Gyümölcs

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

Agrofórum Online

A szamóca nyár elején ontja ízletes, zamatos terméseit, de a betakarítás után sem dőlhetünk hátra. A nyári hónapokban végzett gondozási munkák alapozzák meg a következő évi termést.

A figyelmes ápolás nemcsak a növények egészségét őrzi meg, hanem a hozamot és a bogyók minőségét is javítja.

Betakarítás utáni metszés és tisztogatás

A termés befejeztével távolítsuk el az elöregedett, beteg leveleket és az elszáradt virágszárakat. Ez javítja a tő körüli légáramlást, csökkenti a kórokozók és kártevők megtelepedésének esélyét, és új hajtások növekedését ösztönzi. A nyár közepén végzett tisztogatás elősegíti a növény regenerálódását a következő évre.

Tápanyag-utánpótlás és öntözés

A szamóca sekélyen gyökerezik, ezért a hosszan tartó meleg időszakokban különösen fontos a rendszeres, mérsékelt öntözés. A túlöntözést kerülni kell, hogy a gyökerek ne fulladjanak meg. A betakarítás után kijuttatott komposzt vagy kiegyensúlyozott összetételű műtrágya támogatja az új levelek és indák fejlődését.

Indák kezelése és szaporítás

Nyáron a szamóca intenzíven fejleszt indákat, amelyeken új növénykék képződnek. Ha nem tervezünk új telepítést, az indák nagy részét célszerű eltávolítani, hogy a tő minden energiáját a megerősödésre fordíthassa. Szaporításhoz viszont a legerősebb, egészséges indákat válasszuk ki, és gyökereztessük őket.

Talajtakarás és gyomirtás

A talaj takarása szalmával vagy mulccsal mérsékli a párolgást és a gyomosodást, valamint hűvösebben tartja a gyökérzónát. A gyomok eltávolítása csökkenti a tápanyag- és vízkonkurenciát, és javítja a szamócaágyás megjelenését.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Miért száradnak a levelek?

2023. június 4. 11:35

Kérem segítségüket! Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Képeket mellékelek. Köszönöm!

Később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon

2023. május 24. 13:25

Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon.

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

2018. június 13. 04:30

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.

Egyre nagyobb probléma a napszámosok hiánya

2018. május 8. 14:04

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak.