Zöldség-Gyümölcs

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

Agrofórum Online

A probléma a világ minden táján adott, ugyanis a boltban kapható paradicsomok döntő többsége nem igazán ízes, cseppet sem hasonlít a konyhakertekben termesztett egyedekhez. Most úgy tűnik, hogy kutatók megtalálták a megoldást erre a mindenkit érintő problémára, több ezer új, eddig nem ismert génre bukkantak paradicsomfajták vizsgálata közben.

A paradicsomot szinte minden ember szereti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évente 182 millió tonnát termelnek meg belőle világszinten. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig – a sciencedaily.com írása szerint – a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövénnyé nőtte ki magát. Van azonban egy hibája a boltokban kapható fajtáknak: jellemzően jóval kevésbé ízesek, mint a konyhakertekben termesztett társaik.

Ennek oka a mai szokásoknak megfelelő fajtanemesítésekben keresendő. Manapság ugyanis a nemesítők elsősorban arra figyelnek, hogy az általuk létrehozott fajták feleljenek meg az ökológiai kihívásoknak, tehát legyenek toleránsak a stresszel szemben, legyenek ellenállóak egyes, gyakran előforduló és pusztító betegséggel szemben, valamint álljanak ellen a károsítók ténykedésének is. Ez termesztési szempontból ideális, viszont így a paradicsomfajták íze háttérbe szorul, sok fajta szinte ízetlenné válik.

Azonban elképzelhető, hogy kutatók egy csoportja most megtalálta az ízhiány problémájára a megoldást! Kitartó munkájuk eredményeként 725 különböző nemesített paradicsomfajta, valamint azok vad rokonaik vizsgálatával létrehoztak egy úgynevezett pángenomot, amely tartalmazza a vizsgált fajták összes lehetséges génjét. Munkájuk során körülbelül 5000, korábban nem dokumentált gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelős gén is!

A most talán legfontosabb paradicsom gént „TomLoxC” névre keresztelték és működésére is rájöttek. Vélhetően katalizátorként szolgál a növényben, amely néhány lipid (zsír) – beleértve egyes illékony anyagokat is – bioszintézisét segíti elő, amelyek hozzájárulnak a paradicsom mindenki számára kedvelt aromáinak létrejöttéhez.

A jövőben a nemesítők vélhetően jobban fognak figyelni a frissen felfedezett gén jelenlétére, ezzel létrehozhatják a termelő és fogyasztó számára is legideálisabb paradicsomfajtákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.