Állattenyésztés
Állattenyésztés

Új intézkedések léptek életbe az afrikai sertéspestis hatékonyabb kezelése érdekében

Új intézkedések léptek életbe az afrikai sertéspestis hatékonyabb kezelése érdekében

Nébih

Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjedően megjelent az Országos Főállatorvos 2/2018. számú határozata.

Az új rendelkezés az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program részeként, az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza. A jogszabály az afrikai sertéspestis (ASP) helyzet hatékonyabb kezelése érdekében számos változást tartalmaz az egyidejűleg hatályon kívül helyezett 1/2018. számú OFÁ határozatban foglaltakhoz képest.

Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos élelmiszerlánc-felügyeleti jogkörében eljárva, az élelmiszerlánc valamennyi érintett szereplőjére kiterjedő hatállyal rendelte el a 2/2018. számú határozatban foglaltakat.

A korábban érvényben lévő OFÁ határozathoz képest módosultak például a korlátozás alá vont területek. Az ASP szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területek besorolása a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően történt, amelyet a határozat 1. melléklete tételesen tartalmaz.

Ugyancsak megváltoztak az ártalmatlanított vaddisznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai. Az újonnan megállapított kártalanítási összegek az Országos Magyar Vadászkamara javaslata alapján kerültek az OFÁ határozatba. Az új határozat a korábbinál pontosabban szabályozza, valamint a vonatkozó európai közösségi rendeletekkel is harmonizálja a közúti hulladékgyűjtést követő ártalmatlanítás menetét.

Az Országos Főállatorvos 2/2018. határozata elérhető az Agrárminisztérium és a Nébih honlapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

3000 juhot ölne le a túl alacsony húsárak miatt egy ausztrál gazda

2024. április 24. 09:10

Súlyos takarmány- és vízhiánnyal küzdenek a termelők Ausztráliában. A juhhús ára is nagyon alacsony, ezért egy juhtenyésztő már leölné az állatait.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

Németországban újabb afrikai sertéspestises esetre bukkantak

2021. november 29. 08:02

Afrikai sertéspestises (ASP) esetet találtak egy vaddisznóban a kelet-németországi Mecklenburg-Vorpommern tartományban.

Tovább nőtt a sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

2019. december 7. 12:35

A tájékoztatás szerint december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az afrikai sertéspestist, melyeket Pest megyében a korábban fertőzéssel érintett vadaskerten kívül találtak.

Afrikai sertéspestises vaddisznót találtak Fejér megyében

2021. augusztus 11. 06:58

A betegség az ASP vaddisznókban való természetes terjedésével kerülhetett át Komárom-Esztergom megyéből.

Várható volt: tiltólistán a magyar sertéshús

2018. április 26. 08:18

Európai és ázsiai országok tiltották ki piacukról a magyarországi sertéshúst az afrikaisertéspestis-eset miatt – közölte a magyar hatóság.