Figyelmébe ajánljuk

Mérgező lehet a cukkini? Így ismerje fel a veszélyt!

Agrofórum Online

A cukkini az egyik legnépszerűbb nyári zöldség hazánkban, könnyű termeszteni és sokféleképpen felhasználható. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos esetekben akár mérgező is lehet.

A növényben előforduló cucurbitacin nevű keserűanyag hányást, hasmenést és súlyos emésztőrendszeri tüneteket idézhet elő. Éppen ezért nemcsak a termesztőknek, hanem a fogyasztóknak is érdemes tisztában lenniük a kockázatokkal és a megelőzés lehetőségeivel.

Mi is az a cucurbitacin?

A cucurbitacin a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növények természetes védekező vegyülete. Vadon élő tökfélékben nagy mennyiségben megtalálható. A kertben termesztett cukkinifajtákból a nemesítők igyekeztek kiiktatni ezt az anyagot, előfordulhat azonban, hogy a vegyület újra felbukkan.

Hogyan okoz mérgezést?

A cucurbitacin hőstabil vegyület, vagyis főzés, sütés után sem bomlik le. Ha valaki véletlenül nagyobb mennyiségben fogyaszt belőle, az emésztőrendszerben erős irritációt vált ki. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, de kiszáradást és súlyos anyagcserezavart is előidézhet. Az orvosi szakirodalomban dokumentáltak olyan eseteket is, amikor idős vagy legyengült szervezetnél életveszélyes állapot alakult ki.

Miért jelenhet meg a termesztett cukkiniben?

A kertekben termesztett cukkini időnként stresszhatás alatt – például aszály, hőség, erős napsugárzás – több cucurbitacint termelhet. Előidézheti a problémát visszakereszteződés is. Ha például egy dísztök vagy vadon élő rokonnövény (pl. keserű tök) virágporával termékenyül meg a cukkini, a következő generációban (nem a meglévő termésben, hanem az abból származó magokból nevelt növényekben!) újra előjöhet a magas cucurbitacin-tartalom.

A cucurbitacin hőstabil vegyület

A régi vagy ellenőrizetlen eredetű vetőmagból kikelő növények hordozhatják ezt a tulajdonságot. A kiskerti termesztőknek ezért különösen fontos megbízható forrásból származó vetőmagot használniuk.

Hogyan ismerhető fel a veszélyes termés?

A legbiztosabb jel a keserű íz. Már egyetlen falatból érezhető a különös, erőteljes kesernyés íz, amely semmiképp sem jellemző a fogyasztásra szánt cukkinire. Ha ilyen ízt tapasztalunk, azonnal köpjük ki, és semmiképpen ne használjuk fel a termést! Fontos, hogy a keserűség nem függ össze a termés nagyságával: fiatal és érett cukkiniben is előfordulhat.

Mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

Ha valaki keserű cukkinit fogyasztott, és rövid időn belül hányinger, hányás vagy hasmenés jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és krónikus betegek, akik gyorsabban kiszáradhatnak.

A mérgezés kezelésében a folyadék- és elektrolitpótlás kulcsfontosságú, de súlyos esetben kórházi ellátásra is szükség lehet. Ezért soha ne bagatellizáljuk a tüneteket, és ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal!

Hogyan előzhetjük meg a problémát?

A legfontosabb szabály: mindig kóstoljunk meg egy darabot nyersen, mielőtt a cukkinit nagyobb mennyiségben feldolgoznánk! Ha keserű, semmiképpen ne fogyasszuk el! Termesztésnél ügyeljünk a fajtaazonosságra, és kerüljük a vad tökfélékkel való közelséget! Gondoskodjunk a növények kiegyensúlyozott vízellátásáról és tápanyag-utánpótlásáról, mert a stresszhatás is növeli a cucurbitacin-termelést!

Mi a helyzet más tökfélékkel?

Nem csak a cukkini, hanem más tökfélék – például a főzőtök, dísztök, patisszon vagy az uborka – is tartalmazhatnak cucurbitacint. Bár ritkán fordul elő, de ezeknél a növényeknél is ugyanaz a szabály. Ha a termés keserű, ne fogyasszuk el! A dísztököket soha ne együk meg, mivel ezek eleve magas cucurbitacin-tartalmúak és kifejezetten mérgezőek lehetnek!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi madáretetés – mit tegyünk ki és mit ne?

2025. október 16. 08:10

Ősszel is hasznos a madáretetés, de nem mindegy, mikor és mivel segítjük tollas vendégeinket – nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kihagyhatatlan könyvújdonság a szántóföldi termesztőknek

2025. október 9. 08:40

A mindennapos termesztési gyakorlat számára hasznos kiadványt jelentetett meg az Agrofórum Kiadó Kft.

A vadgesztenye halálos lehet – tanulja meg felismerni!

2025. október 8. 08:10

Tudja, melyik gesztenye ehető és melyik mérgező? Most megtudhatja, hogyan különböztesse meg őket biztosan!

Zöldtakarmány: mikor és hogyan gyűjthető?

2025. október 3. 13:10

Szabad-e csak úgy zöldtakarmányt szedni a réten? A válasz sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Mi okozhatja a cukkini termésének sárgulását, elhalását?

2025. augusztus 1. 04:40

Rendszeresen előfordul, hogy a cukkini termése virágzás után mielőtt megnőne, elsárgul, elhal. Hiába van rajta sok termés, nem tud megnőni. Mi okozhatja?