26℃ 16℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Nagyvilág

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

Agrofórum Online

A szójaszósz a japán konyha egyik legalapvetőbb ízesítője, amely mára az európai gasztronómiában is meghatározó szerepet tölt be. Spanyolországban azonban új trend bontakozik ki: a szakácsok és éttermek immár saját, helyi alapanyagokra épülő szójaszószt állítanak elő.

Ez nem csupán a gasztronómiai sokszínűséget gazdagítja, hanem a fenntarthatóbb élelmiszer-előállítást is szolgálja.

Galíciai bab a japán konyha nyomdokain

A galíciai Lourenzá régió híres fehérbabbal büszkélkedhet, amely eddig főként tradicionális ételekben, például a fabada elkészítésénél játszott fontos szerepet. Most azonban a helyi termelők és séfek fermentációs eljárással szójamentes szójaszószt készítenek belőle. A módszer alapja a koji (Aspergillus oryzae) gombával történő erjesztés, amely az umami ízvilág megteremtésében nélkülözhetetlen.

Tengerből származó hüvelyes Andalúziában

Nem csak Galíciában indult el a kísérletezés. Az andalúziai El Puerto de Santa María városában működő Aponiente étterem – amely három Michelin-csillaggal is büszkélkedhet – egy különleges növényt, a Canavalia rosea nevű tengeri hüvelyest használja saját szószához. Ez a fajta a part menti homokos területeken őshonos, és kiváló alapot nyújt a fermentációhoz.

Fermentáció és gasztronómiai innováció

A fermentált élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik, köszönhetően nemcsak a gazdag ízvilágnak, hanem a bélflórára gyakorolt jótékony hatásoknak is. A spanyol séfek által készített szószok bizonyítják, hogy a japán technológiák helyi alapanyagokkal is működőképesek. Az így létrejött szószok ízprofilja ugyan eltér a hagyományos szójaszósztól, de egyedi karakterük miatt kiválóan illeszkednek hal-, hús- és zöldségételekhez.

Fenntarthatóság és regionális értékek

A helyben előállított alapanyagok használata csökkenti a távol-keleti importfüggőséget, és támogatja a helyi mezőgazdaságot. A galíciai és andalúziai kezdeményezések jól példázzák, miként lehet a globális gasztronómiai trendeket ötvözni a regionális adottságokkal. Ez a szemlélet nemcsak kulináris, hanem gazdasági és környezeti szempontból is előremutató.

A jövő szósza?

A spanyol séfek által kifejlesztett új típusú szójaszósz egyelőre főként a fine dining éttermek kínálatában jelenik meg, de hosszú távon akár szélesebb körben is elérhetővé válhat. A kezdeményezés megmutatja, hogy a tradicionális japán ízesítő új életet nyerhet a mediterrán gasztronómia keretei között.

(Forrás: Con fabas gallegas o habas marinas: los restaurantes españoles ya hacen su propia salsa de soja | Gastronomía: recetas, restaurantes y bebidas | EL PAÍS)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

Guinness-rekord: a világ legmagasabb napraforgója

2025. szeptember 16. 08:10

Egy ukrán származású férfi Indiánában termesztette a világ legmagasabb napraforgóját, több mint 10 méteres magassággal.

Mi lesz a kávéval, ha nincs, aki betakarítsa?

2025. szeptember 14. 16:10

Kongó keleti régiójában a harcok miatt kávétermesztők ezrei hagyják el földjeiket – a betakarítatlan szemek pedig tönkremennek.

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.

Spanyolország az aszályos jövővel szemben középkori megoldásokhoz folyamodik

2023. augusztus 2. 14:10

A Dél-Európán végigsöprő extrém hőség újabb figyelmeztetés volt arra, hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja Spanyolországot.

Az ukrán napraforgó hiánya áldás lehet az olívaolaj számára

2022. március 23. 12:04

Még azután is, hogy a spanyol szupermarketek személyenként néhány palackra korlátozták a napraforgóolaj vásárlását, a polcok kiürültek.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.