például kitozánnal, mely a rovarok kitinjének fehérjéje valójában.

Miért kell óvatosan permetezni érés idején?

Az érési időszakban a gyümölcs már közvetlenül emberi fogyasztásra készül, így a permetezéskor felhasznált készítményeknek rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel kell rendelkezniük. A cél, hogy a gyümölcsre kerülő hatóanyag a szüretig lebomoljon, és ne jelentsen veszélyt az egészségre.

DANUBA Garden

Biológiai és természetes készítmények előnyben

Az érés alatti permetezéshez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata. Ilyenek például:

  • Narancsolaj-tartalmú szerek: kontakt hatásúak, lemosó hatásuk révén segítenek a levéltetvek, molyok és egyes gombák visszaszorításában.
  • Kálium-szappanok: a rovarok, atkák és levéltetvek ellen használhatók biztonságosan.
  • Neem-olaj: természetes rovarölő, amelynek hatóanyaga az azadirachtin. Több kártevő ellen is hatásos, és nem hagy toxikus maradványokat.
  • Bacillus thuringiensis (Bt): biológiai rovarölő baktérium, amely kifejezetten a lepkehernyók ellen hatékony, de az emberre és a hasznos rovarokra nem ártalmas.
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók

Rézkészítmények és kén – csak óvatosan!

A réz és a kén természetes eredetű hatóanyagként szerepelnek az ökológiai gazdálkodásban is, ám az érési időszakban csak akkor alkalmazhatók, ha a gyártó pontosan megadja a várakozási időt, és azt betartjuk. Fontos tudni, hogy a réz nyomot hagyhat a gyümölcs felületén, ezért jobb, ha inkább megelőző jelleggel, nem közvetlenül érés idején használjuk!

Feromoncsapdák és mechanikai védekezés

Az érési időszakban különösen ajánlottak az alternatív, nem vegyszeres módszerek is:

  • Feromoncsapdák: a gyümölcsmolyok és egyéb lepkék rajzását figyeljük velük, de nagyobb mennyiségben kihelyezve gyéríthetik is a kártevőket.
  • Sárga ragacslapok: levéltetvek, tripszek, molytetvek ellen hasznosak, főként kisebb fákon.
  • Zsákos vagy hálós takarás: különösen a darazsak és a gyümölcslegyek elleni védelemre alkalmas.

Figyelje az előrejelzést és a fertőzési nyomást!

Az érési időszakban különösen fontos az előrejelzésre alapozott permetezés. Csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók, és lehetőleg a legkíméletesebb, legrövidebb é.v.i.-vel rendelkező megoldást válasszuk.

Az érésben lévő gyümölcsöknél a vegyszeres védekezést a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végezni. Elsődlegesen a természetes hatóanyagú, biológiai növényvédő szereket, mechanikai módszereket és feromoncsapdákat érdemes bevetni. Ha szükség van permetezésre, mindig ellenőrizze a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, és a szedést csak annak letelte után végezze el! Így biztosítható, hogy a gyümölcs egészséges, tiszta és biztonságosan fogyasztható maradjon.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

2019. május 1. 08:53

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!