Figyelmébe ajánljuk

Mérgező lehet a cukkini? Így ismerje fel a veszélyt!

Agrofórum Online

A cukkini az egyik legnépszerűbb nyári zöldség hazánkban, könnyű termeszteni és sokféleképpen felhasználható. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos esetekben akár mérgező is lehet.

A növényben előforduló cucurbitacin nevű keserűanyag hányást, hasmenést és súlyos emésztőrendszeri tüneteket idézhet elő. Éppen ezért nemcsak a termesztőknek, hanem a fogyasztóknak is érdemes tisztában lenniük a kockázatokkal és a megelőzés lehetőségeivel.

Mi is az a cucurbitacin?

A cucurbitacin a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növények természetes védekező vegyülete. Vadon élő tökfélékben nagy mennyiségben megtalálható. A kertben termesztett cukkinifajtákból a nemesítők igyekeztek kiiktatni ezt az anyagot, előfordulhat azonban, hogy a vegyület újra felbukkan.

Hogyan okoz mérgezést?

A cucurbitacin hőstabil vegyület, vagyis főzés, sütés után sem bomlik le. Ha valaki véletlenül nagyobb mennyiségben fogyaszt belőle, az emésztőrendszerben erős irritációt vált ki. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, de kiszáradást és súlyos anyagcserezavart is előidézhet. Az orvosi szakirodalomban dokumentáltak olyan eseteket is, amikor idős vagy legyengült szervezetnél életveszélyes állapot alakult ki.

Miért jelenhet meg a termesztett cukkiniben?

A kertekben termesztett cukkini időnként stresszhatás alatt – például aszály, hőség, erős napsugárzás – több cucurbitacint termelhet. Előidézheti a problémát visszakereszteződés is. Ha például egy dísztök vagy vadon élő rokonnövény (pl. keserű tök) virágporával termékenyül meg a cukkini, a következő generációban (nem a meglévő termésben, hanem az abból származó magokból nevelt növényekben!) újra előjöhet a magas cucurbitacin-tartalom.

A cucurbitacin hőstabil vegyület

A régi vagy ellenőrizetlen eredetű vetőmagból kikelő növények hordozhatják ezt a tulajdonságot. A kiskerti termesztőknek ezért különösen fontos megbízható forrásból származó vetőmagot használniuk.

Hogyan ismerhető fel a veszélyes termés?

A legbiztosabb jel a keserű íz. Már egyetlen falatból érezhető a különös, erőteljes kesernyés íz, amely semmiképp sem jellemző a fogyasztásra szánt cukkinire. Ha ilyen ízt tapasztalunk, azonnal köpjük ki, és semmiképpen ne használjuk fel a termést! Fontos, hogy a keserűség nem függ össze a termés nagyságával: fiatal és érett cukkiniben is előfordulhat.

Mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

Ha valaki keserű cukkinit fogyasztott, és rövid időn belül hányinger, hányás vagy hasmenés jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és krónikus betegek, akik gyorsabban kiszáradhatnak.

A mérgezés kezelésében a folyadék- és elektrolitpótlás kulcsfontosságú, de súlyos esetben kórházi ellátásra is szükség lehet. Ezért soha ne bagatellizáljuk a tüneteket, és ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal!

Hogyan előzhetjük meg a problémát?

A legfontosabb szabály: mindig kóstoljunk meg egy darabot nyersen, mielőtt a cukkinit nagyobb mennyiségben feldolgoznánk! Ha keserű, semmiképpen ne fogyasszuk el! Termesztésnél ügyeljünk a fajtaazonosságra, és kerüljük a vad tökfélékkel való közelséget! Gondoskodjunk a növények kiegyensúlyozott vízellátásáról és tápanyag-utánpótlásáról, mert a stresszhatás is növeli a cucurbitacin-termelést!

Mi a helyzet más tökfélékkel?

Nem csak a cukkini, hanem más tökfélék – például a főzőtök, dísztök, patisszon vagy az uborka – is tartalmazhatnak cucurbitacint. Bár ritkán fordul elő, de ezeknél a növényeknél is ugyanaz a szabály. Ha a termés keserű, ne fogyasszuk el! A dísztököket soha ne együk meg, mivel ezek eleve magas cucurbitacin-tartalmúak és kifejezetten mérgezőek lehetnek!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcslé-tartósítás otthon: tippek és trükkök

2025. augusztus 31. 08:10

Pasztőrözés, fagyasztás vagy vákuumozás – így tarthatja frissen a házi gyümölcslevet, hogy hónapok múlva is élvezhesse vitaminjait.

Így kerülheti el a vadbaleseteket a szarvasbőgés idején

2025. augusztus 30. 08:10

Az őszi szarvasbőgés évről évre különleges természeti jelenség, de a közlekedők számára fokozott veszélyt jelent az utakon.

7 nap alatt szüretelhet: próbálja ki a mikrozöldeket!

2025. augusztus 29. 08:10

Gyorsan nőnek, tele vannak vitaminokkal és kevés helyen is termeszthetők – fedezze fel a mikrozöldek otthoni nevelésének titkait!

Hogyan csökkentheti a kortizolszintet az ashwagandha?

2025. augusztus 27. 11:10

Az ashwagandha évezredek óta az ájurvéda egyik legfontosabb gyógynövénye, amely segíthet a stressz és a hormonális egyensúly kezelésében.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész

2024. október 15. 05:40

Mondhatnánk mosolyogva, hogy mindegyik tök termesztett, amelyiket magunk vetettük vagy palántáztuk, majd neveltük a kertben. Ebben az esetben egy olyan fajra gondolunk, aminek nagyon sok, népszerű változata van.