Szőlő-Bor

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

Agrofórum Online

A 2024-es Decanter World Wine Awards alapján kijelenthető: a Shiraz továbbra is világszinten meghatározó szereplő a vörösborok között. Legyen szó Ausztrália mély, erőteljes borairól vagy Franciaország elegáns Syrah-tételeiről, a fajta sokszínűsége és minősége minden fogyasztói réteget megszólít.

A Shiraz, más néven Syrah, az egyik legismertebb kékszőlőfajta, amelyet világszerte nagyra becsülnek karakteres, fűszeres, gyümölcsös borai miatt. A Decanter World Wine Awards 2024-es megmérettetésén világszerte több ezer tétel közül választották ki azokat, amelyek nemcsak kiemelkedő minőségűek, hanem nemzetközi stílusjegyeket is képviselnek. A verseny 15 legjobb Shiraz tétele között különböző borvidékek különlegességei is helyet kaptak. Ezek a borok jól tükrözik, hogyan hat a terroir a fajta karakterére.

Ausztrália még mindig az élvonalban

Az ausztrál borászat továbbra is dominál a Shiraz mezőnyben: az ország három platinaérmes bort is adott, köztük a „Best in Show” díjjal jutalmazott tételt is. A borok általában sűrűbb testűek, érett gyümölcsaromákkal, csokoládés jegyekkel és hosszú utóízzel. Az ausztrál Shiraz különösen népszerű Európában is, köszönhetően annak, hogy egyszerre testes és jól iható. A Decanter zsűrije kiemelte, hogy ezek a tételek évről évre tartják kiváló minőségüket.

Francia stílus, elegancia, tradíció

A fajta eredeti hazájában, Franciaországban Syrah néven ismert, és leginkább a Rhône-völgyből származó borok révén híresült el. A Decanter idei díjazottjai között két kiváló francia Syrah is szerepel, amelyek elegáns szerkezetükkel és hűvös karakterükkel emelkedtek ki. A borászatok több száz éves hagyományokkal dolgoznak, és ennek megfelelően a stílus is sokkal inkább a finomhangolt, hosszú érlelésű borokra épít. A francia Shiraz borok főként a klasszikus borfogyasztók körében népszerűek.

A fajta eredeti hazájában, Franciaországban Syrah néven ismert

Újvilági meglepetések – Dél-Afrika és Kalifornia

A verseny meglepetéseit Dél-Afrika és az USA szállította. A dél-afrikai Shiraz borok egyre inkább felzárkóznak a nemzetközi élmezőnyhöz, karakteres fűszerességükkel és koncentrált gyümölcsösségükkel. A kaliforniai Shiraz-tételek ugyanakkor modernebb, lágyabb stílusban készülnek, így a kezdő borfogyasztók számára is könnyebben megközelíthetők. A Decanter zsűrije pozitívan értékelte a sokszínűséget és a terroir által befolyásolt egyedi jegyeket is.

Shiraz trendek – mit keres a fogyasztó?

A Shiraz világszerte az egyik legkeresettebb vörösborfajta, és a fogyasztók egyre inkább nyitottak az új régiók boraira is. Az ízpreferenciák változása, valamint az online borkereskedelem növekedése hozzájárul ahhoz, hogy a nem hagyományos borvidékekről származó Shiraz is könnyen elérhető legyen. A fiatalabb generáció számára fontos a bor stílusa és a márka története is. Ezért sok borászat hangsúlyt fektet az arculatra, fenntarthatóságra és közvetlen vásárlói kapcsolatra.

(Forrás: International Shiraz Day: 15 top-awarded wines to explore – Decanter)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Elindult a Hungarian Wine Business Program

2020. november 26. 14:24

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Rekordot döntöttek az angol borászok

2019. március 17. 06:36

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.

Szőlészek, borászok figyelem! Az ágazatot érintő jogszabályi aktualitásokról

2023. december 7. 13:40

,,A mezőgazdaság és a szőlő- és borágazat helyzete” téma köré rendeződött a XIV. Márton-napi újbor Ünnep Soltvadkerten. A rendezvényen, melyet a Kunsági borvidék szívében rendeztek meg, részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki nagy mélységekbe merülve taglalta az ágazatot érintő változásokat.