Zöldség-Gyümölcs

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

Agrofórum Online

Az augusztus végén-szeptember elején sok kertben még zöld paradicsomokat látni. Ilyenkor kerül elő újra és újra a kérdés: lehet-e gyorsítani a pirosodást házi praktikákkal?

A román Agrointeligența cikke egy bizarr, mégis elterjedt trükköt említ: steril biztostűvel megszúrni a bogyót a kocsány közelében. Megnéztük, mit mond erről a szakirodalom, és összegyűjtöttük a kockázatokat és a bizonyítottan működő megoldásokat.

Biztostű a bogyóban: mi lehet a hatás?

A hobbikertész-praktika lényege: steril tűvel apró szúrást ejtünk a kocsánytő mellett, hogy „beinduljon” a paradicsom bioszintézise, és gyorsabban pirosodjon. A cikk szerint a hatás 7-19 nap alatt látszódhat. A növényélettan ismer ilyen jelenséget.

A mechanikai sebzés etilénképződést válthat ki, márpedig a paradicsom klímatérikus gyümölcs, az etilén kulcshormon az érésben. Ugyanakkor ez nem egyenlő azzal, hogy a módszer a gyakorlatban biztonságos és kiszámítható.

A nagy bökkenő: fertőzéskapu minden seb

Minden vágás, karc és szúrás potenciális belépési pont a kórokozóknak. A paradicsom termésén lévő sebek (vágás, szúrás, horzsolás) drasztikusan növelik a posztharveszt rothadások és foltbetegségek kockázatát. Emiatt a „tűtrükk” csak steril eszközzel, és legfeljebb kísérleti jelleggel, kis mintán próbálható – kereskedelmi vagy családi élelmiszer-biztonsági kockázatot nem vállalva.

Mi működik biztosan? – Etilén és hőmérséklet menedzsment

A legerősebb, bizonyított eszköz az érés gyorsítására az etilén és a megfelelő hőmérséklet. A színtörés stádiumában – amikor a bogyó csúcsán halvány pír jelenik meg – a paradicsom már saját etilént termel, a tőkéről már nem kap tápanyagot, és sikeresen, ízveszteség nélkül utóérlelhető beltérben. Az ideális érlelési hőmérséklet 20-25 °C; 30-32 °C felett a likopin-képződés leáll, 12 °C alatt pedig erősen lassul. Ezt a konyhai „alma/banán a dobozban” etilén-kísérő módszer is jól ki tudja használni.

Ízveszteség nélkül utóérlelhető beltérben

Gyakorlati lépések:

Szedje le a bogyókat és 20-22 °C-on, papírban vagy kartondobozban, jól szellőző helyen tárolja! Tegyen mellé 1–2 etilén-aktív gyümölcsöt (alma/banán)! Naponta ellenőrizze, a romlásnak indult darabokat azonnal távolítsa el!

Levelezés, árnyékolás: ne égesse meg a pirosodó termést!

A közvetlen, forró napsütés nem gyorsítja, inkább gátolhatja a likopin felépülését, és napégést okozhat – főleg, ha hirtelen „lecsupaszítjuk” a bokrot. A cél a mérsékelt lombigazítás: az alsó, talajt érő, beteg levelek eltávolítása, a termés körül pedig szűrt fény biztosítása, nem pedig a teljes kitettség.

Növényélettani trükkök a tőkén

Szezonvégén – különösen fagyveszély előtt – bevett gyakorlat a „topping”: a főhajtás csúcsának lecsípése, az új virágok eltávolítása, hogy az energia a meglévő termések érlelésére menjen. Ez a módszer dokumentált, és nem növeli közvetlenül a termés fertőzéskockázatát, szemben a bogyó megszúrásával.

Tápanyagok: P és K igen, hamu óvatosan

A késői érés szempontjából a foszfor (P) és a kálium (K) a legfontosabbak. A fás hamu akár 3-7% K-t is tartalmaz, de erősen lúgosít és sóterhel, ezért csak talajvizsgálatra alapozva, kíméletes dózisban használható.

A román cikk házi receptet is közöl szuperfoszfáttal és hamuvízzel – ezeket mi csak mértékkel, a talaj állapotához igazítva, lombra fröccsenést kerülve javasoljuk.

Mikor érdemes (ha egyáltalán) tűhöz nyúlni?

Ha kevés, már színtörésközeli bogyón szeretne kísérletezni, és vállalja a kockázatot, szigorú higiénével dolgozzon! Orvosi alkoholban fertőtlenített tű, egyetlen apró szúrás a kocsány tövénél, száraz időben. Sérült, repedt, túl zöld termésen ne próbálja ki! Tömeges, élelmezési célú alkalmazást a fertőzésveszély miatt nem ajánlunk. Biztonságosabb és hatékonyabb az utóérés 20-22 °C-on, etilénkísérettel.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

2022. október 31. 04:37

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Mitől lyukas a paradicsom?

2018. szeptember 17. 09:27

F. Géza kérdése: Folyton növő paradicsom növényeim tetején a fiatal zöld terméseken és az érőfélben levőkön is 2-4 mm-es, szabályos kör alakú, mély lyukakat találtam. A szomszédom szerint meztelencsiga okozza. Más nem idézhet elő ilyen kárt a paradicsomnál?