Szőlő-Bor

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

Világgazdaság

Javában zajlik a szüret Tokaj-Hegyalján, ahol kifejezetten jó aszús évjáratra számítanak. A zöldszüret csökkentette a termés mennyiségét, de az árak is csökkentek a tavalyihoz képest - írja a Világgazdaság.

A tavalyi évhez képest később, de még augusztusban elkezdték a szüretet Tokaj-Hegyalján, aminek részben a termékportfólió szélesedése, részben a szőlőfajták szerkezetének változása az oka – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A borvidéken egyre inkább terjedő pezsgőkészítés ugyanis sokkal korábbi szüretet igényel, és hamarabb érnek az újabb fajták, például a kabar is – magyarázta.

A pincékben felhalmozódott nagy készletek miatt meghirdetett nyári zöldszüret mintegy 40-50 ezer mázsával csökkentette a szőlőtermést, amelyből összességében most 280-300 ezer mázsát várnak, ez némileg alatta marad a korábbi előrejelzéseknek. Az egyik ok, hogy beindult az aszúsodás, ami csökkenti a szőlő súlyát.

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Az időjárási körülmények ideálisak az aszúsodáshoz, egyelőre azonban kevesebben szedik az aszút, mint arra mindezek alapján számítani lehet. Ennek oka lehet az is, hogy sokan még kivárnak, és még jobb minőségre számítanak, de az is, hogy vannak, akik a szőlőt ilyen „félaszús” állapotban szállítják be. „Bízom benne, hogy jó aszús éve lesz a borvidéknek, mert az elmúlt nyolc évből csak háromban lehetett nagyobb mennyiségű aszúszemeket szedni, ami már látszik a készletek alakulásán is” – mondta az alelnök.

Most elég széles szegmensben szóródnak az árak a borvidéken, az arcpirítóan alacsonytól az elfogadhatóig, de a tavalyihoz képest csökkentek.

Még nem tartunk ott, hogy teljesen függetleníteni tudjuk magunkat akár a hazai, akár a világpiaci folyamatoktól, bár az egyik fő cél éppen ez – indokolt Kalocsai László.

A két éve fagykárt szenvedett mediterrán vidékeken túltermelés van, ez világszinten is lenyomja az árakat. Megoldás lehet, hogy önálló közösségi marketingje legyen a borvidéknek, és úgy pozicionálja magát a világpiacon, hogy az árakat ne egy mediterrán túltermelés határozza meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai

2021. szeptember 8. 11:11

A gyümölcsösöknek idén sem kedvezett eddig az időjárás. Ez leginkább a barack és más hasonlóan korai virágzású fajokat érintheti, de vannak más problémák is, amik megoldásra szorulnak az ültetvényes ágazatokban.

Milyen szerrel védekezhetünk hatékonyan a peronoszpóra és a lisztharmat ellen szőlőben?

2024. augusztus 1. 04:40

Az után érdeklődöm, hogy szőlőültetvényre, nem idén, de jövő évben a Bukat 500 SC permetszert tudnám-e hatékonyan használni a lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezésben?

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.