Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Szekszárdon – interjú Vesztergombi Csabával

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. Most a szekszárdi borvidéken dolgozó Vesztergombi Csaba válaszol.

Hogy áll a szürettel? Nagyjából a munka hány százalékánál tart most?

A szőlők betakarítását október 8-án befejeztük. A szüreti munkálatok természetesen még tartanak, sok tartályban erjed még Szekszárd aranya. Várhatóan még 3-4 hét, amíg minden munkával végzünk.

Milyen volt az idei évjárat? Ha osztályoznia kéne egy 10-es skálán, ahol a 10 az álom, a 0 pedig a pokol, hol helyezkedik el 2018?

A kérdést múlt időben még nehéz lenne megválaszolni, hiszen a bor élő anyag lévén változik folyamatosan, és ez hatványozottan igaz az első 10-12 hónapban. Időjárást tekintve kaptunk hideget, meleget, esőt, jeget, forróságot, szóval elég változatosra sikerült a vegetációs időszak. Ennek megfelelően hol aggodalommal, hol bizakodva tekintettünk a szüret elé.

A természet azonban gondos gazda és igyekszik kiegyenlíteni a kilengéseket. Jelenleg, látva a frissen elkészült és félkész borokat, azt mondhatjuk, hogy az évjárat igen jónak tűnik. Osztályozni egyelőre nehéz. 10-es tényleg csak az álmunkban létezik, bár 2017 megközelítette. 2018, figyelembe véve az apró nehézségeket, jelenleg nálam 8-at ér, de ez változhat a következő hetekben, hónapokban.

Vesztergombi Csaba

Az előző évjáratokhoz képest milyennek értékeli 2018-at? Miben volt más az idei évjárat?

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott a szőlők elhelyezkedése, a dűlők.

Melyik szőlőfajtának kedvezett a leginkább 2018?

Minden fajtánkkal meg voltunk elégedve, egyformán jól teljesítettek, de ha mindenképpen ki kéne emelnem egyet, akkor az a merlot.

Melyik szőlőfajta szenvedett legjobban idén?

Nálunk boldogok a szőlők.

Milyen minőségű borokat vár a 2018-as évjáratból?

Fajtától és a koncepciótól függő, de mindenképpen gyönyörű, telt, fajtajelleges, Szekszárdra jellemzően gyümölcsös, kedves nagy testű és bársonyos borokat.

Melyik bortípusra fektetik a hangsúlyt idén?

Nincs feltétlenül különbségtétel a bortípusok között. Ami biztos, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12. 04:36

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

A fagykárok harmadával csökkenthetik a francia bortermelést

2021. április 25. 06:38

Az idei fagykár Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

Mindenképpen Alföld, mindenképpen Napfény

2021. június 11. 08:36

A Kunsági borvidéken, Varga Árpádnál jártunk a csodálatos Gedeon Birtokon.