Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

IEG Vu/NAK

Olaszország északi részén, az első becslések alapján, a kedvezőtlen időjárás által okozott károk az átlagos hozam 10%-os csökkenését eredményezik, ami a termelés 2,45 millió tonna alá esését okozhatja a Világ Paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint.

A feldolgozóipar képviselői és a termelői szervezetek találkoztak a napokban, hogy felmérjék az észak-olaszországi paradicsomtermesztés helyzetét, ahol az eső, jégeső és az alacsony hőmérséklet is károsította a területet a kiültetés során.
– A növényeket jelentős késéssel ültettük ki a szabadföldbe, június 20-ig, miközben ez már június első hetében meg szokott történni – nyilatkozta az egyik résztvevő – Június 10-20 között még a legkorábbi növényeken sem voltak termések.

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban. Mindezt figyelembe véve az idei átlaghozam 70 t/ha alatt lehet, az átlagos 75 t/ha-hoz képest, a teljes termés pedig a 2,45 millió tonnás előrejelzés alatt várható.

A következő találkozót július 23-ára tervezik, hogy egy világosabb képet kapjanak az időjárás korai fajtákra gyakorolt hatásáról.
– Jelenleg a hőmérséklet enyhe, de a feldolgozók várhatóan nem tudják elindítani a gyártást július 29.-30. előtt – mondta egy másik szakember. – Ez a feldolgozási naptár 10 napos késésének felel meg, ami a későbbi kiültetéseket is befolyásolhatja szeptemberben és azt követően.

Ebben a szezonban a termelők 35 000 és 35 600 hektár közötti területen ültettek ipari paradicsomot, amiből 3000 hektár ökológiai gazdálkodású, 800 hektárral több, mint 2018-ban. Ezeket a területeket viselte meg legjobban az esőzés és az alacsony hőmérséklet, így ott a helyzet katasztrofálisnak mondható.

Hasonló a helyzet Olaszország déli részén is, ahol a kiültetést a különösen esős május zavarta meg. A teljes terület ugyan nagyobb, mint tavaly, de az átlagos hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, mivel az első virágzás minősége alacsonyabb volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Milyen paradicsom fajtával vehetjük fel a versenyt a ToBRFV (Rugose) vírus ellen? A Rivaldo F1 az egyik megoldás

2023. október 19. 08:10

Az elmúlt években nagyon komoly erőfeszítéseket tettek a paradicsom nemesítő cégek a ToBRFV, másnéven a Rugose vírus elleni fajták megtalálásában. Több vállalat is bemutatta a vírussal szemben ellenállóságot mutató paradicsom hibridjeit.

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?