Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Megafol, a stresszhelyzetek menedzsere

Malagrow Kft.

A hozamokért folytatott csatákban az utóbbi évtizedben kiemelt jelentőséggel bír az abiotikus stresszekkel szemben vívott küzdelem. Sok esetben hiábavalónak tűnik az intenzívebb fajták, hibridek megvásárlása, a nagyobb műtrágya-adagok kijuttatása, a betakarított termés mennyisége ugyanis nem mindig tükrözi a plusz erőfeszítéseket.

A vetőmagokban rejlő genetikai potenciált még messze nem sikerült elérnünk. Szakirodalmi források és gyakorlati tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy a korszerű hibridekben rejlő terméspotenciálnak a felét sem tudjuk realizálni. Ennek okai nagyrészt a tenyészidőben – és a tenyészidőn kívül is – egyre gyakrabban tapasztalható abiotikus stresszekben keresendőek, melyeket főleg az időjárási anomáliák okoznak.

Fagyhatás kukoricán

A megoldás így kézenfekvőnek tűnik: olyan elemeket kell beépíteni a növénytermesztési technológiákba, amelyek használatával minimalizálni tudjuk a stresszek okozta jelentős terméskiesést.

A Malagrow Kft. zászlós terméke, a Megafol már több mint másfél évtizede folyamatosan bizonyítja széleskörű felhasználhatóságát a kertészeti és szántóföldi kultúrákban egyaránt. Hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a Megafol az évek során az egyik meghatározó, piacvezető termék lett a stresszhelyzetek kezelésében.

Virágzáskori jégkár repcén

A termék sikere hatékonyságának, felhasználóbarát tulajdonságainak köszönhető. Emellett a Megafol széleskörű elfogadottságához hozzájárul az egész országra kiterjedő szaktanácsadói hálózatunk is. Kollégáink akár személyre szóló szaktanácsai tovább növelhetik a termék hatékonyságát, végső soron a jövedelmezőséget.

Hogy is működik a Megafol?

Bármilyen stresszről is van szó (lehet az fagy, hideg, extrém magas hőmérséklet, aszály vagy éppen növényvédelmi kezelésekkel összefüggő perzselés), annak jelenléte elindít a növényben egy önvédelmi reakciót. Ezek a különböző védekezési mechanizmusok mindig, minden külső tényezőtől függetlenül végbemennek.

Gyomirtó szer okozta stresszhatás kukoricán

Stressz hatására a gének a stressz kivédésére alkalmas „ellenanyagok” termelésével válaszolnak. Ezt a megváltozott anyagcsere folyamatot használta fel a Valagro a termékfejlesztése során. Olyan növényi kivonatokat és egyéb hatóanyagokat használ a készítményei előállításához, amelyek intenzívebbé teszik az adott gén válaszreakcióját, így gyorsabb az ellenanyagok felhalmozódása, s gyorsabbá válik a stresszhelyzetre adott növényi válasz is. Ennek eredményeként jelentősen lerövidülhet a stresszben eltöltött idő, amelynek következménye a nagyobb betakarított termés.

A magas hatékonyságon túl egy termék csak akkor lehet sikeres, ha az könnyen beilleszthető bármilyen technológiába. Sűrűn felmerülő kérdés a Megafol keverhetősége. Gyakorlati tapasztalatként elmondható, hogy a Megafol a legtöbb, a termesztésben használt lombtrágyával, növényvédő szerrel keverhető. Olyan gyomirtó szer esetén, ahol a gyártó nem javasolja tankmix használatát, juttassuk ki a Megafol-t külön menetben!

Mechanikai sérülés okozta stresszhatás napraforgón

Stressz esetén használjon időben Megafol-t, mert a napok mázsákban mérhetőek!

További információért forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégáinkhoz!
www.malagrow.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Kén: növényvédő szer vagy növényi tápanyag?

2024. szeptember 9. 09:40

Korábban a kénhiány szinte ismeretlen volt a növénytermesztésben, de az intenzív termesztési módszerek alkalmazásával egyre gyakoribb élettani betegség lett.

Az agrárium lehet a K+F motorja

2020. május 27. 09:58

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, és nem egy esetben visszavesz a fejlesztési költségeiből, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Stimulálni márpedig kell

2021. május 21. 04:30

Gazdálkodunk, de mit is jelent a gazdálkodás? Egyensúlyban kezeljük a rendelkezésre álló forrásainkat és megpróbáljuk azok felhasználásával és persze megújításával a legnagyobb hasznot előállítani. Ez egy olyan verseny, ahol az nyer, aki megérti, hogy nem elég mindent odaadni és majd válogat a növény.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.