25℃ 17℃
június 21. Alajos, Leila
Zöldség-Gyümölcs

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

NAK/IEG Vu

Az IEG Vu által összegyűjtött információk szerint a kaliforniai paradicsomtermelők 13 %-os emelést kértek a feldolgozóktól a nyersanyagért fizetett tavalyi árhoz képest.

A termelők paradicsomárra vonatkozó kérelme 2020-ra vonatkozóan 10 USD-ral (kb. 3,3 Ft/kg) magasabb a tavaly fizetett (rövid) tonnánkénti 75,50 USD-nél (kb. 24,6 Ft/kg). A növelés iránti kérelem fő oka a kötelező minimálbér emelése és a kaliforniai túlórák fizetésével kapcsolatos új rendeletek változásai.

– A munkaerőköltségek és az összes többi termelési költség növekedése miatt elmaradt az árigazítás az elmúlt években – magyarázta a termelőkhöz közeli forrás, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a termelők 8,0 dollárral többet kaptak a paradicsomukért, de 2013 óta a gazdálkodók szezononként legfeljebb néhány dollár növelést kaptak.

A termelők úgy vélik, hogy az idén korábban köthetnek üzletet, mint az elmúlt néhány évben, amikor csak a szezon kezdete után állapodtak meg a végleges árakról. A decemberi tárgyalások első fordulóján az ajánlatok 71,0 dollár/tonnától (kb. 23,2 Ft/kg) 82,50 dollár/tonnáig (kb. 26,9 Ft/kg) terjedtek, ami azt jelenti, hogy egyes feldolgozók hajlandóak 7,0 dollár /tonnával többet fizetni az alapanyagért, mint a tavalyi 75,50 dollár/tonna.

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket. A jelenlegi piaci tendenciák azt sugallják, hogy a paradicsomsűrítmény ára 2020-ban sem lesz sokkal magasabb, mint 2019-ben volt, mivel a globális kibocsátás valószínűleg megfelel vagy kicsivel meghaladja a várható keresletet.

A kiültetések február közepén kezdődtek Kalifornia déli részén. Jelenleg a szárazság a termelők legfontosabb problémája, esőre lenne szükség, mielőtt a kiültetés teljes lendületet kap. Sacramento területén eddig átlag alatti volt a csapadék, februárban például semmi sem esett, míg a hó mennyisége is 50%-kal kevesebb volt az államban, mint egy évvel ezelőtt, ami további vízhiányhoz vezethet a szezon során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

2023. június 20. 04:37

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?

Kiültethető már a paradicsom palánta?

2020. április 29. 10:16

Kiültethetőek már szabadföldre paradicsom palántáim? Hogyan ültessem el őket és mire figyeljek ápolásuk során?

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.