Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Agrofórum Online

A júniusi csapadékos periódus után visszatérő száraz nyári idő felgyorsította az őszi árpa és az őszi káposztarepce érését, így a hónap utolsó napjaiban megkezdődött mindkét növény aratása. A kezdeti eredmények alapján mérsékeltek a terméskilátások árpában és repcében egyaránt. A szalma bálázása és elszállítása folyamatos, a tarló területek megmunkálása érdekében.

Az őszi búza elérte a viaszérés állapotát, így az árpa és a repce betakarítása után a korai búza fajtákkal folytatódhat az aratás. Az aratás előtti kalászvizsgálatok eredményei alapján a területek felén közepes, míg másutt gyenge kalászfuzáríózis fertőzés tapasztalható, így nagy jelentősége lesz a terménytisztítás szakszerű elvégzésének, és a töppedt, beteg szemek eltávolításának.

Aratás előtt

Megkezdődött a napraforgó virágzása. Jelenleg szép, egyöntetű és általában gyommentes állományokat lehet látni. Remélhetőleg hosszasan elhúzódó virágzás lesz, így jó megtermékenyülés várható, ami a jó termés alapvető záloga, nem beszélve arról, hogy a megporzó rovarok is bőségesen találnak táplálékot az ínséges tavaszi repce és akác virágzás után. A napraforgó növény egészségügyi állapota egyelőre jónak mondható, gond ott lehet, ahol a júniusi esőzések során jég is érte a területet. Ezeken a táblákon fontos teendő a növényállomány preventív védelme, mely virágzó napraforgón nemcsak a sérüléseket gyógyítja be, hanem egyúttal megfelelő védelmet nyújt a tányérbetegségek kialakulása ellen is.

Napraforgó virágzó állománya

A lucerna- és mezei poloska fertőzés általános ugyan, de a veszélyes mértéket sehol sem éri el. Ugyanez mondható el a napraforgó levéltetű fertőzésről, ami a területek mintegy 50%-át érinti, de nem éri el a veszélyes szintet.

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, a lepkék rajzása már április óta tart. Nagyon sok a fertőzött növény, sok helyen már nemcsak a levélörvök tájékán, hanem a címeren is láthatóak a hernyók rágásnyomai. Most elsősorban a nőstény lepkéket fogják a csapdák, tehát továbbra is lesz frissen lerakott pete a növényeken. A kukoricamoly mellett egyre több vetésfehérítő bogár jelent meg a zsenge leveleken, melyen hámozgatnak még egy ideig, utána pedig elvonulnak nyugalmi állapotukba, az erdőszéli fasorok avarjába.

Egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában, így fokozódó veszélyt jelentenek a hamarosan kifejlődő kukorica csövekre. Kísérjük fokozott figyelemmel a lárvakelés és a fertőzés táblán belüli alakulását, mert nagy különbségek lehetnek a területek fertőzöttsége között.

Gyapottok-bagolylepke imágó

A napokban megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók is az ország déli és középső tájegységeiben. A bogarak létszáma most még nem magas, de napról napra erősödő fertőzéssel kell számolni, így itt az ideje a szín-és illatcsapdák kihelyezésének, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében.

Kukoricán táplálkozó kukoricabogarak

A jég verte kukorica állományokban egyre több golyvásüszög jelenik meg a sebzési felületeken. A fertőzés inkább a kukorica szilázs készítésénél jelent minőségi problémát, ha magas a beteg növények aránya, inkább legyen belőle szemestakarmány.

Kukorica golyvásüszög fertőzés

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sokan hanyagolják a tarlóhántást – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 7. 09:40

A learatott területek jelentős részén még most sem végezték el a tarlóhántást, ezért sok a virágzó gyomnövény.

Vértetűvel fertőzöttek az almafák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 1. 09:40

Az őszi-téli lemosó permetezés során ezeket a fertőzött gyümölcsfákat részesítsük fokozott védelemben.

A parlagfű dacol az aszállyal és virágzik – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 31. 13:10

A kukorica sínylette meg legjobban a tartós aszályt és a légköri szárazságot. Csak az öntözött és a mélyfekvésű területeken jobb a helyzet.

Meggy és cseresznye: már a jövő évi jó termés is veszélyben – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 24. 14:40

A minden haszonnövényre kiterjedő napégés nagy károkat okoz, de a nedvességkedvelő károsítók szaporodását is gátolja.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

Az exportverseny és a terméskilátások miatt bukdácsolnak a terményárak

2023. május 17. 07:34

Az amerikai határidős szójabab jegyzésára csaknem 3%-ot esett kedden, többhavi mélypontra ért ezzel, a határidős kukorica jegyzések pedig csaknem 2%-ot estek.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

Nem árt figyelni a repce korai kártevőire!

2024. január 31. 05:40

Sajnos a repce esetében rendkívül hosszú a potenciális kártevők sora, és már a tél végén is vannak olyan kártevők, amelyek kihasználva az időjárás változékonyságát, megtámadják a növényzetet.