Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Szekszárdon – interjú Vesztergombi Csabával

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. Most a szekszárdi borvidéken dolgozó Vesztergombi Csaba válaszol.

Hogy áll a szürettel? Nagyjából a munka hány százalékánál tart most?

A szőlők betakarítását október 8-án befejeztük. A szüreti munkálatok természetesen még tartanak, sok tartályban erjed még Szekszárd aranya. Várhatóan még 3-4 hét, amíg minden munkával végzünk.

Milyen volt az idei évjárat? Ha osztályoznia kéne egy 10-es skálán, ahol a 10 az álom, a 0 pedig a pokol, hol helyezkedik el 2018?

A kérdést múlt időben még nehéz lenne megválaszolni, hiszen a bor élő anyag lévén változik folyamatosan, és ez hatványozottan igaz az első 10-12 hónapban. Időjárást tekintve kaptunk hideget, meleget, esőt, jeget, forróságot, szóval elég változatosra sikerült a vegetációs időszak. Ennek megfelelően hol aggodalommal, hol bizakodva tekintettünk a szüret elé.

A természet azonban gondos gazda és igyekszik kiegyenlíteni a kilengéseket. Jelenleg, látva a frissen elkészült és félkész borokat, azt mondhatjuk, hogy az évjárat igen jónak tűnik. Osztályozni egyelőre nehéz. 10-es tényleg csak az álmunkban létezik, bár 2017 megközelítette. 2018, figyelembe véve az apró nehézségeket, jelenleg nálam 8-at ér, de ez változhat a következő hetekben, hónapokban.

Vesztergombi Csaba

Az előző évjáratokhoz képest milyennek értékeli 2018-at? Miben volt más az idei évjárat?

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott a szőlők elhelyezkedése, a dűlők.

Melyik szőlőfajtának kedvezett a leginkább 2018?

Minden fajtánkkal meg voltunk elégedve, egyformán jól teljesítettek, de ha mindenképpen ki kéne emelnem egyet, akkor az a merlot.

Melyik szőlőfajta szenvedett legjobban idén?

Nálunk boldogok a szőlők.

Milyen minőségű borokat vár a 2018-as évjáratból?

Fajtától és a koncepciótól függő, de mindenképpen gyönyörű, telt, fajtajelleges, Szekszárdra jellemzően gyümölcsös, kedves nagy testű és bársonyos borokat.

Melyik bortípusra fektetik a hangsúlyt idén?

Nincs feltétlenül különbségtétel a bortípusok között. Ami biztos, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Mi okozza a szőlő levelén kialakuló vékony, fehéres színű járatokat?

2020. szeptember 10. 13:23

Mi okozza a szőlő levelén kialakuló vékony, fehéres színű járatokat? Várom válaszukat! Köszönöm!

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt - csökken az adminisztráció

2020. december 26. 04:36

A törvény célja a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javítása.

Tiszta helyen termő öreg tőkék, nagy borok

2021. június 26. 04:36

Horváth József "Ráspi"-nál, a Soproni borvidéken jártunk.