Szőlő-Bor

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

Agrofórum Online

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

A Syngenta előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

Az elmúlt év remekül sikerült a hazai szőlőágazat számára: 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. Az idei évben a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így optimistán tekintenek a termesztők az idei év eredményei elé is, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat az idei szüret, ám a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben.  Az idei évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán elmondta: az idei év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak. „A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is”, ismertette a szakember.

– Kártevők szempontjából érdemes odafigyelni az atkapopuláció gyérítésére. Erre a Syngenta Vertimec Pro-t ajánlja. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca problémával küszködünk, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő jelenti a sikeres szüret alapját.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neo-ram) szerek használhatóak. Figyeljük az előrejelzéseket és okszerűen védekezzünk. Ha a tünetek jelen vannak, ne felejtünk el a kezelést, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, hiszen a kórokozók könnyen áttelelnek.

Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte, és a fürtön képződő mechanikai sérülések keletkezése. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.

– A Syngenta kínálatában találunk specifikusan szürkepenész elleni készítményeket, ilyen a Chorus és a Switch. Felhasználásukkor figyeljünk oda az egészségügyi várakozási időre, egyrészt a fogyaszthatóság, másrészt a must fermentációjára gyakorolt hatásuk miatt.

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők, derül ki a Syngenta helyzetképéből.

A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

Az elmúlt év remekül sikerült a hazai szőlőágazat számára: 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. Az idei évben a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így optimistán tekintenek a termesztők az idei év eredményei elé is, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat az idei szüret, ám a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben.  Az idei évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán elmondta: az idei év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak. „A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is”, ismertette a szakember.

– Kártevők szempontjából érdemes odafigyelni az atkapopuláció gyérítésére. Erre a Syngenta Vertimec Pro-t ajánlja. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca problémával küszködünk, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő jelenti a sikeres szüret alapját.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neo-ram) szerek használhatóak. Figyeljük az előrejelzéseket és okszerűen védekezzünk. Ha a tünetek jelen vannak, ne felejtünk el a kezelést, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, hiszen a kórokozók könnyen áttelelnek.

Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte, és a fürtön képződő mechanikai sérülések keletkezése. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.

Fotó: Varga Máté

Megkezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szüretelését Ordacsehiben, ezzel a megszokottnál mintegy tíz nappal korábban megkezdődött a szüret Magyarországon és egész Európában is – közölte a Varga Pincészet Kft.

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Varga Máté, a pincészet ügyvezetője kifejtette: az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.

Ordacsehiben várhatóan összesen 350 ezer kilogramm szőlőt szüretelnek 38 hektárról, amit több mint 60 termelőtől vásárol meg a pincészet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt az ideje az őszi lemosó permetezésnek!

2022. október 26. 09:04

Mielőtt bármit is tennénk, mérjük fel gyümölcsfáink állapotát, milyen károsítók találhatók a lombozaton, az ágakon.

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

2021. május 27. 07:38

A mindössze 2,75 ha-ral induló Marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület Kínában, és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén.