Zöldség

Paradicsom után mit ültessünk? Szakértői tanácsok

Agrofórum Online

A paradicsomszezon vége nem jelenti azt, hogy a kertet már le kellene zárni az évre. A friss termések helyét ilyenkor is ki lehet használni gyorsan fejlődő zöldségekkel, fűszernövényekkel vagy talajjavító növényekkel.

A megfelelő utóvetemény kiválasztása nemcsak új termést hoz, hanem segíti a talaj regenerálódását is. Az is fontos szempont, hogy elkerüljük a kórokozók felhalmozódását a talajban. A következőkben bemutatjuk, milyen növények a legalkalmasabbak a paradicsom után.

Miért fontos az utóvetemény választás

A paradicsom hosszan tartó vegetációja és nagy tápanyagigénye komoly terhelést jelent a talajnak. A betakarítás után a talaj kimerülhet, és a kórokozók, például a fitoftóra vagy a fuzárium, megmaradhatnak benne. Ezért nem ajánlott közvetlenül újra paradicsomot, paprikát vagy burgonyát ültetni, mivel ezek ugyanabba a növénycsaládba tartoznak, és hajlamosak ugyanazokra a betegségekre. A megfelelő utóvetemény választása javítja a talaj állapotát és csökkenti a kórokozók kockázatát.

Gyorsan növő zöldségek a szezon végére

A nyár végén, paradicsom után olyan növényeket érdemes választani, amelyek rövid tenyészidejűek és jól tűrik a csökkenő hőmérsékletet. Ilyen lehet a hónapos retek, a saláta, a spenót vagy a rukkola. Ezek már 4-6 hét alatt betakaríthatók, és friss vitaminforrást adnak az ősz folyamán. Az előcsíráztatott magok használata gyorsíthatja a kelést.

Talajjavító növények vetése

A betakarítás után vetett zöldtrágya növények – például facélia, mustár vagy bíborhere – segítenek pótolni a talaj tápanyagkészletét. Ezek gyökerei lazítják a talajt, biomasszájuk pedig szerves anyagban gazdagítja azt. A mustár például nemcsak zöldtrágya, hanem talajfertőtlenítő hatással is bír, így csökkentheti a talajban lévő kórokozók számát.

Hüvelyesek a nitrogénpótlásért

A hüvelyesek, mint a borsó vagy a bab, képesek a levegő nitrogénjét megkötni a gyökérgümőik segítségével. Ezzel természetes úton javítják a talaj tápanyag-ellátottságát. A zöldborsó gyorsan beérik, és akár október elején is betakarítható, míg a takarmánybab kiváló zöldtrágya-alapanyag lehet.

Fűszernövények és ehető virágok

Ha kisebb területről van szó, érdemes fűszernövényeket ültetni, mint a kapor, petrezselyem vagy koriander. Ezek ősszel is szépen fejlődnek, és frissen felhasználhatók a konyhában. Az ehető virágok, például az árvácska vagy a körömvirág, nemcsak dekoratívak, hanem a beporzó rovarokat is a kertbe vonzzák.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli öntözés fóliában: ennyi víz kell a hagymának

2025. december 23. 07:10

Télen fűtetlen fóliában a hagyma és a fokhagyma vízigénye alacsony, de az öntözési hibák súlyos betegségeket indítanak el.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Mit tehetek, ha a sárgul a paradicsom levele és megnagyobbodik a virága?

2022. szeptember 13. 04:37

Egyik paradicsomtőnél, szerencsére csak egynél, szokatlan elváltozást találtam: levelei sárgák, összehajlanak, a virágok megnagyobbodnak, és lilás színűek is lettek a levelek. Mivel kezelhetem, mit tehetek a növénnyel?

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.