Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.
Miért együnk sertéshúst?
Bár a vörös húsokat sokan mellőzik étrendjükből a rettegett koleszterin miatt, megfelelően elkészítve igenis be lehet illeszteni a kiegyensúlyozott étrendbe. A vörös húsokra éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre, vagy magvakra. A húsfélében található fehérjék és ásványi anyagok speciális – például vegetáriánus – étrenddel nehezen pótolhatók, mértékkel fogyasztva pedig a koleszterintől sem kell félni.
Mennyi az annyi?
A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak, vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg. Miért fontos ez? Mert ezek a húsok a megfelelő arányban tartalmazzák a szervezetünknek szükséges esszenciális aminosavakat és fehérjéket.
A vörös hús nem vörös posztó
A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stresszkezelésben.
A sertéshúsnak magas az ún. hem-vas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hem-vas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5-15%-ban.
Hasznos zsírokat tartalmaz
A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása.
Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterin felvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az étel készítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.
Mi lesz ma a vacsora?
Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető. A sertéshús fogyasztásról további információkat a https://www.amc.hu/serteskampany/ linken olvashatnak.
Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis
Az Agrármarketing Centrum idén is megrendezi a tavaly már nagy sikert aratott „Hazai ízek, hazai asztalokon” elnevezésű, szakácstanulók számára szervezett szakácsversenyt.
A verseny során sertéscombból, valamint további öt kiemelt alapanyagból (vaj, Tokaji Furmint, bébi laskagomba, napraforgó méz, édesburgonya) kell olyan ételkreációt alkotniuk a csapatoknak, amely mind a közétkeztetésben, mind az éttermi kínálatban megállja a helyét. A verseny elődöntője 2019. március 28-29-én, a döntő pedig 2019. április 12-én lesz, ahol a 16 induló csapat első négy helyezettje mérkőzik meg egymással. A versenyt az érdeklődők a www.facebook.com/agrarmarketingcentrum oldalon, élő adásban követhetik majd nyomon.
Az Agrármarketing Centrum szakmai konferenciát is szervez a kampány keretében, „Merre tovább sertéságazat?” címmel. Az esemény 2019. április 11. lesz a Budapest Bálna Rendezvényhelyszínen.