3℃ 3℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

IEG Vu/NAK

Olaszország északi részén, az első becslések alapján, a kedvezőtlen időjárás által okozott károk az átlagos hozam 10%-os csökkenését eredményezik, ami a termelés 2,45 millió tonna alá esését okozhatja a Világ Paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint.

A feldolgozóipar képviselői és a termelői szervezetek találkoztak a napokban, hogy felmérjék az észak-olaszországi paradicsomtermesztés helyzetét, ahol az eső, jégeső és az alacsony hőmérséklet is károsította a területet a kiültetés során.
– A növényeket jelentős késéssel ültettük ki a szabadföldbe, június 20-ig, miközben ez már június első hetében meg szokott történni – nyilatkozta az egyik résztvevő – Június 10-20 között még a legkorábbi növényeken sem voltak termések.

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban. Mindezt figyelembe véve az idei átlaghozam 70 t/ha alatt lehet, az átlagos 75 t/ha-hoz képest, a teljes termés pedig a 2,45 millió tonnás előrejelzés alatt várható.

A következő találkozót július 23-ára tervezik, hogy egy világosabb képet kapjanak az időjárás korai fajtákra gyakorolt hatásáról.
– Jelenleg a hőmérséklet enyhe, de a feldolgozók várhatóan nem tudják elindítani a gyártást július 29.-30. előtt – mondta egy másik szakember. – Ez a feldolgozási naptár 10 napos késésének felel meg, ami a későbbi kiültetéseket is befolyásolhatja szeptemberben és azt követően.

Ebben a szezonban a termelők 35 000 és 35 600 hektár közötti területen ültettek ipari paradicsomot, amiből 3000 hektár ökológiai gazdálkodású, 800 hektárral több, mint 2018-ban. Ezeket a területeket viselte meg legjobban az esőzés és az alacsony hőmérséklet, így ott a helyzet katasztrofálisnak mondható.

Hasonló a helyzet Olaszország déli részén is, ahol a kiültetést a különösen esős május zavarta meg. A teljes terület ugyan nagyobb, mint tavaly, de az átlagos hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, mivel az első virágzás minősége alacsonyabb volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Miért hullik le a paradicsom levele?

2024. augusztus 13. 04:40

A paradicsomomról egyre több alsó levél hullik le, elkezdett felkopaszodni. A leveleken barna foltok kialakulását vettem észre. Mi lehet a probléma hátterében?

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.