Zöldség

Mi gátolja a paradicsom pirosodását? Megoldások!

Agrofórum Online

A paradicsom beérését számos tényező befolyásolja, de a hőmérséklet, a tápanyagarány és a növényterhelés optimalizálásával, valamint néhány kertészeti fogással gyorsíthatjuk a folyamatot. Így még a nyár végére is élvezhetjük a saját kertből származó, ízes, napérlelte paradicsomot.

A nyár derekán sok kertben előfordul, hogy a paradicsomtövek bőven teremnek, de a gyümölcsök nem akarnak bepirosodni. A probléma mögött több tényező is állhat: időjárás, tápanyagellátás, növényterhelés vagy éppen a fajta sajátossága. Szerencsére néhány kertészeti trükkel felgyorsítható a beérés.

Hőmérsékleti és fényviszonyok

A paradicsom optimális éréséhez 20-25 °C nappali és 16-20 °C éjszakai hőmérséklet az ideális. Tartósan 30 °C fölött a növényben csökken a likopin és béta-karotin termelődése, amelyek a piros színt adják. Ugyanígy a 12 °C alatti éjszakai hőmérséklet is lassítja az érési folyamatokat. Ha lehet, forró napokon árnyékoló hálóval csökkentsük a közvetlen napsugárzást.

Gyors megoldások a paradicsom beéréséhez

  1. Csúcs visszacsípése – Állítsa le a növekedést, hogy a tápanyag a termés érlelésére menjen!
  2. Felesleges levelek és fürtök eltávolítása – Csökkenti a növény terhelését, gyorsítja a pirosodást.
  3. Mérsékelt öntözés – Enyhe vízhiány etiléntermelésre ösztönzi a növényt.
  4. Kálium- és magnéziumpótlás – Segíti a cukorképződést és a színeződést.
  5. Félig érett termés leszedése – Meleg, szellős helyen, banán vagy alma mellett hamarabb beérik.
  6. Hővédelem forró napokon – Árnyékoló hálóval óvja a növényt a hőstressztől.

Tipp: A szedést mindig reggel vagy kora este végezze, amikor a növény hőterhelése kisebb!

Tápanyag- és vízellátás egyensúlya

A túlzott nitrogénellátás buja lombot eredményez, de gátolja a termés érését. Ebben a szakaszban a kálium és a magnézium a kulcsfontosságú: ezek elősegítik a cukorképződést és a színeződést. Öntözésnél kerüljük a túlöntözést – a mérsékelt vízellátás enyhe stresszt okoz, ami serkenti a beérést.

Növényterhelés szabályozása

Ha a tő túl sok zöld bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz. Érdemes a felesleges oldalhajtásokat és leveleket eltávolítani, valamint a csúcsot visszacsípni, hogy a növény energiái a meglévő termések érlelésére koncentrálódjanak.

Ha túl sok bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz

Stresszhatások kihasználása

A paradicsom érését mérsékelt vízmegvonással, enyhe gyökérbolygatással vagy a szár részleges meghajlításával is serkenthetjük. Ezek a módszerek fokozzák az etiléntermelést, ami a beérés természetes hormonja. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, nehogy a termés vagy a növény károsodjon.

Fajtajellemzők és szedési trükkök

Bizonyos fajták eleve lassabban érnek be, különösen a nagyobb bogyójú paradicsomok. Ha gyorsítani szeretnénk, a félig érett terméseket szedjük le és érleljük utólag meleg, szellős helyen – a szármaradvány meghagyásával. Egy érett banán vagy alma mellé téve a kibocsátott etiléngáz is felgyorsítja a pirosodást.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!