Három év súlyos aszálya után végre fellélegezhettek a spanyol mangótermesztők. Az idei bőséges tavaszi esőzés új lendületet adott az ültetvényeknek. A szakma 2025-ben történelmi, 35.000 tonnás termést vár. A termésnövekedés motorja Andalúzia, különösen a málagai Axarquía térsége és a közeli granadai partvidék.
A mangó ma már nem egzotikus ritkaság Spanyolországban – egyre inkább mindennapi gyümölcs. Korábban főleg exportra szánták, ma viszont a termés fele már hazai boltokban és piacokon fogy el. A spanyol szezon augusztus végétől novemberig tart, és tökéletesen kiegészíti a dél-amerikai importot.
Rekordév Andalúziában – duplázódó termés
Néhány visszafogottabb év után 2025 igazi áttörést hoz. A szakértők szerint 35 ezer tonna mangó kerülhet piacra, ami kétszerese a 2024-es termésnek. Ehhez kellett a fák „pihenője” az aszályos években, a tavaszi esőzések és a folyamatosan fejlődő öntözési és metszési technikák.
Axarquía – Európa mangófővárosa
A málagai Axarquía és a közeli granadai Costa Tropical együtt adja a spanyol mangó közel 90%-át. Itt összesen 4600 hektáron állnak a fák, Andalúziában pedig 5100 hektáron. A Kanári-szigeteken is jelentős az ültetvényterület, míg Valenciában és Murciában még csak most kezdik felfuttatni a termelést.

Árnyomás: olcsón veszik át a termést
Hiába 6 euró körüli a mangó ára a boltokban, a gazdák jóval kevesebbet kapnak. 2025-ben sok helyen alig 0,8-1,5 euró/kg a felvásárlási ár. 2024-ben átlagosan 1,63 euró/kg-ot fizettek, de a Brazíliából érkező import lenyomja az árakat.
Főszerepben az Osteen
A térség ültetvényeinek többsége Osteen fajtát termeszt, amely jól méretezett és könnyen értékesíthető. A Keitt fajta novemberig kitolja a szezont, savanykás-édes ízével színesíti a kínálatot. A siker titka a fagymentes éghajlat, a hosszú, meleg nyár és a jó vízáteresztő talaj, amit korszerű öntözéssel és metszéssel kombinálnak.
Több mangó marad belföldön
Régen a spanyol mangó 70%-a külföldre ment, ma már a termés fele a hazai fogyasztást szolgálja. A piac kulcsszereplője a vélez-málagai Trops, amely a spanyol mangó több mint felét értékesíti. Érettebb és ízesebb, mert közelebb van A helyben termett mangót érettebben lehet leszedni, így jobb az íze és a beltartalma is, mint a messziről érkező, korán szedett gyümölcsnek. Ez különösen fontos a gasztronómiai felhasználásnál, ahol a frissesség számít.
Megjegyzés: az adatok a 2024-es andalúziai szezon hivatalos összegzése és a 2025-ös előrejelzések alapján készültek. A végleges számok a szezon zárása után lesznek ismertek.
Képek: Pixabay.