Zöldség-Gyümölcs

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

NAK/IEG Vu

Az IEG Vu által összegyűjtött információk szerint a kaliforniai paradicsomtermelők 13 %-os emelést kértek a feldolgozóktól a nyersanyagért fizetett tavalyi árhoz képest.

A termelők paradicsomárra vonatkozó kérelme 2020-ra vonatkozóan 10 USD-ral (kb. 3,3 Ft/kg) magasabb a tavaly fizetett (rövid) tonnánkénti 75,50 USD-nél (kb. 24,6 Ft/kg). A növelés iránti kérelem fő oka a kötelező minimálbér emelése és a kaliforniai túlórák fizetésével kapcsolatos új rendeletek változásai.

– A munkaerőköltségek és az összes többi termelési költség növekedése miatt elmaradt az árigazítás az elmúlt években – magyarázta a termelőkhöz közeli forrás, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a termelők 8,0 dollárral többet kaptak a paradicsomukért, de 2013 óta a gazdálkodók szezononként legfeljebb néhány dollár növelést kaptak.

A termelők úgy vélik, hogy az idén korábban köthetnek üzletet, mint az elmúlt néhány évben, amikor csak a szezon kezdete után állapodtak meg a végleges árakról. A decemberi tárgyalások első fordulóján az ajánlatok 71,0 dollár/tonnától (kb. 23,2 Ft/kg) 82,50 dollár/tonnáig (kb. 26,9 Ft/kg) terjedtek, ami azt jelenti, hogy egyes feldolgozók hajlandóak 7,0 dollár /tonnával többet fizetni az alapanyagért, mint a tavalyi 75,50 dollár/tonna.

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket. A jelenlegi piaci tendenciák azt sugallják, hogy a paradicsomsűrítmény ára 2020-ban sem lesz sokkal magasabb, mint 2019-ben volt, mivel a globális kibocsátás valószínűleg megfelel vagy kicsivel meghaladja a várható keresletet.

A kiültetések február közepén kezdődtek Kalifornia déli részén. Jelenleg a szárazság a termelők legfontosabb problémája, esőre lenne szükség, mielőtt a kiültetés teljes lendületet kap. Sacramento területén eddig átlag alatti volt a csapadék, februárban például semmi sem esett, míg a hó mennyisége is 50%-kal kevesebb volt az államban, mint egy évvel ezelőtt, ami további vízhiányhoz vezethet a szezon során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Érdemes még paradicsommagot vetni?

2025. május 18. 04:40

Paradicsompalántáim tönkrementek, korán kiültettem, sokan ezt tanácsolták. Érdemes még paradicsommagot vetni? Nem késő?

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31. 09:10

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Túlöntözés okozza a paradicsombogyó kirepedését?

2022. július 3. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy a paradicsombogyóknak a körkörös repedését a túlöntözés okozza?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?