Gyümölcs

Almaborhoz speciális fajták kellenek

Agrofórum Online

Az almabor (cider) világszerte reneszánszát éli, az utóbbi időben egyre nagyobb divatja lett világszerte. Készítéséhez nem jók a friss fogyasztásra való fajták, hanem olyan speciális célfajták kellenek, amelyeknek magas a tannin és csersav tartalma, valamint sok erjeszthető cukrot és különleges aromaanyagokat tartalmaznak.

Sokfelől begyűjtött fajták

Anglia déli részén, Brogdale-ben található a világ egyik legnagyobb alma fajtagyűjteménye, 2000-nél több fajtával. A tematikus ültetvényben külön parcellákba ültették a desszert-, a főző- és a cider almafajtákat, valamint a többhasznosításúakat. Jelentős gyűjteményük van cider fajtákból (1. kép).

1. kép Speciálisan almabor készítésére való, „cider” almafajták az Angliai Nemzeti Fajtagyűjteményben, Brogdale-ben

Ezek speciálisan almabor készítésére való fajták, gyümölcsük frissen nem fogyasztható. Ízük éretten is fanyar, „összehúzó”, kellemetlen. Hozzáértők viszont nagyon kellemes alkoholos italokat tudnak belőlük készíteni. A gyűjteményben lévő 95 fajta többsége Anglia nyugati részén és Franciaországban kialakult tájfajta. Ezeken a vidékeken az elmúlt évszázadok során hagyománnyá vált az almabor készítése, és a feljegyzések szerint a 19. század végén több almát termesztettek erre a célra, mint friss fogyasztásra.

A 20. században több botanikus kertben és gyümölcs fajtagyűjteményben is elkezdték összegyűjteni ezeket a speciális fajtákat, és elkezdődött a nemesítő munka is. Brogdale-ben 1991-ben létesült a gyűjtemény, ami rendelkezésre áll azok számára, akik saját vidékükön ki szeretnék próbálni ezeket, vagy nemesítő munkájukhoz keresnek alapanyagot.

2. kép A ’Fillbarrel’ cider almafajta fája Brogdale-ben
3. kép A ’Fillbarrel’ fajta gyümölcsei

Tavasszal látványos a fák virágzása, a gyümölcsök fajtától függően szeptember és október folyamán érnek be. Teljesen érett állapotban jók almabor készítésre. A leghíresebb fajtáik a ’Morgan Sweet’, a ’Kingston Black’, a ’Dabinett’, a ’Fillbarrel’ (2. és 3. kép), valamint a ’Le Bret’ (4. és 5. kép).

4. kép A ’Le Bret’ fajta fája Brogdale-ben
5. kép A ’Le Bret’ még éretlen termése

Fő termesztő vidékek

A hagyományos cider alma termesztő és almabor készítő vidékek Nyugat-Anglia (Devon, Herefordshire, Worcestershire), Észak-Nyugat Franciaország (Normandia) és Spanyolország északi része (Baszkföld). Az utóbbi évtizedekben azonban a világ számos más vidékén is elkezdek ezzel foglalkozni.

Fontos, hogy minden termesztő körzet számára megtalálják az ottani ökológiai körülmények között jól termeszthető, bőtermő és élvezetes termékek készítésére alkalmas fajtákat. Mivel az almafajták önmeddők, az is fontos, hogy egymást jól termékenyítő fajtákat ültessenek egymás mellé.

Nagy divatja van Amerikában is

Az Amerikai Egyesült Államokon belül Michigan Állam fontos gyümölcstermesztő, az almabor készítéséhez termesztett alma mennyisége is jelentősen növekedett az elmúlt években. Az itt termett almát helyben dolgozzák föl, és az itt készített almaborok más államokba is eljutnak, jelentős bevételi forrást jelentve a cégeknek.

A fejlődés egyik gátja, hogy nincs elegendő, itt jól termeszthető, almabor készítésére alkalmas fajta, mondta Steve van Nocker a Michigani Állami Egyetem pomológus professzora egy interjúban. Az almabor készítéséhez speciális fajták szükségesek, amelyek sokban eltérnek a friss fogyasztásra termesztett fajtáktól. Itt elsősorban a gyümölcsök beltartalmi értékeire kell gondolni, de más jellemzőkben is vannak eltérések.

A cider almáknak magas a cukortartalmuk, emellett sok szerves savat és tannint is tartalmaznak, amelyek kialakítják az almaborok speciális aromaanyagait. A legtöbb ilyen fajta Nyugat-Európa országaiban és Angliában alakult ki, az ottani klíma alatt termeszthetők jól. Michiganben azonban zordabb klíma uralkodik, azt nem mindegyik régi fajta kedveli. Ezért kezdtek el a Michigani Állami Egyetem munkatársai egy fajtaértékelő és nemesítési munkát, aminek célja az itt biztonságosan termeszthető és kiváló minőséget adó fajták választékának bővítése.

Az egyetem fajtagyűjteményébe 2016-ban elkezdték begyűjteni a világ minden részéről a fajtákat. Ebben az évben 15 fajtából egy kísérleti ültetvényt létesítettek, mindegyikből 10-10 fát ültetve. Ezek főként Európában almabor készítésre már jól bevált fajták voltak, amelyeket M 9-es alanyon telepítettek. 2018-ban újabb 60 fajtával bővült a gyűjtemény, majd 2020-ban még 13 fajtát ültettek, így most 88 cider almafajtájuk van.

Ez jó alapot szolgáltat a fajtaértékeléshez és a nemesítési munka megkezdéséhez. A fajták egy része az Angliai Nemzeti Fajtagyűjteményből származik. Michigan Államban izgalmas innovációs területnek ígérkezik a vörös húsú almából készült termékek kifejlesztése, így a piros almaborban is nagy fantáziát látnak.

A fajtagyűjteményükben több vörös húsú almafajta is van. Most megvizsgálják ezek felhasználási lehetőségét almabor készítésre, illetve bevonják a nemesítésbe ezeket is. Emellett természetesen a hagyományos cider készítéséhez alkalmas, és az ottani viszonyok között jól termeszthető fajták választékának bővítése a fő cél. Mivel a gyümölcsök nemesítése hosszadalmas folyamat, az új fajtákra néhány évig még várni kell.

Fajtakísérletek üzemi ültetvényekben

Az eddigi vizsgálatok alapján kiválasztott néhány ígéretes fajtát, köztük a ’Sweet Alford’-ot négy michigani kereskedelmi ültetvényben is elhelyezték és vizsgálják. Igyekeznek szoros és gyümölcsöző kapcsolatokat kiépíteni a farmerekkel.

A kereskedelmi ültetvényekben már nemcsak azt vizsgálják, hogy mennyi és milyen gyümölcsöt terem a fajta, hanem azt is, hogy milyen művelési rendszerekkel eredményes a termesztése. Ezért többféle alanyon, valamint sor-és tőtávolsággal történtek a telepítések, és többféle faalakot nevelnek.

Az alanyok között szerepel az M 9-en kívül az M 7, az M 106 és Bud 9 is. Mivel az államon belül is igen eltérőek a környezeti adottságok, az a cél, hogy kiválasszák az adott területen legeredményesebben termeszthető fajtákat, alanyokat, művelési rendszert, és kidolgozzák a technológia részleteit is.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Mitől válik üvegessé az alma belseje?

2023. február 11. 04:37

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!