Növénytermesztés

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Tavaly összesen 33, idén már 39 – FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – kukoricahibrid került be a vizsgálatba, ezek az ország kukorica-termőterületének mintegy 95 %-át lefedik. A kísérleteket az ország kilenc, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén értékelik. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket. Az idei kísérleti eredmények alapján készülő teljes ajánlati fajtalista december elején lesz elérhető a VSZT weboldalán, majd 2020. januárjában a NAKlapban is megjelenik.

Tavaly a fajtalista első harmada és az utolsó harmada között hektáronként akár egy tonna különbség is mutatkozott a termésmennyiségben. Így pedig hektáronként közel 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak. A kukorica és a búza után 2020-ban a repcével bővül az ajánlati fajtalisták sora.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrán gabonasilókat zárnak be a háború és a rossz időjárás miatt

2024. szeptember 20. 11:10

Az orosz terjeszkedés és az aszályos nyár miatt csökkent a termés, részleges bezárásra kényszerül egy nagy ukrán gabonatermesztő cégcsoport.

Honnan tudjam, hogy megéri köztes növényt vetni a földemen?

2024. szeptember 20. 09:40

A köztesnövény-termesztés többször igényel ráfordítást, míg az előnyök forintban nehezen kimutathatók. Pedig ha végiggondoljuk, nagyon is léteznek.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

A betakarítás lassulása miatt drágul a kukorica és a szójabab

2021. október 30. 08:28

A kukorica és a szójabab további támogatást kapott a friss exportüzletekről szóló hírekből. A határidős búza kereskedése vegyes volt.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.

Felkészülés a kukoricavetésre a Syngentával

2023. március 10. 06:34

Nézzük a befolyásoló tényezőket!